دستورالعمل فعالیت بازارگردانی مبتنی بر حراج در فرابورس ایران

دستورالعمل فعالیت بازارگردانی مبتنی بر حراج در فرابورس ایران
مصوب 1392,12,17

مقدمه
در راستای اجرای ماده ۳۴ قانون بازار اوراق بهادار مصوب آذرماه سال ۱۳۸۴ مجلس شورای اسلامی و مادة ۱۱۹ دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات اوراق‌بهادار در فرابورس ایران، این دستورالعمل به منظور تعیین حدود تعهدات و نحوه فعالیت بازارگردانی در فرابورس ایران تنظیم شده است.

تعــاریـف

ماده ۱- اصطلاحات به کار رفته در این دستورالعمل به شرح زیر است:
قانون بازار اوراق بهادار: منظور قانون بازار اوراق بهادار مصوب آذرماه سال ۱۳۸۴ مجلس شورای اسلامی است.
سبا: منظور سازمان بورس و اوراق بهادار است.
فرابورس: منظور شرکت فرابورس ایران است.
بازارگردانی: فعالیت‌های بازارگردان طبق این دستورالعمل است که با هدف تنظیم عرضه و تقاضا، تحدید دامنة نوسان قیمت و افزایش نقدشوندگی ورقة بهادار انجام می‌شود.
کارگزار: منظور کارگزار عضو فرابورس است.
بازارگردان: شخص موضوع بند ۱۵ مادة ۱ قانون بازار اوراق بهادار است که با مجوز سبا، اوراق بهادار معینی را بازارگردانی می‌نماید.
ورقة بهادار: منظور ورقة بهادار پذیرفته شده در فرابورس است که مطابق این دستورالعمل فعالیت بازارگردانی بر روی آن انجام می‌شود.
دامنة مجاز نوسان: حداکثر تغییرات مجاز قیمت ورقة بهادار در هر روز نسبت به قیمت پایانی روز معاملاتی قبل است.
دامنة مظنه: حداکثر اختلاف بین قیمت سفارش خرید و سفارش فروش هر ورقة بهادار به درصد است که بازارگردان آن ورقة بهادار، در سامانة معاملات فرابورس وارد می‌نماید. این درصد نسبت به قیمت سفارش خرید محاسبه می‌شود.
حداقل سفارش انباشته: حداقل تعدادی از ورقه بهادار است که بازارگردان باید همواره در سفارش خرید و فروش خود در سامانة معاملات فرابورس نگه‌ دارد.
حداقل معاملات روزانه: حداقل تعداد ورقة بهاداری است که در صورتی‌که بازارگردان به میزان آن تعداد از ورقة بهادار در یک روز معاملاتی، معامله کند، می‌تواند از انجام تعهدات خود طبق این دستورالعمل در آن روز معاملاتی، خودداری نماید.

شرایط و مراحل اعطای مجوز بازارگردانی

ماده ۲- متقاضی دریافت مجوز بازارگردانی باید تقاضای خود را برای بازارگردانی ورقة بهادار، به فرابورس ارائه کند. این تقاضا باید براساس فرم پیوست و حاوی، تعهدات متقاضی در مورد دامنة مظنه باشد.

ماده ۳- شروع فعالیت بازارگردانی برای هر ورقة بهادار، منوط به صدور مجوز فعالیت بازارگردانی توسط فرابورس خواهد بود.

ماده ۴- بازارگردانی اوراق تأمین مالی توسط نهادهای مالی، مشروط به اخذ مجوز بازارگردانی از سبا می‌باشد. درصورتی که نهاد مالی مذکور، دسترسی مستقیم به سامانة معاملاتی از طریق ایستگاه معاملاتی مستقل را نداشته باشد، باید جهت انجام فعالیت بازارگردانی از خدمات یکی از کارگزاران فرابورس استفاده کند.

ماده ۵- فرابورس ظرف حداکثر ۱۵ روز پس از دریافت درخواست متقاضی، نظر خود را جهت اجازه شروع فعالیت بازارگردانی به متقاضی اعلام می‌کند. در صورت موافقت با شروع بازارگردانی، شرایط بازارگردانی و تاریخ آغاز و پایان فعالیت مزبور در مجوز اعطایی ذکر خواهد شد.

وظایف و اختیارات بازارگردان

ماده ۶- بازارگردان فعالیت بازارگردانی ورقة بهادار،را در کد بازارگردانی انجام می‌دهد. برای انتقال ورقه بهادار به کد بازارگردانی، بازارگردان باید فرم پیوست این دستورالعمل را که به تأیید مالک یا مالکان ورقه بهادار رسیده است، تکمیل و به شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار تسلیم نماید تا تعداد ورقة بهادار معین شده در فرم مذکور، توسط شرکت اخیرالذکر به کد بازارگردانی ورقة بهادار منتقل شود.

ماده ۷- بازارگردان موظف است برای انجام امور بازارگردانی، هر ورقه بهادار، ایستگاه معاملاتی و مسئول انجام معاملات جداگانه‌ای را طبق مقررات اختصاص دهد. بازارگردان همچنین موظف است کلیه معاملات ورقة بهادار، دریافت‌ها، پرداخت‌ها، هزینه‌ها و درآمدهای مرتبط با بازارگردانی را در سر فصل حساب‌های جداگانه ثبت و در مقاطع سه ماهه به سبا و فرابورس گزارش نماید.

ماده ۸- بازارگردان موظف است، سفارش‌های خرید و فروش خود را با رعایت شرایط زیر وارد سامانة معاملات فرابورس کند:

الف) قیمت‌های پیشنهادی در این سفارش‌ها باید در دامنة مجاز نوسان باشند.

ب ) تفاوت بین کمترین قیمت خرید در سفارش‌های خرید و بیشترین قیمت فروش در سفارش‌های فروش بازارگردان، حداکثر برابر دامنة مظنه باشد.

ج ) حجم سفارش‌های خرید و فروش باید با یکدیگر برابر و هر یک معادل یا بیش از حداقل سفارش انباشته باشد.

تبصره ۱: در صورتی‌که در اثر انجام معامله، حجم سفارش خرید یا فروش کمتر از حداقل سفارش انباشته شود یا تساوی میان آنها از بین برود، بازارگردان موظف است حداکثر ظرف دو دقیقه، حجم سفارش‌های مزبور را با یکدیگر برابر و معادل یا بیش از حداقل سفارش انباشته نماید.

تبصره ۲: درصورت عدم وجود اوراق در کد بازارگردان و عدم امکان خرید اوراق در سقف دامنة نوسان روزانة قیمت، بازارگردان ملزم به رعایت بند ج این ماده نبوده، لیکن موظف است سفارش خرید را در سامانة معاملاتی حفظ نماید.

ماده ۹- بازارگردان برای تأمین منابع مالی یا اوراق بهادار مورد نیاز خود می‌تواند در قالب قرارداد از مشارکت سایرین استفاده کند. توافق مزبور می تواند شامل حق الزحمه مدیریت و مشارکت در سود و زیان قرارداد باشد. قرارداد تأمین مالی فعالیت بازارگردانی، باید مطابق نمونه ی ارائه شده در پیوست سه این دستورالعمل تنظیم شود.

وظایف و اختیارات فرابورس در امور مرتبط با بازارگردانی

ماده ۱۰- فرابورس قبل از اعطای مجوز شروع فعالیت بازارگردانی، فهرست اوراق بهادار مورد نظر و شرایط بازارگردانی آنها را شامل دامنة مجاز نوسان، حداقل سفارش انباشته، حداقل معاملات روزانه، و حداقل دورة زمانی مورد قبول برای بازارگردانی هر ورقة بهادار تهیه کرده و به تأیید سبا می‌رساند.

تبصره- تأییدیة موضوع این ماده برای بازارگردانی اوراق تأمین مالی، در پذیره‌نویسی قبل از اخذ مجوز انتشار و در عرضة اولیه، قبل از عرضه باید اخذ گردد.

ماده ۱۱- از روز شروع بازارگردانی، دامنه جدید نوسان قیمت، جایگزین دامنه نوسان قیمت قبلی می‌شود. این دامنه‌ی نوسان حداقل دو برابر دامنه‌ی نوسان در شرایط معمول خواهد بود. در صورتی‌که ورقه‌ی بهادار دارای بازارگردان فعال باشد، دامنه‌ی نوسان قیمت در روز بازگشایی نماد، تابع همین دستورالعمل است. همچنین حجم مبنا در محاسبه قیمت پایانی نمادهای دارای بازارگردان فعال، اعمال نخواهد شد.

ماده ۱۲- در صورت تقاضای بازارگردان مبنی بر توقف نماد معاملاتی ورقه‌ی بهادار، فرابورس می‌تواند دلایل بازارگردان را بررسی و در صورت توافق و تطابق با مقررات مربوطه، نماد معاملاتی ورقه‌ی بهادار را حداکثر به مدت یک ساعت متوقف نماید. توقف نماد معاملاتی مطابق این ماده باید به گونه‌ای باشد که همواره نیم‌ساعت از پایان جلسه‌ی معاملاتی مربوطه، امکان انجام معامله‌ی ورقه‌ی بهادار وجود داشته باشد.

ماده ۱۳- فرابورس بر چگونگی انجام وظایف بازارگردان و همچنین احراز و حفظ شرایط در نظر گرفته شده در این دستورالعمل نظارت دارد.

ماده ۱۴- فرابورس موظف است فهرست اوراق بهادار دارای بازارگردان، و همچنین اوراقی که مجوز فعالیت بازارگردانی آنها لغو یا اتمام شده است را به همراه ذکر نام بازارگردان، و تاریخ شروع و خاتمه بازارگردانی، تهیه و در پایگاه الکترونیکی رسمی خود منتشر کند. تغییرات این فهرست باید به صورت روزانه، به هنگام شود.

شرایط معافیت بازارگردان از انجام وظایف بازارگردانی

ماده ۱۵- هرگاه حجم معاملات بازارگردان بر روی ورقة بهادار در یک روز معاملاتی، برابر یا بیش از حداقل معاملات روزانه شود، تعهد بازارگردان در آن روز معاملاتی، ایفا شده تلقی می‌شود.

ماده ۱۶- در شرایط زیر، بازارگردان تعهد به اجرای وظایف بازارگردانی ندارد:

الف) در صورتی که نماد معاملاتی ورقة بهادار مورد نظر بسته باشد.

ب) در صورتی که قیمت ورقه بهادار در پنج جلسه معاملاتی متوالی بیش از ۳ برابر دامنة مجاز نوسان، در یک جهت تغییر کند و در عین حال عرضه و تقاضای ورقة بهادار به تعادل نرسیده باشد.

تبصره- مدت زمان معافیت بازارگردان براساس بند (ب) توسط فرابورس تعیین می‌شود.

ماده ۱۷- در صورتی ‌که، مقررات انجام معامله ورقه بهادار تغییر کند، مخصوصاً چنانچه دامنة مجاز نوسان ورقة بهادار محدودتر شود، بازارگردان ظرف ۱۰ روز می‌تواند تقاضای ابطال مجوز فعالیت بازارگردانی خود را به فرابورس ارائه نماید. در این صورت تعهدات بازارگردان از ابتدای جلسه‌ی معاملاتی بعد از ارائه تقاضای مذکور تا تصمیم نهایی فرابورس منتفی است و فرابورس موظف است موضوع را به سبا گزارش نموده و نسبت به اعلام عمومی آن در پایگاه الکترونیکی رسمی خود اقدام کند.

امتیازات بازارگردان

ماده ۱۸- فرابورس برای بازارگردانی هر ورقة بهادار یک ایستگاه معاملاتی جداگانه، بدون دریافت هیچ‌گونه هزینه‌ای از این بابت در اختیار بازارگردان خواهد گذاشت. انجام معاملات سایر اوراق بهادار از ایستگاه معاملاتی مخصوص بازارگردانی مجاز نیست.

تبصره -دسترسی بازارگردان به زیرساخت دسترسی برخط نیز می‌تواند به منزلة تخصیص ایستگاه معاملاتی به بازارگردان جهت انجام فعالیت بازارگردانی محسوب ‌شود.

رسیدگی به تخلفات

ماده ۱۹- در صورتی‌که بازارگردان مفاد این دستورالعمل را نقض کند یا به تعهدات خود در زمینه بازارگردانی عمل ننماید، موضوع در مرجع رسیدگی مربوطه طرح و رسیدگی می‌شود. مرجع رسیدگی مربوطه، در صورت احراز تخلف یک یا چند حکم از احکام زیر را متناسباً صادر می نماید:

الف) تذکر کتبی بدون درج در پرونده؛

ب) تذکر کتبی با درج در پرونده؛

ج) پرداخت تمام یا قسمتی از کارمزد معاملات و هزینه ایستگاه معاملاتی که در طول فعالیت بازارگردانی از پرداخت آن معاف بوده است.

د) تعلیق فعالیت بازارگردانی بازارگردان در مورد اوراق بهادار مربوطه برای مدت حداکثر دو سال؛

هـ) لغو مجوز بازارگردانی بازارگردان در مورد اوراق بهادار مربوطه؛
و) محرومیت بازارگردان از دریافت مجوز بازارگردانی حداکثر تا مدت دو سال؛
ز) لغو تمام یا بخشی از امتیازاتی که به دلیل انجام فعالیت بازارگردانی، به بازارگردان تعلق گرفته است.

تبصره ۱: سبا و فرابورس می‌توانند تا اتمام مراحل رسیدگی، فعالیت بازارگردانی بازارگردان را متوقف نمایند.

تبصره ۲: اعمال مجازات های موضوع این ماده مانع از اعمال مجازات های پیش بینی شده برای نقض سایر قوانین و مقررات، نخواهد بود.

ماده ۲۰- در صورت لغو مجوز فعالیت کارگزاری یک بازارگردان، مجوز فعالیت بازارگردانی وی نیز لغو خواهد شد.
سایر موارد

ماده ۲۱- سفارش‌های خرید و فروش اوراق بهادار بازارگردان، از نظر اولویت انجام با سایر مشتریان برابر است.

ماده ۲۲- در صورتی که یک ورقه‌ی بهادار بیش از یک بازارگردان داشته باشد، بازارگردانان آن ورقه بهادار نباید در تعیین قیمت سفارش‌های خود با یکدیگر هماهنگ نمایند. هماهنگی در این زمینه به منزله دستکاری قیمت خواهد بود.

ماده ۲۳- این دستورالعمل در ۲۳ ماده، و ۶ تبصره و سه پیوست در تاریخ ۱۷ /۱۲ /۱۳۹۲ به تصویب هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار رسید.

پیوست ۱: تقاضای دریافت مجوز فعالیت بازارگردانی
شرکت فرابورس ایران؛
با سلام؛
این شرکت ......................................به شماره ثبت ....................... در مرجع ثبت شرکت‌های شهرستان ........................................ که از این پس شرکت نامیده می شود، با امضای صاحبان امضای مجاز در ذیل این ورقه، تقاضای دریافت مجوز فعالیت بازارگردانی ورقه بهادار با مشخصات زیر در فرابورس اوراق بهادار تهران را دارد:
نوع ورقه بهادار عنوان ورقه بهادار در فرابورس ناشر نماد در فرابورس
در صورت اعطای مجوز فعالیت بازارگردانی، این شرکت تعهد می‌نماید که به وظایف بازارگردانی ورقه بهادار فوق براساس قانون بازار اوراق بهادار و دستورالعمل فعالیت بازارگردانی در فرابورس ایران مصوب ............................. هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار (من‌بعد دستورالعمل بازارگردانی) عمل نماید.
همچنین براساس دستورالعمل یادشده، تعهدات شرکت در مورد دامنة مظنه، حداقل سفارش انباشته، حداقل معاملات روزانه، و دورة زمانی بازارگردانی برای ورقة بهادار مذکور به شرح زیر است:
۱-دامنة مظنه: حداکثر......................................... درصد؛
۲-حداقل سفارش انباشته: تعداد ....................................... ورقة بهادار؛
۳-حداقل معاملات روزانه: تعداد ..................................... ورقه بهادار؛
۴-دورة زمانی بازارگردانی: از تاریخ اعطای مجوز بازارگردانی به مدت ............... ماه.
۵-کف قیمت تعهدی در صورت وجود.......................................
تعهدات شرکت به شرح فوق، مشروط به شرایط زیر خواهد بود:
۱-دامنه مجاز نوسان قیمت ورقه بهادار مذکور حداقل به ........... درصد در روز افزایش یابد.
۲-مزایای مذکور در دستورالعمل بازارگردانی، به شرکت تعلق گیرد.
۳-.........
در ضمن موافقت اولیه مالک (مالکان) ورقه بهادار را به شرح زیر، برای انتقال تعداد ........................ ورقه از اوراق بهادار تحت تملک وی (آنها)، به کد بازارگردانی، جلب نموده‌ام؛
ردیف نام مالک ورقه بهادار
(حقیقی/حقوقی) شماره ملی/شماره ثبت محل صدورشناسنامه
/محل ثبت تعداد ورقه بهادار قابل
انتقال به کد بازارگردانی درصد
از کل
۱
۲
۳
جمع
توضیح: تکمیل جدول فوق الزامی نیست.
در صورت اعطای مجوزفعالیت بازارگردانی و قبل از شروع به فعالیت، موافقت کتبی مالک (مالکان) فوق براساس فرم مربوطه، ارائه خواهد شد.
شرکت توافق دارد که در صورت نقض جزئی یا کلی دستورالعمل بازارگردانی به هر طریق توسط هریک از کارکنان یا ارکان شرکت، مطابق دستورالعمل یادشده و سایر مقررات مصوب ارکان بازار سرمایه، با وی رفتار شود.
کلیة اصطلاحات و واژه‌های به کار رفته در این فرم دارای همان معانی است که در مادة ۱ دستورالعمل بازارگردانی ارائه شده است.
ردیف نام و نام خانوادگی صاحبان امضای مجاز سمت امضاء
۱
۲
مهر شرکت

پیوست ۲: فرم موافقت مالکان با انتقال اوراق بهادار به کد بازارگردانی
اینجانب مالک(مالکان) ورقه بهادار با مشخصات زیر:
نوع ورقه بهادار نام ناشر نام ورقه بهادار در فرابورس ایران نماد ورقه بهادار در فرابورس ایران
با امضای ذیل این برگه، موافقت نمودم (نمودیم) تا ورقه بهادار یادشده به شرح جدول زیر از کد سهامداری اینجانب (اینجانبان) برای امر بازارگردانی به کد مخصوص بازارگردانی، منتقل شود:
ردیف نوع شخصیت
(حقیقی/ حقوقی)
نام مالک شماره ملی / شماره ثبت محل صدور شناسنامه / محل ثبت کد معاملاتی در فرابورس ایران تعداد ورقه بهادار قابل انتقال به کد بازارگردانی درصد از کل
با انتقال اوراق بهادار به شرح فوق به کد مخصوص بازارگردانی، شرکت ......................................... به شماره ثبت ........................ نزد مرجع ثبت شرکت¬های شهرستان ................................... به عنوان بازارگردان ورقه بهادار، حق فروش اوراق بهادار مذکور را در فرابورس ایران دارد و همچنین می تواند ورقه بهادار مذکور را در فرابورس ایران خریداری و به آن کد اختصاص دهد و اوراق بهادار تخصیص داده شده به آن کد را مجدداً بفروشد. روابط اینجانب (اینجانبان) و بازارگردان مذکور، طی قرارداد جداگانه تنظیم شده است؛ لکن مالکیت اوراق بهادار موجود در کد بازارگردانی مذکور و کلیه حقوق و مزایای مترتب بر آن (براساس درصدهای مذکور در ستون جدول فوق)، به اینجانب (اینجانبان) تعلق دارد و در صورت عدم تمدید این اجازه نامه، پس از خاتمه فعالیت بازارگردانی که حداکثر تا تاریخ ............................... خواهد بود، بازارگردان اجازه انجام معامله را با کد بازارگردانی اختصاصی، نداشته و اوراق بهادار موجود در کد بازارگردانی، باید به کد سهامداری مالک (براساس نسبت های هر یک از مالکان که به صورت درصد در ستون آخر جدول فوق درج شده، به کد سهامداری هر یک از مالکان) منتقل شود. (در تسهیم اوراق بهادار بین مالکان، خرده ورقه بهادار، کمتر از ۵/۰ ورقه بهادار به صفر و بیشتر از آن به یک ورقه گرد شود.)
نام مالک یا مالکان امضاء

پیوست ۳: قرارداد [نمونه ی] تامین مالی فعالیت بازارگردانی در فرابورس ایران
[عباراتی که بین دو علامت [ ] آمده اند به منظور توضیح می باشند و جزو متن قرارداد نمونه نیستند. عباراتی که بین دو علامت { } آمده اند با موافقت معاونت نظارت بر نهادهای مالی و تائید ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار، قابل تغییر است. تمام صفحات قرارداد باید به امضای طرفین برسد.]

اصطلاحات به کاررفته:

ماده ۱): اصطلاحات به کاررفته در این قرارداد به شرح زیر تعریف می شوند:

۱-بازارگردان: شخصی است که تحت این عنوان در ماده (۲) این قرارداد، معرفی شده است.

۲-سرمایه گذار: شخصی است که تحت این عنوان در ماده (۲) این قرارداد، معرفی شده است.

۳-ورقه ی بهادار یا اوراق بهادار: منظور ورقه ی بهادار موضوع ماده ی (۳) این قرارداد است.

۴-بازارگردانی: منظور فعالیت تعریف شده در دستورالعمل بازارگردانی است.

۵-دستورالعمل بازارگردانی: منظور دستورالعمل فعالیت بازارگردانی در فرابورس ایران مصوب............ هیأت مدیره سبا و اصلاحات بعدی آن است.

۶-کد بازارگردانی: رمزی است که به تقاضای بازارگردان توسط سمات و برای ثبت ورقه ی بهادار و معاملات آن اختصاص می یابد.

۷-فرابورس ایران: منظور شرکت فرابورس ایران به شماره ی ثبت ... نزد مرجع ثبت شرکت های تهران می باشد.

۸-سمات: منظور شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه ایران به شماره ثبت ... نزد مرجع ثبت شرکت های ... می باشد.

۹-سبا: منظور سازمان بورس و اوراق بهادار موضوع ماده¬ی ۵ قانون بازار اوراق بهادار مصوب آذر ماه ۱۳۸۴ می باشد.

طرفین قرارداد:

ماده ۲): این قرارداد بین بازارگردان و سرمایه گذار با مشخصات و نشانی و مشخصات نمایندگان زیر به شرح مواد آتی منعقد گردید.

الف) مشخصات، نشانی و نمایندگان بازارگردان: شرکت ... شماره ثبت ... تاریخ ثبت ... محل ثبت ... نشانی ... کدپستی ... شماره تلفن ... شماره نمابر ... .
صاحبان امضای مجاز بازارگردان به موجب روزنامه ی رسمی شماره ی ... مورخ ... که به عنوان نمایندگان بازارگردان این قرارداد را امضاء نموده اند، عبارتند از:
- نام ... نام خانوادگی ... نام پدر ... به شماره ی شناسنامه ... صادره از ...
- نام ... نام خانوادگی ... نام پدر ... به شماره ی شناسنامه ... صادره از ...

ب) مشخصات، نشانی [و نمایندگان] سرمایه گذار:
[برای اشخاص حقیقی:] نام ... نام خانوادگی ... نام پدر ... شماره شناسنامه ... تاریخ تولد ... محل صدور شناسنامه ... نشانی ... کدپستی ... شماره ی تلفن ... شماره ی نمابر ... کد ملی ... کد معاملاتی در فرابورس ایران....
[برای اشخاص حقوقی:] نام ... شماره ی ثبت ... محل ثبت ... نشانی ... کدپستی ... شماره ی تلفن ... شماره ی نمابر ... کد معاملاتی در فرابورس ایران ...
صاحبان امضای مجاز سرمایه گذار به موجب روزنامه ی رسمی شماره ی ... مورخ ... که به عنوان نمایندگان
سرمایه گذار این قرارداد را امضاء نموده اند، عبارتند از:
-نام ... نام خانوادگی ... نام پدر ... شماره ی شناسنامه ... صادره از ...
-نام ... نام خانوادگی ... نام پدر ... شماره ی شناسنامه ... صادره از ...

موضوع قرارداد:

ماده ۳): موضوع قرارداد عبارتست از بازارگردانی ورقه ی بهادار با مشخصات زیر توسط بازارگردان و مشارکت سرمایه گذار در تامین منابع مالی و اوراق بهادار لازم برای این امر:
نوع ورقه ی بهادار نام ناشر ورقه ی بهادار نام ورقه ی بهادار در فرابورس ایران نماد ورقه ی بهادار در فرابورس ایران

مدت قرارداد:

ماده ۴): این قرارداد از تاریخ انعقاد شروع شده و از تاریخ شروع بازارگردانی طبق مجوز مربوطه حداکثر به مدت ... روز ادامه می یابد.

آورده ی سرمایه گذار [و بازارگردان]:

ماده ۵): آورده ی سرمایه گذار [و بازارگردان] به شرح زیر می باشد:

{الف) آورده سرمایه گذار جمعاً ... ریال شامل ... ریال وجه نقد و تعداد ... ورقه ی بهادار با مشخصات مذکور در ماده ی (۳) که به ... ریال تقویم شده است.

{ب) آورده ی بازارگردان جمعاً ... ریال شامل ... ریال وجه نقد و تعداد ... ورقه ی بهادار با مشخصات مذکور در ماده ی (۴) که به ... ریال تقویم شده است.}

تبصره ۱: سرمایه گذار موظف است مبلغ ... ریال (به حروف ... ریال) [معادل ۱۰ درصد از آورده ی سرمایه گذار] را ظرف یک روز کاری پس از انعقاد این قرارداد به حساب شماره ی ... نزد بانک ... شعبه ... به نام بازارگردان واریز نماید.

تبصره ۲: باقیمانده وجوه نقد موضوع این ماده معادل ... ریال (به حروف ... ریال)، باید حداکثر سه روز کاری پس از اعلام بازارگردان مبنی بر دریافت مجوز بازارگردانی به حساب مذکور در تبصره ی (۱) این ماده به نام بازارگردان واریز گردد. اوراق بهادار موضوع این ماده یا گواهی سپرده مربوطه نیز باید ظرف همین مدت به بازارگردان تسلیم گردد.

نحوه ی مالکیت و تسهیم سود یا زیان بازارگردانی:

ماده ۶): ظرف ... روز کاری [حداکثر ۷ روز کاری] پس از انعقاد این قرارداد، سرمایه گذار {و بازارگردان} فرم مخصوص انتقال اوراق بهادار موضوع ماده ی (۵) به کد بازارگردانی را امضاء می نماید {می نمایند}. اوراق بهادار ثبت شده در کد مذکور و منافع حاصل از آن [اعم از سود پرداختی و برگه های حق تقدم]، خواه از محل اوراق بهادار منتقل شده، خواه از محل خرید اوراق بهادار توسط بازارگردان پس از انعقاد این قرارداد، و همچنین سود یا زیان حاصل از عملیات بازارگردانی همواره {به نسبت} ... درصد متعلق به سرمایه گذار {و ... درصد متعلق به بازارگردان} است. {در اجرای این ماده، خرده ی اوراق بهادار کمتر از ۵/۰ به صفر و بزرگتر یا مساوی ۵/۰ به یک ورقه ی بهادار گرد می شوند.}

ماده ۷): هزینه های زیر به عنوان هزینه ی بازارگردانی تلقی شده و از محل وجوه موضوع ماده ی (۵) و وجوه حاصل از اجرای بند (ب) ماده ی (۹)، قابل پرداخت است.

الف) هزینه ها و کارمزد انجام معاملات اوراق بهادار موضوع این قرارداد، که به سازمان بورس و اوراق بهادار، شرکت فرابورس ایران و شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه ایران پرداخت
می شود.

ب) مالیات معاملات اوراق بهادار موضوع این قرارداد.

ج) کارمزد بازارگردان که مطابق ماده ی (۱۳) تعیین می شود.

تبصره ۱: سایر هزینه های بازارگردانی به عهده ی بازارگردان خواهد بود.

تبصره ۲: هزینه های موضوع بندهای (الف) و (ب) در مواعد تعیین شده در مقررات مربوطه و هزینه های موضوع بند (ج¬) هر ماه یکبار و پس از تهیه گزارش ماهانه ی موضوع ماده ی (۱۱) قابل پرداخت می باشند.

اختیارات و مسئولیت های بازارگردان:

ماده ۸): بازارگردان موظف است پس از انعقاد این قرارداد و انجام پرداخت موضوع تبصره ی (۱) ماده ی (۵) توسط سرمایه گذار، تقاضای دریافت مجوز بازارگردانی را براساس مقررات مصوب به مراجع ذی صلاح تسلیم و موضوع را تا حصول نتیجه پی گیری نماید.

ماده ۹): بازارگردان موظف است پس از دریافت مجوز بازارگردانی، موضوع را بلافاصله به صورت کتبی به سرمایه گذار اطلاع دهد. در این صورت بازارگردان موظف است ظرف یک روز کاری پس از اجرای تبصره ی (۲) ماده ی (۵)، فعالیت بازارگردانی را با رعایت دستورالعمل بازارگردانی آغاز نماید. در اجرای فعالیت بازارگردانی، بازارگردان می تواند اقدامات زیر را انجام دهد:

الف) خرید اوراق بهادار به کد بازارگردانی از محل وجوه نقد موضوع ماده ی (۴) یا وجوه حاصل از اجرای بند (ب) این ماده.

ب) فروش اوراق بهادار منتقل شده یا خریداری شده به کد بازارگردانی.

ماده ۱۰): بازارگردان موظف است وجوه حاصل از فروش اوراق بهادار موضوع این قرارداد را صرفاً به حساب بانکی موضوع تبصره ی (۱) ماده ی (۵)، واریز نماید.

ماده ۱۱): بازارگردان موظف است وقایع مالی عملیات بازارگردانی را به طور جداگانه ثبت نماید و ظرف ده روز ابتدای هر ماه شمسی، گزارش های ماهانه از عملیات بازارگردانی شامل موارد زیر تهیه و به سرمایه گذار تسلیم کند:

الف) مانده اوراق بهادار در کد بازارگردانی شامل تعداد و ارزش روز در پایان دوره ی گزارش.

ب) مانده وجوه نقد حساب بانکی موضوع تبصره ی (۱) ماده ی (۵) در ابتدای دوره ی گزارش، تاریخ و مبالغ واریز شده به این حساب بابت اجرای بند (ب) ماده ی (۹) همراه با شرح موضوع، تاریخ و مبالغ برداشت شده از این حساب بابت اجرای بند (الف) ماده ی (۹) و هزینه¬های موضوع ماده ی (۷) همراه با شرح موضوع، مانده وجوه نقد در پایان دوره ی گزارش.

ج) درآمدها، هزینه ها و سود یا زیان حاصل از بازارگردانی در دوره ی گزارش.

د) اوراق بهادار خریداری شده به کد بازارگردانی در دوره ی گزارش شامل تاریخ، تعداد و مبلغ اوراق بهادار خریداری شده به تفکیک.

هـ) اوراق بهادار فروخته شده از کد بازارگردانی در دوره ی گزارش شامل تاریخ، تعداد و مبلغ اوراق بهادار فورخته شده به تفکیک.
[به گزارش های موضوع این ماده می تواند با توافق طرفین موارد دیگری اضافه شود]

ماده ۱۲): در شرایط زیر، بازارگردان موظف است عملیات بازارگردانی را متوقف و ظرف ده روز کاری، گزارشی شامل موضوعات ماده ی (۱۱)، تهیه کرده و براساس ماده ی (۶) این قرارداد، سهم سرمایه گذار را از اوراق بهادار و وجوه نقد موضوع این قرارداد معین نماید و سهم وجوه نقد سرمایه گذار را به وی پرداخت کرده و درخواست انتقال اوراق بهادار سهم سرمایه گذار به کد معاملاتی وی را به مراجع ذی ربط تسلیم و موضوع را تا حصول نتیجه پی گیری نماید:

الف) در پایان اعتبار قرارداد.

ب) در پایان اعتبار مجوز بازارگردانی.

ج) در صورت تعلیق فعالیت بازارگردانی به مدت بیش از ۱۵ روز کاری از سوی مراجع ذی صلاح.

د) در صورت فسخ یا انفساخ قرارداد مطابق مواد مربوطه.

هـ) درصورت لغو مجوز بازارگردانی از سوی مراجع ذی صلاح.

تبصره- درصورت وقوع موارد (الف) تا (د) این ماده و توافق کتبی سرمایه گذار، بازارگردان می تواند به منظور تمدید مجوز بازارگردانی یا شروع مجدد عملیاتی بازارگردانی پس از رفع تعلیق، وجوه نقد سهم سرمایه گذار را به وی پرداخت ننموده و برای انتقال اوراق بهادار سهم سرمایه گذار به کد معاملاتی وی، اقدامی ننماید.

کارمزد بازارگردانی

ماده ۱۳): به بازارگردان برای انجام وظایف و مسئولیت¬های خود، کارمزد بازارگردانی تعلق می گیرد. کارمزد بازارگردانی معادل {... در هزار از ارزش معاملات اوراق بهادار موضوع بازارگردانی در طول اعتبار این قرارداد با رعایت سقف مصوب سبا برای کارمزد شرکت های کارگزاری از معاملات اوراق بهادار است.}

فسخ یا انفساخ قرارداد

ماده ۱۴): درصورت ابطال یا لغو مجوز فعالیت بازارگردانی بازارگردان توسط مراجع ذی صلاح، این قرارداد منفسخ می گردد.

ماده ۱۵): در صورت تعلیق مجوز فعالیت بازارگردانی بازارگردان برای بیش از ۱۵ روز کاری توسط مراجع ذی¬صلاح، یا در پایان اعتبار مجوز بازارگردانی بازارگردان، این قرارداد منفسخ می شود.

ماده ۱۶): در صورت عدم اجرای تبصره ی (۱) ماده ی (۵) توسط سرمایه گذار ظرف مهلت مقرر، بازارگردان حق فسخ این قرارداد را دارد. درصورت اجرای تبصره ی مذکور خارج از مهلت مقرر و عدم فسخ قرارداد توسط بازارگردان ظرف سه روز کاری، حق فسخ بازارگردان ساقط می شود. {درصورت فسخ قرارداد توسط بازارگردان مطابق این ماده، بازارگردان مبلغ ... ریال به عنوان حق¬الزحمه از سرمایه¬گذار دریافت می کند.}

ماده ۱۷): در صورتی که بازارگردان ظرف ۳۰ روز پس از اجرای تبصره ی (۱) ماده ی (۵) این قرارداد، موفق به دریافت مجوز بازارگردانی نشود یا عملاً فعالیت بازارگردانی را شروع ننماید، سرمایه گذار حق فسخ این قرارداد را دارد. دراین صورت بازارگردان مستحق دریافت حق الزحمه ای نیست.

ماده ۱۸): درصورتی که در اثر بروز حوادث قهری، امکان ایفای تمام یا بخشی از تعهدات هر یک از طرفین به موجب این قرارداد، وجود نداشته و وضعیت مذکور به مدت ۲۰ روز ادامه یابد، هر یک از طرفین حق فسخ قرارداد را دارد.

تخلفات و اختلافات

ماده ۱۹): مرجع رسیدگی به اختلافات بین سرمایه گذار و بازارگردان براساس ماده ی (۳۶) قانون بازار اوراق بهادار مصوب آذر ماه سال ۱۳۸۴، در صورت عدم سازش در کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار، هیأت داوری موضوع ماده ی (۳۷) قانون مذکور است.

ماده ۲۰): به تخلفات بازارگردان از این قرارداد و مقررات مربوط به بازارگردانی، طبق قانون بازار اوراق بهادار مصوب آذر ماه سال ۱۳۸۴ و مقررات اجرایی آن، رسیدگی می شود.

ماده ۲۱): درصورت ورود خسارت به اشخاص ثالث در اثر تخلف بازارگردان از مقررات، مسئولیتی متوجه سرمایه گذار نخواهد بود.

ضمانت اجرا و بروز حوادث قهری

ماده ۲۲): در صورت بروز حوادث قهری که مانع از اجرای این قرارداد است، مسئولیتی برای جبران خسارت متوجه طرفین نخواهد بود. دراین صورت آن طرف قرارداد که به موجب حوادث قهری امکان ایفای تعهدات خود طبق این قرارداد را ندارد، موظف است ظرف دو روز کاری، موضوع را به طرف دیگر کتباً اطلاع دهد.

ماده ۲۳): درصورت نقض مفاد این قرارداد به شرح زیر اقدام خواهد شد:

الف) در صورتی که بازارگردان به دلیل عدم اجرای تبصره ی (۲) ماده ی (۵) توسط سرمایه گذار ظرف مهلت مقرر، نسبت به شروع بازارگردانی اقدام ننماید، آن گاه مبلغ موضوع تبصره ی ۱ ماده ی (۵) تا تعیین تکلیف موضوع براساس مقررات نزد بازارگردان باقی می ماند. در صورتی که پس از رسیدگی موضوع توسط مرجع ذی صلاح، بازارگردان متخلف شناخته شود، مبلغ یاد شده به نفع بازارگردان ضبط می شود.

ب) در صورتی که به دلیل عدم رعایت مقررات بازارگردانی موضوع ماده ی (۹) توسط بازارگردان، خسارتی به سرمایه گذار وارد شود، مسئول جبران خسارت وارده بازارگردان خواهد بود.

ج) در صورت عدم رعایت ماده ی (۱۰) قرارداد توسط بازارگردان، بازارگردان مکلف است به ازای هر روز تاخیر، نیم در هزار وجوه واریز نشده ی سهم سرمایه گذار را به عنوان خسارت به سرمایه گذار پرداخت کند.

د) در صورت عدم رعایت مواد (۱۱) و (۱۲) توسط بازارگردان، وی موظف است به ازای هر روز تاخیر در ارائه¬ی گزارش موضوع این ماده، مبلغ ۲۰۰.۰۰۰ ریال به سرمایه گذار پرداخت نماید. علاوه بر این چنانچه بازارگردان بر خلاف ماده ی (۱۲) فعالیت بازارگردانی را ادامه دهد و از این بابت خسارتی به سرمایه گذار وارد آید، مسئول جبران خسارت مذکور، بازارگردان خواهد بود.

هـ) در صورت عدم پرداخت به موقع سهم سرمایه گذار از وجوه نقد و عدم انتقال به موقع سهم وی از اوراق بهادار بر خلاف ماده ی (۱۲) توسط بازارگردان، بازارگردان موظف است به ازای هر روز تاخیر نیم در هزار از وجوه نقد و ارزش اوراق بهادار مذکور را به عنوان خسارت به سرمایه گذار پرداخت کند.

سایر موارد

ماده ۲۴): درصورتی که نشانی هر یک از طرفین قرارداد که در ماده ی (۲) ذکر شده است تغییر یابد، وی موظف است نشانی جدید خود را ظرف یک هفته، کتباً به طرف مقابل اطلاع دهد. هرگونه مراسلات که در ارتباط با این قرارداد با پست سفارشی دو قبضه به نشانی موضوع ماده ی (۲) و در صورت تغییر به آخرین نشانی اعلامی مطابق این ماده ارسال شود، به منزله ی دریافت شده تلقی می شود.

ماده ۲۵): عناوین در این قرارداد به منظور دسته بندی مواد قرارداد بوده و در تفسیر مواد قرارداد نقشی ندارند.

ماده ۲۶): این قرارداد در ... ماده و ... تبصره در سه نسخه ی واحدالاعتبار در تاریخ ... بین طرفین قرارداد منعقد شد و دو نسخه از آن به بازارگردان و یک نسخه به سرمایه گذار تحویل گردید. بازارگردان یک نسخه از قرارداد را به همراه درخواست دریافت مجوز بازارگردانی، به مرجع ذی ربط تسلیم می کند.
محل امضای بازارگردان
۱- نام و نام خانوادگی امضاء
۲- نام و نام خانوادگی امضاء محل امضای سرمایه گذار
۱- نام و نام خانوادگی امضاء
۲- نام و نام خانوادگی امضاء