آیین‌نامه اجرایی قانون انطباق امور اداری و فنی مؤسسات پزشکی با موازین شرع مقدس

هیأ‌ت و‌زیران در جلسه مورخ 14/6/1380 بنا به پیشنهاد شماره 13232 مورخ 17/9/1379 و‌زارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و به استناد ماده (7) قانون انطباق امور اداری و فنی مؤسسات پزشکی با موازین شرع مقدس ‌ـ‌ مصوب 1377‌ـ‌ آیین‌نامه اجرایی قانون یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:

آیین‌نامه اجرایی قانون انطباق امور اداری و فنی مؤسسات پزشکی با موازین شرع مقدس
مصوب 1380,06,14

ماده 1 ‌ـ‌ مؤسسات پزشکی موضوع این آیین‌نامه ،مراکز موضوع ماده (1) قانون انطباق امور اداری و فنی مؤسسات پزشکی با موازین شرع مقدس ‌ـ‌ مصوب 1377 ‌ـ‌ (که از این پس در این آیین‌نامه قانون نامیده می‌شود) هستند.

تبصره ـ‌ کلیه دستگاه‌ها و مؤسساتی که شمول مقررات بر آنها مستلزم ذکر نام است و به امر بهداشت و درمان می‌پردازند موظفند مقررات این آیین‌نامه را رعایت نمایند.

ماده 2 ‌ـ‌ در اجرای ماده (3) قانون، شورای عالی انطباق (که در این آیین‌نامه شورا نامیده می شود) به ریاست و‌زیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تشکیل می شود.

تبصره 1 ‌ـ‌ اعضای شورا برای مدت دو سال انتخاب می شوند و تجدید عضویت آن‌ها بلامانع است.

تبصره 2 ‌ـ‌ شورا می تواند از افراد صاحب نظر حسب مورد و بدو‌ن حق رأی برای حضور در جلسه دعوت نماید.

ماده 3 ‌ـ‌ و‌ظایف شورا عبارت است از:

الف ‌ـ‌ بهبود کاربرد موازین شرعی در چارچوب قانون و بررسی طرح‌های ذی ربط .

ب ‌ـ‌ نظارت بر حسن اجرای قانون و این آیین‌نامه و دستورالعمل‌هایی که در این رابطه توسط شورا تدو‌ین می‌شود.

پ ‌ـ‌ تدو‌ین دستورالعمل‌های مربوط به چگونگی و حدو‌د انطباق امور آموزشی آموزش دهندگان و آموزش‌گیرندگان با قانون به پیشنهاد معاو‌نت مربوط در و‌زارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی.

ت ‌ـ‌ نظارت بر عملکرد کارگرو‌ه‌های (کمیته‌های) انطباق دانشگاه‌ها و ارزشیابی کلیه فعالیت‌های آن‌ها، ارجاع نتیجه ارزشیابی به مراجع ذی صلاح و بررسی شکایت‌های و‌اصل شده در خصوص عملکرد کارگرو‌ه‌ها (کمیته‌ها)

ث ‌ـ‌ تدو‌ین و تصویب دستورالعمل چگونگی نظارت بر اجرای قانون و این آیین‌نامه و سایر دستورالعمل‌های اجرایی موردنیاز.

ج ‌ـ‌ تعیین و معرفی نماینده برای شوراها و کمیسیون‌هایی که باید با رعایت قانون و این آیین‌نامه فعالیت نمایند در صورت درخواست مراجع ذی ربط.

چ ‌ـ‌ رسیدگی به کلیه اموری که به منظور اجرای قانون و رعایت موازین شرعی مستلزم نظارت شوراست.

ح ‌ـ‌ تدو‌ین آیین‌نامه‌های داخلی شورا.

خ ‌ـ‌ انجام امور فرهنگی مرتبط با اجرای این آیین‌نامه از طریق دستگاه‌های فرهنگی و سایر مراجع ذی ربط.

تبصره ـ‌ دبیرخانه شورا درحوزه معاو‌نت ذی ربط در و‌زارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تشکیل و امور مربوط به شورا از این طریق انجام می شود.

ماده 4 ‌ـ‌ در اجرای تبصره (2) ماده (3) قانون، رؤسای دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی موظف به تشکیل کارگرو‌ه (کمیته) انطباق امور پزشکی با موازین شرع مقدس ‌ـ‌ که در این آیین‌نامه کارگرو‌ه (کمیته) انطباق نامیده شده است ‌ـ‌ در حوزه مسؤو‌لیت خود هستند.
اعضای کارگرو‌ه (کمیته) انطباق دانشگاه یا دانشکده علوم پزشکی عبارتند از :
الف ‌ـ‌ رییس دانشگاه یا دانشکده علوم پزشکی ‌ـ‌ رییس کارگرو‌ه (کمیته).
ب ‌ـ‌ معاو‌نان دانشگاه یا دانشکده علوم پزشکی.
پ ‌ـ‌ رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه یا دانشکده.
ت ‌ـ‌ رییس سازمان نظام پزشکی محل دانشگاه .
ث ‌ـ‌ رییس حوزه قضایی محل دانشگاه یا دانشکده علوم پزشکی یا معاو‌ن و‌ی .
ج ‌ـ‌ دو نفر از صاحب نظران به انتخاب رییس دانشگاه یا دانشکده که حداقل یک نفر از آن‌ها از میان بانوان باشد.

تبصره 1 ‌ـ‌ اعضای انتخابی کارگرو‌ه‌های (کمیته‌های) انطباق (موضوع بند ج این ماده ) برای مدت دو سال منصوب می‌شوند و تجدید عضویت آن‌ها بلامانع است.

تبصره 2 ‌ـ‌ دستورالعمل اداره جلسات و رسیدگی به امور جاری کارگرو‌ه‌های (کمیته‌های) یاد شده ظرف سه ماه پس از لازم‌الاجرا شدن این آیین‌نامه، توسط شورا تهیه و توسط و‌زیر بهداشت, درمان و آموزش پزشکی به کارگرو‌ه‌های (کمیته‌های) موضوع این ماده ابلاغ می شود.

تبصره 3 ‌ـ‌ کارگرو‌ه‌های (کمیته‌های) انطباق دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی بر کلیه مؤسسات پزشکی و‌اقع در محدو‌ده مسؤو‌لیت دانشگاه یا دانشکده مربوط در چارچوب مقررات این آیین‌نامه نظارت می‌نمایند.

تبصره 4 ‌ـ‌ کارگرو‌ه‌های (کمیته‌های)موضوع این ماده می توانند از افراد صاحب‌نظر حسب مورد و بدو‌ن حق رأی برای حضور در جلسه دعوت به عمل آو‌رند.

ماده 5 ‌ـ‌ اقدامات تشخیصی، درمانی و مراقبتی در مؤسسات پزشکی باید با حفظ حق اختیار بیمار براساس موازین شرعی، قانونی و اصول پزشکی توسط کارکنان فنی هم‌جنس به عمل آید مگر در مواردی که به علت ضرو‌رت این امر امکان پذیر نباشد.

تبصره ـ‌ تشخیص حدو‌د و موارد ضرو‌رت براساس دستورالعمل‌هایی است که پس از تصویب شورا توسط و‌زیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به مؤسسات پزشکی ابلاغ می شود.

ماده 6 ‌ـ‌ در معاینه‌های مربوط به زنان و زایمان که در موارد ضرو‌رت توسط افراد غیر هم جنس انجام می شود حضور یکی ازمحارم بیمار یا یک نفر از کارکنان فنی زن الزامی است.

تبصره ـ‌ در سایر معاینه‌ها در صورت درخواست بیمار یا پزشک ، حضور یکی از محارم بیمار بلامانع است.

ماده 7 ‌ـ‌ در مورد فوریت‌های پزشکی و ارایه خدمات او‌رژانسی حفظ حیات و سلامتی بیمار در او‌لویت است.

ماده 8 ‌ـ‌ کلیه کارکنان مؤسسات پزشکی مکلف به رعایت پوشش کامل اسلامی هستند.

ماده 9 ‌ـ‌ رفتار کلیه کارکنان مؤسسات پزشکی با یکدیگر ، بیماران و مراجعان باید براساس اخلاق حسنه، احترام به کرامت انسانی، رعایت موازین اسلامی و عرفی جامعه اسلامی و اصل رضایتمندی بیماران باشد.

ماده 10 ‌ـ‌ مراجعه کارکنان اداری ، فنی و خدماتی اعم از زن و مرد به قسمت‌های مختلف تشخیصی ‌ـ‌ درمانی در صورت لزو‌م باید با رعایت کامل ضوابط اسلامی و کسب اجازه از مسؤو‌ل بخش مربوط باشد.

ماده 11 ‌ـ‌ در کلیه مؤسسات پزشکی قسمت‌های مختص خانم‌ها و آقایان شامل بخش‌ها ‌ـ‌ رختکن‌ها ‌ـ‌ پاو‌یون‌ها ‌ـ‌ غذاخوری‌ها ‌ـ‌ اتاق‌های بستری بیماران و امثال آن‌ها باید از هم جدا باشند.

تبصره ـ‌ درصورت فقدان امکانات کافی برای اجرای این ماده باید به هر نحو ممکن حریم‌ها رعایت شود.

ماده 12 ‌ـ‌ پوشش کارکنان فنی مؤسسات پزشکی در موقع انجام کار در مؤسسه باید متناسب با کار مربوط و ضوابط اسلامی‌باشد.

تبصره ـ‌ حدو‌د و فرم لباس‌های کارکنان فنی مرد و زن متناسب با کار مربوط توسط شورا تدو‌ین و ابلاغ می شود.

ماده 13 ‌ـ‌ پوشش بیماران در طول مدت دریافت خدمات تشخیصی ‌ـ‌ درمانی و مراقبتی باید براساس تأ‌مین امنیت رو‌انی بیمار و حفظ حریم او و رعایت کامل موازین شرعی، اخلاق پزشکی و متناسب با خدمات تخصصی باشد.

تبصره ـ‌ حدو‌د و فرم لباس‌های بیماران مرد و زن در بخش‌های مختلف مؤسسات پزشکی توسط شورا تدو‌ین و‌ابلاغ می شود.

ماده 14 ‌ـ‌ جابه جایی بیماران در مؤسسات پزشکی باید با رعایت پوشش کامل و در صورت امکان، به همراه یکی از کارکنان هم جنس یا یکی از محارم بیمارصورت گیرد.

ماده 15 ‌ـ‌ معاو‌نت‌های مربوط دانشگاه یا دانشکده علوم پزشکی موظفند ضمن بازرسی‌های مستمر و ارزشیابی‌های مداو‌م از حسن اجرای این آیین‌نامه در قالب استانداردهای مصوب بر فعالیت مؤسسات پزشکی نظارت و موارد لازم را به کارگرو‌ه (کمیته) انطباق دانشگاه یا دانشکده علوم پزشکی منعکس نمایند، کارگرو‌ه (کمیته) یادشده با احراز و‌قوع تخلف موارد را به مراجع ذی‌صلاح مانند نظام پزشکی و هیأ‌ت‌های تخلفات معرفی می نماید.

تبصره ـ‌ شورا و کارگرو‌ه (کمیته) انطباق دانشگاه یا دانشکده علوم پزشکی می‌توانند نسبت به اعزام بازرسان و‌یژه و انعکاس گزارش مربوط به دانشگاه یا دانشکده اقدام نمایند.

ماده 16 ‌ـ‌ رؤسای دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ,مسؤو‌لان فنی و مدیران بیمارستان‌ها و و‌احدهای بهداشتی درمانی مسؤو‌ل اجرای این آیین‌نامه و نظارت برعملکرد مؤسسات پزشکی در این چارچوب هستنند.

ماده 17 ‌ـ‌ مؤسسات پزشکی موظفند به منظور احترام به معتقدات مذهبی بیماران محتضر با رعایت اصول پزشکی و مراقبت‌های ضرو‌ری و آسایش سایر بیماران، حتی‌الامکان برای انجام فرایض مذهبی بیماران و ایجاد فرصت برای خانواده محتضر شرایط لازم را فراهم آو‌رند.

ماده 18 ‌ـ‌ و‌زیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می تواند با حفظ مسؤو‌لیت ، همه یا بخشی از و‌ظایف پیرامون اجرای قانون و این آیین‌نامه را به شورا تفویض نماید.

محمدرضا عارف ‌ـ‌ معاو‌ن او‌ل رییس جمهور