تصویب نامه در خصوص بودجه سال ۱۳۹۵ سازمان های مناطق آزاد تجاری - صنعتی کیش، قشم، چابهار، ارس، اروند، انزلی و ماکو و شرکت های تابعه آنها و اصلاحیه بودجه سال ۱۳۹۴ سازمان های مناطق یادشده
مصوب 1395,05,27
هیأت وزیران در جلسه 27 /5 /1395 به پیشنهاد 899 /10 /952 مورخ 18 /3 /1395 دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی و به استناد بند (ج) ماده (4) قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری – صنعتی جمهوری اسلامی ایران – مصوب 1372 – تصویب کرد:
بودجه سال 1395 سازمان های مناطق آزاد تجاری – صنعتی کیش، قشم، چابهار، ارس، اروند، انزلی و ماکو و شرکت های تابعه آنها و اصلاحیه بودجه سال 1394 سازمان های مناطق یاد شده به شرح پیوست که تأیید شده به مهر دفتر هیأت دولت است، تعیین می شود.
معاون اول رئیس جمهور - اسحاق جهانگیری
بسم الله الرحمن الرحیم
فهرست :
قسمت اول : ماده واحده تبصره های بودجه سال 1395 سازمان های مناطق آزاد | 1 |
قسمت دوم : | |
اعتبارات بودجه جاری سازمان های مناطق آزاد | 5 |
قسمت سوم : | |
اعتبارات طرح های عمرانی سازمان های مناطق آزاد | 10 |
- اعتبارات طرح های عمرانی سازمان منطقه آزاد کیش | 13 |
- اعتبارات طرح های عمرانی سازمان منطقه آزاد قشم | 15 |
- اعتبارات طرح های عمرانی سازمان منطقه آزاد چابهار | 18 |
- اعتبارات طرح های عمرانی سازمان منطقه آزاد ارس | 20 |
- اعتبارات طرح های عمرانی سازمان منطقه آزاد اروند | 23 |
- اعتبارات طرح های عمرانی سازمان منطقه آزاد انزلی | 26 |
- اعتبارات طرح های عمرانی سازمان منطقه آزاد ماکو | 29 |
قسمت چهارم : | |
اعتبارات بودجه شرکت های تابعه سازمان های مناطق آزاد | 31 |
قسمت اول – ماده واحده تبصره های بودجه
بسمه تعالی
اقتصاد مقاومتی مختص زمان تحریم و جنگ نیست.
مقام معظم رهبری
تصویب نامه بودجه سال ۱۳۹۵ سازمان های مناطق آزاد تجاری – صنعتی کیش، قشم، چابهار، ارس، اروند، انزلی و ماکو
ماده واحده: بودجه مناطق آزاد کشور در سال 1395 با رویکرد تمرکز بر اهداف سند چشم انداز ایران 1404 در جهت استفاده بهینه از ظرفیتهای منابع انسانی و مادی کشور در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی در چهار محور گسترش و تسهیل تولید، انتقال فناوری های پیشرفته، گسترش و تسهیل دسترسی به منابع مالی از خارج از کشور برای سرمایه گذاری و صادرات کالا و خدمات و در قالب هسته های کلیدی تدوین شده است که از حیث درآمد، هزینه، منابع و مصارف (با فرض انتشار 000 /30 میلیارد ریال اوراق صکوک) به شرح زیر و جداول پیوست می باشد:
درآمدها به میزان 379 /7 میلیارد ریال
هزینه ها به میزان 053 /7 میلیارد ریال
منابع به میزان 258 /46 میلیارد ریال
مصارف به میزان 258 /46 میلیارد ریال
تبصره ۱ –
سازمان های مناطق آزاد مکلف هستند با رعایت قوانین و مقررات مربوطه و مفاد تبصره های این تصویب نامه، نسبت به وصول درآمد، انجام تعهدات، پرداخت ها و سایر اعتبارات مذکور در این تصویب نامه در حد وصول درآمدها در قالب موافقت نامه های متبادله با دبیرخانه اقدام نمایند.
الف) سازمان های مناطق موظفند حداکثر دو ماه پس از ابلاغ بودجه مصوب سال 1395 نسبت به مبادله موافقتنامه های خود با دبیرخانه شورا اقدام نمایند. چارچوب موافقت نامه ها به تصویب کارگروه تخصصی شورای عالی خواهد رسید.
مناطقی که دارای شرکت های تابعه و ملزم به ارائه صورت های مالی تلفیقی می باشند مجازند موافقت نامه های مربوطه را حداکثر تا سه ماه پس از ابلاغ بودجه مبادله نمایند.
سازمان ها می بایست اصلاحیه نهایی بودجه سال 1395 خود را با رویکرد افزایش درآمدهای پیش بینی شده و نیاز به مصرف اعتبارات مازاد بر پیش بینی به همراه مستندات و گزارش توجیهی پس از تصویب هیأت مدیره خود حداکثر تا پانزدهم آبان ماه سال 1395 تنظیم و به دبیرخانه ارسال نمایند. دبیرخانه موظف است تا پانزدهم آذرماه پیشنهاد خود را جهت سیر مراحل تصویب به شورای عالی ارائه نمایند.
ب) هزینه های دبیرخانه به تشخیص دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و یا مقام مجاز از طرف ایشان از محل اعتبارات سازمان ها موضوع ردیف 221000 تأمین و پرداخت می گردد.
سازمان ها موظفند کل اعتبارات ردیف مذکور را در چهار قسط هر سه ماه یک بار به درخواست دبیرخانه به صورت هزینه انتقالی و قطعی پرداخت نمایند. هزینه های مربوط به مطالعات و راه اندازی مناطق آزاد جدید از محل اعتبار دبیرخانه قابل پرداخت است.
ج) حداقل ده درصد از سر جمع درآمدها و منابع وصولی مناطق آزاد براساس مزیت های نسبی هر منطقه ضمن هماهنگی با دبیرخانه برای ارتقاء امور فرهنگی – اجتماعی و گردشگری و دستیابی به اهداف سند چشم انداز ایران 1404 طی برنامه های توسعه فرهنگی – اجتماعی با رویکرد رونق اقتصاد فرهنگ و هنر و توسعه صنایع خلاق در بودجه جاری و عمرانی اختصاص داده شود.
د) فروش زمین، ساختمان و تأسیسات یا سایر دارائی ها، یک نوع واگذاری دارائی محسوب می شود، باید در سر فصل منابع دیده شود که صرفاً جهت اجرای طرح های عمرانی هزینه شود.
هـ) سازمان های مناطق آزاد تجاری – صنعتی موظفند نسبت به وصول عوارض واردات کالای تجاری بعنوان درآمد اختصاصی براساس آیین نامه اجرایی اخذ عوارض، دستورالعمل مربوطه و اصلاحات بعدی آن اقدام و درآمد حاصله را در سر فصل منابع بودجه مصوب منظور و صرفاً در قالب بودجه عمرانی صرف توسعه زیرساخت های منطقه نمایند. گمرک جمهوری اسلامی ایران موظف است در اجرای تصویب نامه شماره 186994 /ت 47257 هـ مورخ 26 /9 /90 براساس سهمیه تعیین شده توسط دبیرخانه اقدام نماید.
دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی مجاز است به منظور جذب بهینه سهمیه کالای تجاری در صورت نیاز، سهمیه برخی از سازمان های مناطق را به سازمان هایی که توانایی جذب بالاتری دارند تخصیص دهد. درآمد حاصله پس از کسر هزینه جذب (درصد این هزینه با توافق دبیرخانه تعیین می شود) به منطقه صاحب سهم پرداخت می شود.
و) به سازمان ها اجازه داده می شود جهت اجرای پروژه های عمرانی شهری و روستائی نظیر مدرسه سازی، احداث خانه های بهداشت، احداث مخازن و شبکه های آبرسانی و آبگیرها، بهسازی محیط شهری و روستایی، اماکن فرهنگی و مذهبی و غیره و به منظور ترویج روحیه مشارکت و همیاری مردم، جلب مساعدت مالی آن ها و تسریع در اجرای پروژه های عمران شهری و روستایی با شهرداری ها و دهیاری ها و یا سایر نهادها و دستگاه های مسئول جهت تأمین مالی مشارکت نمایند. بدیهی است تعهد اعتباری مشارکت های سازمان نمی تواند از سقف اعتبار ردیف های مصوب مربوطه در بودجه سالیانه سازمان تجاوز نماید.
ز) سازمان ها می توانند امور نگهداری و بهره برداری از تأسیسات و امکانات تولید کالا و خدمات را در قالب قرارداد به بخش خصوصی و تعاونی واگذار نمایند. به کارگیری مستقیم و غیرمستقیم نیروی انسانی از طریق این قراردادها مجاز نبوده و پرداخت هدایا و کمک مشابه پرسنل سازمان، به پرسنل طرف قرارداد مذکور ممنوع بوده و تأمین اعتبار و پرداخت هزینه های نگهداری از محل اعتبارات عمرانی مجاز نخواهد بود.
آن دسته از پیمانکاران بخش خصوصی که موضوع قراردادهای یادشده را ضمن هماهنگی با سازمان منطقه با استفاده از نیروهای مازاد سازمان اجرا می نمایند برای واگذاری قرارداد در شرایط یکسان دارای اولویت خواهند بود.
ح) به منظور ساماندهی ساختار تشکیلاتی و نیروی انسانی، دبیرخانه شورایعالی موظف است با همکاری سازمان های مناطق آزاد، تشکیلات تفصیلی و نیروی انسانی مورد نیاز هر منطقه را حداکثر ظرف دو ماه تهیه و به مناطق ابلاغ نمایند.
تمامی مناطق آزاد موظفند نیروی انسانی موجود مازاد و خارج از چارچوب تشکیلات تفصیلی ابلاغی خود را از طریق تغییر وضعیت افراد با قرارداد برون سپاری ساماندهی نمایند. هرگونه بکارگیری نیروی انسانی فراتر از تشکیلات موضوع این بند توسط سازمان ها و همچنین پرداخت از هر محل و تحت هر عنوان ممنوع می باشد.
ط) به منظور تسهیل در انجام مأموریت های فوری و ضروری که در مناطق آزاد ایجاد می شود، به سازمان های مناطق آزاد اجازه داده می شود حداکثر تا دو درصد درآمد خود را حسب نیاز بنا به پیشنهاد مدیرعامل و تصویب هیئت مدیره هر یک از سازمان ها، به صورت خارج از شمول هزینه نمایند. سازمان ها موظف اند فهرست این گونه هزینه ها را همراه با تصویر صورت جلسات هیئت مدیره به دبیرخانه ارسال نمایند.
ی) به منظور افزایش کارایی کارکنان در جهت نیل به اهداف سازمان ها به هیئت مدیره سازمان های مذکور اجازه داده می شود در قالب ضوابط طرح کارانه حداکثر نیم درصد عملکرد مالی طرح های عمرانی را با پیشنهاد مدیرعامل و تصویب هیأت مدیره منطقه از محل اعتبارات جاری پرداخت نمایند.
ک) سازمان های مناطق آزاد مکلفند شرایط لازم را به منظور اتصال سامانه های گمرکی سازمان های مناطق آزاد به صورت بر خط (on - line) به سامانه یکپارچه گمرکی ایران ایجاد نمایند. سامانه گمرکی سازمان های مناطق آزاد به صورت یکپارچه و با نظارت دبیرخانه تهیه و راه اندازی می گردد.
گمرک جمهوری اسلامی ایران شرایط لازم را به منظور ارتباط گمرکات مناطق آزاد به بانک اطلاعات ارزش کالایی گمرک جمهوری اسلامی ایران فراهم می نماید.
ل) سازمان های مناطق آزاد موظفند با توجه به بند 3 و 4 ماده 52 قانون مالیات ارزش افزوده، ماده 13 قانون چگونگی اداره مناطق آزاد و ماده 7 قانون مناطق ویژه اقتصادی کلیه فعالان اقتصادی (اعم از اشخاص حقوقی که متولی مستقیم دارند و اشخاص حقیقی) در این مناطق را شناسائی و مجوز لازم را به آن ها داده تا این فعالان مشمول معافیت مالیات بر ارزش افزوده و مالیات مستقیم گردند. افزایش درآمد حاصل از این فعالیت باید در اصلاحیه بودجه سال 95 لحاظ شود.
م) مدیرعامل و هیات مدیره سازمان ها مسئولیت اجرا و نظارت بر حسن اجرای مفاد این تصویب نامه و ارسال مصوبات هیات مدیره به دبیرخانه را بر عهده دارند.
تبصره ۲ –
الف) سازمان های مناطق آزاد موظفند کلیه طرح هایی که در سال های قبل شروع و توجیه سرمایه گذاری آنها کاهش و تداوم اجرای آنها محدود یا متوقف شده است را پس از ارائه گزارش مهندسی ارزش تا پایان سال 95 با کمک دبیرخانه تعیین تکلیف نمایند.
ب) شروع طرح های عمرانی جدید پیش بینی شده با بیش از بیست میلیارد ریال در بودجه مصوب سازمان ها منوط به طی فرآیند مطالعه (فنی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، مالی و زیست محیطی) توسط مشاور ذیصلاح در صورتی که در حیطه تحقق هسته های کلیدی توسعه باشند، مجاز است.
ج) اعتبارات سرمایه ای در چارچوب هسته های توسعه دهنده تنظیم می شود و به منظور تسهیل در اجرای طرح های عمرانی، افزایش اعتبارات هر یک از هسته های توسعه دهنده در بودجه سال 1395 سازمان ها، حداکثر تا میزان بیست درصد از محل کاهش اعتبارات سایر هسته های توسعه مجاز خواهد بود.
تبصره ۳ –
الف) صدور مجوز هرگونه فعالیت اقتصادی از سوی سازمان ها به شرکت های وابسته که مفاد آن متضمن اجازه فعالیت انحصاری در منطقه باشد، ممنوع است.
سازمان ها مجاز به پرداخت بلاعوض تحت هر عنوان به شرکت های تابعه و وابسته خود نمی باشند.
ب) سازمان های مناطق آزاد مجازند در قالب قراردادهای معین از ظرفیت سازمان ها و نهادهای فعال در منطقه که در جهت پیشبرد اهداف سازمان فعالیت می نمایند با پیش بینی در موافقت نامه های متبادله استفاده نمایند.
خرید خدمات از دستگاههای اجرایی که مجاز به تحصیل درآمد هستند صرفاً در برابر دریافت خدمات معین در قالب قرارداد مجاز خواهد بود.
ج) سازمان های مناطق آزاد موظفند در صورت وجود پیمانکار متقاضی و واجد شرایط برای انجام خدمات در بخش های مختلف براساس راهبرد ترویج و توسعه نهادهای فعال بخش خصوصی با برگزاری فراخوان عمومی و اولویت ارجاع امور به پیمانکاران بخش خصوصی و تعاونی ذیصلاح و بدون مباشرت از خدمات آنها طی قراردادهای با شرح خدمات معین و نظارت دقیق مستمر بر کمیت، کیفیت و مدت خدمات استفاده نمایند.
د) سازمان های مناطق آزاد مجازند جهت اجرای طرح های عمرانی زیرساختی در قالب شرکت پروژه، با بخش خصوصی مشارکت کرده و سهم خود را از طریق تأمین زمین یا اعتبارات، کارسازی نمایند، ساز و کار و نحوه مشارکت جهت اجرای طرح ها، توسط دبیرخانه به سازمان های مناطق ابلاغ خواهد شد.
تبصره ۴ –
به سازمان ها اجازه داده می شود با همکاری دبیرخانه و با رعایت قوانین و مقررات مربوط، جهت انجام پروژه های زیرساختی مناطق اقدام به انتشار اوراق در بازار سرمایه معادل ۰۰۰ /۳۰ میلیارد ریال نمایند.
طرح های استفاده کننده از این منابع و نظام دریافت و بازپرداخت آن ها توسط دبیرخانه شورا تنظیم و به تصویب شورای عالی می رسد.
تبصره ۵ –
الف) سازمان ها می توانند به منظور تقویت و توسعه صادرات کالاهایی که در مناطق آزاد تولید می شوند و همچنین صادرات مجدد کالاهایی که به منطقه وارد می شوند، به کلیه صادرکنندگان، درصدی از ارزش کالا متناسب با میزان درصد ساخت داخل پس از تصویب هیئت مدیره به عنوان مشوق صادراتی از محل ردیف مندرج در بودجه پرداخت نمایند.
ب) صادرکنندگان کالا از مناطق آزاد از مشوق های صادراتی پیش بینی شده در مقررات داخل کشور بهره مند خواهند بود. سازمان های مناطق موظفند اطلاعات صادرکنندگان ذیربط را برای فراهم آوردن زمینه استفاده از امتیازات یاد شده به مراجع ذیربط ارسال نمایند.
ج) سازمان های مناطق آزاد موظفند به منظور جذب سرمایه در فعالیت های اقتصادی پیشرفته و دانش بنیان و خدمات برتر ضمن ایجاد زیرساخت های لازم که در طرح های سرمایه گذاری آن ها پیش بینی شده نسبت به ارائه و اعمال مشوق های لازم اقدام نمایند.
د) سازمان های مناطق آزاد مجازند در سقف اعتبارات مصوب نسبت به حمایت از کارآفرینان برتر اقدام نمایند. دستورالعمل های مورد نیاز توسط دبیرخانه با هماهنگی مناطق تدوین و ابلاغ خواهد شد.
قسمت دوم – اعتبارات بودجه جاری سازمان های مناطق آزاد
قسمت سوم – اعتبارات بودجه عمرانی سازمان های مناطق آزاد
قسمت چهارم – اعتبارات بودجه شرکت های تابعه سازمان های مناطق آزاد