اساسنامه شرکت خدمات هوایی کشور (آسمان)
مصوب 1360,02,30با اصلاحات و الحاقات بعدی
هیئت وزیران در جلسه مورخ 1360/2/30 بنا به پیشنهاد مشترک شماره 1541/2 مورخ 1360/2/3 وزارتین راه و ترابری و امور اقتصادی و دارائی و باستناد ماده 3 لایحه قانونی راجع به تشکیلات شرکت خدمات هوائی کشور (آسمان) مصوب جلسه مورخ 1359/4/5 شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران اساسنامه شرکت مذکور که مشتمل بر 26 ماده و 8 تبصره میباشد بشرح زیر تصویب نمودند:
فصل اول : موضوع و هدف شرکت
ماده 1 ـ نام و نوع شرکت، شرکت خدمات هوائی کشور (آسمان) است که از این پس در این اساسنامه شرکت نامیده میشود.
ماده 2 ـ مرکز اصلی شرکت تهران و عندالاقتضا به تصمیم هیئت مدیره، شرکت میتواند در نقاط دیگر به تأسیس شعبه و نمایندگی مبادرت نماید و شرکتموظف است که در مرحله اول از امکانات شرکت هواپیمائی ملی ایران استفاده نماید.
ماده 3 ـ شرکت دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی بوده و طبق اصول بازرگانی و مقررات این اساسنامه و آئیننامههای استخدامی، مالی و معاملاتی خود اداره میشود.
ماده 4 ـ مدت شرکت نامحدود است.
ماده 5 (اصلاحی 03/03/1374)- موضوع و هدف شرکت، تصدی حمل و نقل مسافر و بار محمولات پستی با هواپیماهای سبک وزن و سنگین وزن داخل و خارج کشور در خطوط منظم یا غیر منظم و برقراری خطوط حمل و نقل هوایی به نقاط دور افتاده و محروم ارایه خدمات هوایی کشوری به دولت و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی از طریق پروازهای اجازه ای در بست (چارتر) در داخل و خارج کشور است. شرکت می تواند برای تحقق موضوع یاد شده، عملیات زیر را انجام دهد
تبصره 1 (منسوخه 03/03/1374)ـ منظور از هواپیمای سبک وزن مذکور در این ماده مستند به اصلاحیه مورخ 58/9/12 قانون تأسیس شرکت هواپیمائی ملی ایران و مقررات بهرهبرداری هوائی کشوری است که وزن کل آن اعم از هواپیما، تجهیزات، سوخت، روغن، خدمه، بار و مسافر از 35000 کیلوگرم بیشتر نباشد.
تبصره 2 (منسوخه 03/03/1374)ـ شرکت مکلف است در انجام فعالیتهای مندرج در بندهای الف، ب، ج، د، ه، و، ز، در وهله اول با عقد قرارداد از امکانات شرکت هواپیمائی ملیایران و سایر تسهیلات و امکانات موجود در داخل کشور استفاده نمایند در صورت عدم تامین امکانات بطریق فوق، مجرای تامین امکانات مورد نیاز با تشخیص هیئت مدیره خواهد بود.
ماده 6 ـ سرمایه شرکت برابر کل سرمایه ثبت شده شرکتهای ادغام شده (شرکت پارس ایر، ایرتاکسی، ایرسرویس و هورآسمان) به مبلغ 000ر100ر18 ریال میباشد که کلاً متعلق به دولت جمهوری اسلامی ایران بوده و غیر قابل انتقال است.
تبصره ـ کلیه هواپیماهای متعلق به هیئت دولت وزارتخانهها و شرکهای هواپیمائی ایرتاکسی، پارسایر، ایرسرویس و هورآسمان و سازمان امدادی هوائی هلالاحمر با اعتبارات و تاسیسات موجود و همچنین وسائل و بقطعات یدکی هواپیماهای مزبور که در انبارهای موسسات ملی شده فوقالذکر موجود میباشد ومضافاً کلیه دارائیها و اموال منقول و غیر منقول و تعهدات و مطالبات و دیون شرکتهای ملی شده ایرتاکسی، پارسایر، ایرسرویس و هور آسمان بشرکت منتقل و پس از ارزیابی توسط حسابرسان منتخب مجمع عمومی حداکثر ظرف مدت 6 ماه با تصویب مجمع عمومی به حساب سرمایه موضوع این ماده منظور خواهد شد.
فصل دوم : ارکان شرکت
ماده 7 ـ ارکان شرکت عبارتند از:
الف ـ مجمع عمومی
ب ـ هیئت مدیره
ج ـ مدیرعامل
د ـ بازرس (حسابرس)
الف ـ مجمع عمومی
ماده 8 ـ نمایندگی سهام دولت جمهوری اسلامی ایران در شرکت بعهده مجمع عمومی مرکب از وزراء راه و ترابری، امور اقتصادی و دارائی و دفاع ملی است و ریاست مجمع عمومی با وزیر راه و ترابری میباشد.
ماده 9 ـ جلسات مجمع عمومی عادی شرکت حداقل سالی دوبار، یکبار تا آخر تیرماه برای رسیدگی و اظهارنظر نسبت به گزارش عملیات یکساله شرکت وتصویب ترازنامه و حساب سود و زیان و یکبار در نیمه دوم سال برای تصویب بودجه و خط مشی سایر اموری که در دستور جلسه قرار دارد.
و علاوه بر آن بطور فوقالعاده بتقاضای هر یک از نمایندگان صاحب سهم، هیئت مدیره یا مدیرعامل یا بازرس (حسابرس) به دعوت کتبی مدیرعامل شرکت تشکیل میگردد. اعضای هیئت مدیره مدیرعامل و بازرس (حسابرس) میتوانند بدون حق رای در جلسات مجمع عمومی شرکت نمایند. مجامع عمومی عادی دارای وظایف و اختیارات زیر میباشد.
الف ـ تعیین خط مشی کلی امور مربوط بشرکت
ب - تصویب طرحهای سرمایه گذاری و مشارکت.
ج ـ رسیدگی و اظهارنظر نسبت به گزارش عملیات یکساله شرکت و تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان و اندوختهها و ذخیرههای احتیاطی پس از شنیدن گزارش بازرس (حسابرس)
د ـ تصویب پیشنهاد اخذ وام و اعتبار با رعایت قوانین و مقررات مربوطه.
هـ تایید آئین نامه های مالی و استخدامی که میبایست به تصویب هیئت وزیران برسد و تصویب آئین نامه معاملاتی شرکت براساس پیشنهاد هیئت مدیره.
و - تعیین اعضای هیئت مدیره و مدیرعامل براساس پیشنهاد رئیس مجمع عمومی.
ز ـ تعیین حقوق و مزایای اعضاء هیئت مدیره و مدیرعامل و تعیین حقالزحمه بازرس (حسابرس) بر طبق ضوابط مقرر در صورتیکه از اعضای شاغل و یاموظف دولت و موسسات دولتی نباشند.
ح ـ تصویب بودجه.
ط ـ اتخاذ تصمیم نسبت به مطالبات مشکوکالوصول و لاوصول و نسبت بسایر موضوعاتی که از طرف هیئت مدیره در دستور جلسه قرار گرفته و یا مجمععمومی طرح آنرا لازم بداند.
ماده 10 ـ مجمع عمومی فوقالعاده شرکت به تقاضای هر یک از نمایندگان صاحب سهم و یا مدیرعامل و بدعوت کتبی مدیرعامل برای رسیدگی بمسائل زیر تشکیل میگردد.
الف ـ افزایش یا کاهش سرمایه.
ب ـ پیشنهاد تغییر مواد اساسنامه.
مصوبات مجمع عمومی فوقالعاده پس از تحصیل مجوز قانونی بموقع اجراء گذارده میشود.
ماده 11 ـ صورت مذاکرات و تصمیمات مجامع عمومی در دفتر مخصوص ثبت و بامضای نمایندگان صاحب سهم خواهد رسید.
ب ـ هیئت مدیره
ماده 12 ـ هیئت مدیره شرکت مرکب از سه عضو میباشد که از طرف مجمع عمومی به پیشنهاد رئیس مجمع برای مدت سه سال انتخاب میشوند و انتخاب مجدد آنان نیز بلامانع است.
ماده 13 ـ یکنفر از اعضای هیئت مدیره منتخب مجمع عمومی به پیشنهاد رئیس مجمع عمومی و تصویب مجمع بعنوان مدیر عامل برای مدت سه سالمنصوب میگردد. انتخاب مجدد مدیرعامل بلامانع است.
ماده 14 ـ تغییر اعضای هیئت مدیره منتخب مجمع قبل از خاتمه دوره تصدی و انتخاب جانشین آنان برای بقیه مدت با مجمع عمومی است.
ماده 15 ـ جلسات هیئت مدیره حداقل ماهی دوبار بدعوت مدیرعامل در محل شرکت یا در هر محلی که تعیین نماید تشکیل میگردد، برای اخذ تصمیمات هیئت مدیره، رای مشترک دو نفر از اعضاء الزامی است.
ماده 16 ـ هیئت مدیره دارای دفتری خواهد بود که تمام تصمیمات متخذه با ذکر نظرات اقلیت در آن ثبت و بامضاء حاضران در جلسه میرسد.
ماده 17 ـ وظایف و اختیارات هیئت مدیره.
الف - نظارت بر اجرای برنامههای جاری براساس خط مشی و هدفهای شرکت.
ب ـ بررسی و تایید بودجه پیشنهادی و گزارش عملیات سالانه و ترازنامه و حساب سود و زیان و برنامه عملیات آتی شرکت اعم از برنامههای مالی و بهرهبرداری و توسعه و تقدیم آن به مجمع عمومی.
ج ـ پیشنهاد آئین نامههای مالی، استخدامی و معاملاتی و پیشنهاد تغییر و اصلاح آن برای تایید و یا تصویب مجمع عمومی بر حسب مورد و تصویبآئین نامههای داخلی براساس پیشنهاد مدیر عامل.
د ـ پیشنهاد در موارد سرمایهگذاری و مشارکت.
هـ اتخاذ تصمیم نسبت به تهیه و تنظیم و اجرای طرح های شرکت در حدود مصوبات مجمع عمومی .
و ـ تصویب نحوه اخذ وام و اعتبار طبق بودجه مصوب به پیشنهاد مدیر عامل.
ز ـ پیشنهاد تعرفه نرخهای حمل و نقل هوائی بمراجع صلاحیتدار برای تصویب.
ح ـ شور و اتخاذ تصمیم نسبت به پیشنهادهای مدیران در حدود موارد اساسنامه.
ط ـ پیشنهاد افزایش یا کاهش سرمایه شرکت به مجمع عمومی.
ی ـ بررسی و تصویب کلیه معاملات منقول و غیر منقول اعم از قطعی و رهنی و معاملات با حق استرداد و اجاره و استیجار و قراردادها بر طبق قوانین و مقررات.
ک ـ دادن پیشنهاد در مورد نحوه تقسیم سود سهام.
ج ـ مدیرعامل
ماده 18 ـ مدیرعامل بالاترین مقام اجرائی و اداری شرکت بوده و بر کلیه واحدهای تابعه شرکت ریاست دارد و برای اداره امور شرکت اعم از عملیاتی، فنی، اداری مالی و بازرگانی و مصوبات مجمع عمومی و هیئت مدیره دارای همه گونه حقوق و اختیار در حدود مقررات این اساسنامه و آئین نامهها و بودجه مصوب بوده و نمایندگی شرکت را در مقابل کلیه مقامات قضائی و اشخاص حقیقی و یا حقوقی با حق توکیل غیر بعهده خواهد داشت و نیز میتواند تمام یا قسمتی ازاختیارات خود را باعضای هیئت مدیره یا قائم مقام، معاونین و یا کارمندان شرکت تفویض کند.
تبصره ـ در اجرای اصل 139 قانون اساسی ارجاع دعاوی و اختلافات شرکت به داوری و انتخاب داور و اقدام بسازش منوط بتائید به پیشنهاد هیئت مدیره و تائید مجمع عمومی و بر حسب مورد تصویب هیئت وزیران و اطلاع مراتب بمجلس شورای اسلامی و یا تصویب مجلس شورای اسلامی خواهد بود.
ماده 19 ـ مدیرعامل در حدود مقررات و آئین نامههای مصوب شرکت روشهای اجرائی را تعیین و ابلاغ مینماید.
ماده 20 ـ مدیرعامل بودجه سالانه و تشکیلات و ترازنانه و حساب سود و زیان و صورت دارائی و برنامه عملیات شرکت را با رعایت مقررات مربوطه تهیه وجهت تائید به هیئت مدیره تسلیم مینماید.
ماده 21 ـ مدیرعامل آئین نامههای داخلی مورد لزوم شرکت را تهیه و جهت تصویب به هیئت مدیره تسلیم خواهد نمود.
ماده 22 ـ کلیه چکها و اسناد و اوراق مالی و تعهدات و قراردادها باید بامضای مدیرعامل و یکنفر از اعضای هیئت مدیره بانتخاب هیئت مدیره متفقاً و یانمایندگان تامالاختیار آنها برسد.
تبصره ـ مکاتبات اداری بامضای مدیرعامل یا کسانیکه از طرف مدیرعامل حق امضاء دارند صادر میگردد.
د ـ بازرس (حسابرس).
ماده 23 ـ بازرس همان حسابرس است که به پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارائی و تصویب مجمع عمومی برای مدت یکسال انتخاب خواهد شد و انتخاب مجدد وی بلامانع است.
ماده 24 ـ وظائف و اختیارات بازرس (حسابرس) بشرح زیر است.
الف ـ رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان و تهیه گزارش لازم و تسلیم آن حداقل ده روز قبل از تشکیل جلسه به مجمع عمومی.
ب ـ رسیدگی بدفاتر و حسابهای شرکت.
تبصره 1 ـ بازرس (حسابرس) دارای کلیه اختیاراتی است که در قانون تجارت بعهده بازرس محول شده است.
تبصره 2 ـ بازرس (حسابرس) حق مداخله در امور جاری شرکت را ندارد و نحوه رسیدگی وی نباید موجب وقفه در امور جاری شرکت شود.
تبصره 3 ـ هیئت مدیره مکلف است یکماه قبل از تشکیل جلسه مجمع عمومی ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت را برای بررسی و اظهار نظر به بازرس شرکت تسلیم نماید.
فصل سوم : سال مالی و مقررات مختلف
ماده 25 ـ سال مالی شرکت از اول فروردین هر سال آغاز و در پایان اسفند همان سال خاتمه میپذیرد مگر سال اول که شروع آن از تاریخ تصویب این اساسنامهمیباشد.
ماده 26 ـ مواردی که در این اساسنامه پیشبینی نشده طبق قانون تجارت و قوانین مربوطه عمل خواهد شد.
نخستوزیر - محمدعلی رجائی