کتاب "حاکمیت شرکتی در شرکت های سهامی" به قلم دکتر جمشید یحیی پور مورد تألیف و پژوهش قرار گرفت و نخستین چاپ از آن توسط انتشارات میزان در زمستان 1396 روانه بازار علمی کشور شد. دکتر جمشید یحیی پور از جمله اعضای هیئت علمی دانشگاه علامه محدث نوری و همچنین عضو کانون وکلای دادگستری استان مازندران هستند. از جمله پژوهش های ایشان می توان به مقاله مطالعه تطبیقی مدل های حاکمیت شرکتی و ارائه مدل مناسب برای حاکمیت شرکتی حقوق شرکت های سهامی ایران نشریه بورس اوراق بهادار 1394، تئوری ذینفعان با رویکرد مقررات شرکت های سهامی ایران نشریه بورس اوراق بهادار 1392 و ... نام برد .

شرکت های تجاری تبلوری از هم بستگی اجتماعی در عرصه ی اقتصادی محسوب می شوند؛ جوامع امروزی با اقتصاد مبتنی بر شرکت ها مواجه هستند؛ این امر از این جهت است که هر چقدر حقوق حاکم بر شرکت ها، کارآمدتر باشند، پویایی اقتصاد بیشتر تضمین می شود. در واقع چهار رکن بنیادین حاکمیت شرکتی که فراتر از مرزهای ساختار تنوع فرهنگی، حقوقی و اقتصادی کشورها قرار دارند، انصاف، شفافیت، مسئولیت پذیری و پاسخگوئی می باشد. حال مطالب کتاب حاضر در دو فصل کلی ارائه می گردد.

فصل نخست: سیر تاریخی و گستره ی نظری حاکمیت شرکتی

ابتدا سیر تاریخی از مفهوم حاکمیت شرکتی بیان و این سیر را در نظام های تجاری ایالات متحده امریکا و بریتانیا و همچنین به صورت مجزا ایران مورد مداقه قرار می گیرد. سپس تعاریف لغوی و اصطلاحی حاکمیت شرکتی در نظام های تجاری پیش گفته نیز مورد بررسی قرار می گیرد. در ادامه بر اهداف و اهمیت حاکمیت شرکتی تأکید می شود. اصول حاکمیت شرکتی از دیدگاه سازمان همکاری اقتصادی و توسعه ، ایالات متحده امریکا، بریتانیا و مقررات شرکت سهامی ایران بررسی می شود. به پیروی از مطالب پیشین، گستره نظری حاکمیت شرکتی در قالب نقش شناسی حقوق شرکت ها، قلمروی حاکمیت شرکتی در بیان اندیشه های اقتصاد نوین، آنگلو-ساکسون، تراست مورد تشریح قرار می گیرد.

فصل دوم: الگوهای حاکمیت شرکتی

در بخش اول این فصل، به انواع الگوهای حاکمیت شرکتی پرداخته می شود، و سه الگوی، حاکمیت شرکتی آنگلو-آمریکایی، حاکمیت شرکتی اروپای قاره ای و الگوی جدید حاکمیت شرکتی که اصل را بر همگرایی و یکپارچگی بین المللی حاکمیت شرکتی می نهد. در بخش دوم، حاکمیت شرکتی در ایران مورد توجه قرار می گیرد و در ابتدا مقررات شرکت های سهامی را بیان، در ادامه نظام حاکمیت شرکتی در ایران، ویژگی ها و نواقص آن بررسی می شود و سپس نقشه راه رسیدن به الگوی حاکمیت شرکتی مناسب را ترسیم می گردد.

در نتیجه تلاش شده تا با مطالعه ای تطبیقی و دانستن نقاط ضعف و قوت حاکمیت شرکتی در نظام های تجاری مختلف از قبیل امریکا و بریتانیا، و نظام تجاری ایران از حیث مقررات شرکت های سهامی، الگوی درخور توجه پیشنهاد داده شود.