کتاب "تفسیر قانون مدنی: اسناد، آراء و اندیشه های حقوقی" به قلم آقایان دکتر سید مرتضی قاسم زاده، دکتر حسن ره پیک و دکتر عبدالله کیایی است که چاپ هشتم آن توسط انتشارات سمت در سال 1397  منتشر شد. آقای دکتر قاسم زاده از جمله اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری با مرتبه استادی محسوب می شود؛ ایشان دکتری تخصصی حقوق خصوصی را از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تربیت مدرس اخذ نمود. از جمله آثار ایشان می توان به عقد بیع و شروط و خیارات نشر میزان، مبانی مسئولیت مدنی نشر میزان، کتاب فاخر اشخاص و محجورین با همکاری استاد فقید دکتر حسین صفایی نشر سمت و .... نام برد.

قانون مدنی ایران یکی از مجموعه های ارزشمند حقوقی است که از اعتبار احکام، درستی عبارات و اصطلاحات، تنوع موضوعات و فروعات و جامعیت نسبی برخوردار است. با این حال کتاب حاضر دارای یک مقدمه که به شرح آثار و اجرای قوانین به طور عموم می پردازد و سه جلد مجزا در باب اموال، اشخاص و ادله اثبات دعوی سخن رانده است. در جلد نخست، ابتدا شرحی در بیان اموال و مالکیت، تعاریف و اصطلاحات آن و به طور کلی ذکر مطالبی عام پیرامون اموال و مالکیت ارائه می دهد. در ادامه در اسباب تملک، طرق مختلف اعمال مالکیت در اموال را اعم از ارادی و غیر ارادی مورد مداقه و بررسی قرار می دهد و سپس مقررات مرتبطه آن با قانون مدنی در باب اموال و مالکیت را مطالعه می کند. جلد دوم در باب اشخاص می باشد؛ ابتدا کلیاتی پیرامون اشخاص، وضعیت و اهلیت ایشان بیان می دارد، سپس به عنصر تابعیت می پردازد و تأثیرگذاری آن بر اخذ حقوق و تکالیف را بررسی می کند؛ در ادامه به بررسی اسناد سجل احوال که ارتباط مستقیمی با اقامتگاه و تابعیت اشخاص را دارد، می پردازد. وضعیت غایب مفقودالاثر نسبت به اموال و دارایی های ایشان، وضعیت تأهل، ارث، نفقه و مهریه ایشان مورد مداقه قرار می گیرد. عنصر دیگر مرتبط با اشخاص، قرابت می باشد که در تعیین سهم الارث هر فرد عنصری تأثیر گذار می باشد. نکاح و طلاق دیگر بخش جلد دوم محسوب می شود، در این بخش احکام و آثار نکاح، روابط زوجین و همچنین طلاق مورد مداقه و عنایت قرار می گیرد. مباحث دیگر این جلد پیرامون اولاد رابطه زوجیت و تکالیف هر یک از زوجین در قبال اولاد و همچنین در باب خانواده و تکالیف اعضای خانواده نسبت به یکدیگر مورد بررسی قرار می گیرد. در نهایت حجر و قیمومت بررسی می گردد که اقسام حجر، و آثار و حقوق هر یک از ایشان بررسی و در باب قیمومت شرایط قیم و افراد واجد شرایط پذیرش قیمومت مورد مداقه قرار می گیرد. در جلد سوم نویسنده پیرامون ادله اثبات دعوی سخن رانده و به ترتیب درجه و ملاک اعتبار ابتدا اقرار را مورد بررسی قرار داده و کیفیت  و ویژگی های پذیرش اقرار را بیان می کند، در درجه دوم اسناد را بیان می کند که شامل اسناد رسمی و عادی می شود. در درجه سوم ادله اثبات دعوی شهادت ثالث را مورد توجه قرار داده و ویژگی ها و اشخاص واجد شرایط ادای شهادت را بیان می کند. دیگر ادله اثبات دعوی امارات و نشانه های دعوی است که قاضی را از ظن به یقین می رساند. در نهایت و فقدان تمامی ادله اثبات دعوی، راه آخر اثبات یا رد دعوی، ایراد سوگند یا قسم است، که کیفیات آن را از جانب ایرادکننده بیان می کند.

در نتیجه در کتاب حاضر با بهره گیری از روش های مناسب نگارشی، آراء و نظریات رسمی مراجع قضایی و حقوقی و همچنین اندیشه های فقهی و حقوقی نگاهی عمیق را در باب اموال، اشخاص و ادله اثبات دعوی برای خواننده ایجاد می کند.