تصویب نامه در خصوص اجازه انجام مذاکره، پیش امضا (پاراف) و امضای موقت موافقتنامه همکاری اقتصادی و تجاری بین دولت های ساحلی خزر به وزارت صنعت، معدن و تجارت
مصوب 1397,06,07
هیئت وزیران در جلسه 7/6/1397 به پیشنهاد شماره 54280/60 مورخ 26 /2 /1397 وزارت صنعت، معدن و تجارت و در اجرای ماده (2) آیین نامه چگونگی تنظیم و انعقاد توافق های بین المللی - مصوب 1371- تصویب کرد:
وزارت صنعت، معدن و تجارت مجاز است با هماهنگی معاونت حقوقی رییس جمهور (امور توافق های بین المللی) و وزارت امور خارجه نسبت به انجام مذاکره، پیش امضا (پاراف) و امضای موقت موافقتنامه همکاری اقتصادی و تجاری بین دولت های ساحلی خزر در چهارچوب متن پیوست که تأیید شده به مهر دفتر هیئت دولت است، ظرف سه سال از تاریخ ابلاغ این تصویب نامه اقدام و مراحل قانونی را تا تصویب نهایی پیگیری نماید.
اسحاق جهانگیری
معاون اول رییس جمهور
موافقت نامه همکاری اقتصادی و تجاری بین دولت های ساحلی خزر
دولت های جمهوری آذربایجان، جمهوری اسلامی ایران، جمهوری قزاقستان، فدراسیون روسیه و ترکمنستان که از این پس طرفها نامیده می شوند،
با تمایل به اینکه از این پس نیز روابط دوستانه و همکاری بین کشور طرفها را تحکیم و توسعه بخشند،
با در نظر گرفتن روابط اقتصادی به عنوان عنصری مهم در تحکیم همکاری منطقه ای،
با استناد به اصول احترام به حاکمیت ملی، تمامیت ارضی، استقلال، تساوی حاکمیت ملی کشورها، عدم استفاده از زور یا تهدید توسط زور، احترام متقابل، همکاری، عدم دخالت در امور داخلی همدیگر،
با تمایل به ایجاد شرایط مساعد جهت توسعه همکاری تجاری و اقتصادی بین کشور طرفها، که پاسخگوی منافع آنها می باشد،
با تصدیق اینکه روابط اقتصادی و تجاری توسعه یافته بین کشور طرفها به توسعه پایدار آنها کمک می کند؛
با اطمینان از اینکه این موافقت نامه کاملاًپاسخگوی منافع کشور طرفها خواهد بود،
در خصوص موارد زیر به توافق رسیدند:
ماده 1
طرفها طبق قوانین کشور خود کلیه اقدامات لازم را برای تشویق و تسهیل گسترش همکاری اقتصادی- تجاری میان خود بر اساس برابری حقوق و منافع متقابل به عمل می آورند.
ماده 2
طرفها در حوزه های صنعت، کشاورزی، بازرگانی، گردشگری و سایر بخش های اقتصادی کشور طرفها که مورد علاقه متقابل می باشد، همکاری می نمایند.
ماده 3
به منظور اجرای همکاری در حوزه های تصریح شده در ماده 2 این موافقت نامه ، طرفها در مورد شکل های همکاری تجاری و اقتصادی از طریق مشورت، توافق می نمایند.
ماده 4
طرفها طبق قوانین کشور خود استفاده موثر از منابع اقتصادی از جمله موارد زیر را تشویق می کنند:
1) اجرای پروژه ها و برنامه های مشترک سرمایه گذاری؛
2) تبادل تجربه در زمینه ایجاد و توسعه ویژه مناطق ، آزاد اقتصادی با اهداف خاص؛
3) تبادل تجربه،مقررات ملی، استاندارد ها، قوانین و اطلاعات آماری در بخش اقتصادی – تجاری؛
4) همکاری در زمینه اقتصاد دیجیتالی؛
5) توسعه همکاری میان مناطق و شهر های کشور طرفها؛
6) ایجاد موسسات مشترک؛
7) مشارکت موسسات، شرکتها و تجار در نمایشگاههای بین المللی و نمایشگاههایی که در قلمرو کشور طرفها ، بر اساس شرایط مورد توافق طرفها، برگزار می شود..
ماده 5
1.طرفها در مورد مسائل مربوط به گسترش همکاری اقتصادی و تجاری و اجرای عملی این موافقت نامه . مشورت می کنند.
2.به منظور توسعه و تحکیم همکاری تجاری و اقتصادی، طرفها همایش اقتصادی خزر را که تاریخ و محل آن و همچنین سایر مسائل محتوایی و سازماندهی آن از طریق مشورت بین طرفها توافق می گردد، برگزار می نمایند.
3. طرفهای علاقمند در چارچوب همایش اقتصادی خزر می توانند نمایشگاه ها، همایش های تجاری، میز گردها و فراهمایی هایی (کنفرانس هایی) را سازماندهی نمایندکه نحوه و شرایط آنها با طرف میزبان توافق می گردد.
ماده 6
به منظور اجرای این موافقت نامه طرفها نهادهای صلاحیتدار زیر را منصوب می نمایند:
از طرف جمهوری آذربایجان – وزارت اقتصاد جمهوری آذربایجان؛
از طرف جمهوری اسلامی ایران – وزارت صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی ایران؛
از طرف قزاقستان – وزارت اقتصاد ملی جمهوری قزاقستان، از طرف فدراسیون روسیه – وزارت توسعه اقتصادی فدراسیون روسیه؛
از طرف ترکمنستان – وزارت اقتصاد و دارایی ترکمنستان؛
در صورت انتصاب نهاد صلاحیتدار دیگر و یا تغییر عنوان آن، طرفها امین اسناد را در این خصوص مطلع می نمایند که امین اسناد طرفهای دیگر را مطلع می نماید.
ماده 7
مسائل مربوط به اجرای این موافقت نامه در چارچوب دیدارهای وزرای نهاد های صلاحیتدار طرفها که در زمان های مختلف در صورت نیاز برگزار می گردند، مورد بررسی قرار می گیرند.
تاریخ و محل اینگونه دیدارها بر اساس ترتیبات قبلی تعیین می گردد. وزیر نهاد صلاحیتدار طرف میزبان ریاست جلسه را بر عهده خواهد داشت.
ماده 8
هر طرف هزینه های مرتبط با اجرای این موافقت نامه را بنا به صلاحدید خود به عهده می گیرد، مگر اینکه در هر مورد خاص به گونه دیگری توافق شده باشد.
ماده 9
هیچ کدام از مفاد این موافقت نامه به عنوان پیش¬تعیین کننده در مورد نتایج مذاکرات مربوط به رژیم حقوقی دریای خزر تفسیر نمی شوند.
ماده 10
هرگونه اختلاف مربوط به تفسیر یا اجرای مفاد این موافقت نامه از طریق مشورت ها و مذاکرات بین طرفها حل و فصل می گردند.
ماده 11
1- مفاد این موافقت نامه می تواند با توافق متقابل طرفها اصلاح یا تکمیل نمود.
2- اضافات و اصلاحات به این موافقت نامه جزء جدایی ناپذیر آن می باشند که توسط پروتکل های جداگانه تنظیم می گردد و مطابق ماده 13 این موافقت نامه لازم الاجرا خواهد شد.
ماده 12
امین اسناد این موافقت نامه دولت جمهوری قزاقستان می باشد.
ماده 13
1 - این موافقت نامه در سی امین روز بعد از تاریخ دریافت آخرین اطلاعیه کتبی توسط امین در خصوص انجام تشریفات داخلی لازم توسط طرفها برای لازم الاجرا شدن آن لازم الاجرامی شود.
2 - این موافقت نامه برای مدت نامحدود منعقد می شود. هر طرف می تواند از طریق ارسال اطلاعیه کتبی به امین اسناد درخصوص قصد خود از عضویت در این موافقت نامه خارج شود. . این موافقت نامه برای آن طرف دوازده ماه از تاریخ دریافت اطلاعیه مزبورتوسط امین اسناد لازم الاجرا می شود..
این موافقت نامه در شهر ___ در تاریخ ____ هـ.ش برابر با ____ __میلادی در یک نسخه اصلی به زبانهای آذری، قزاقی، روسی، ترکمنی، فارسی و انگلیسی تنظیم گردید، که تمامی متون از اعتبار یکسان برخوردارند. در صورت بروز هر کونه اختلاف در تفسیر، طرف ها به متن انگلیسی مراجعه می نمایند.
نسخه اصلی این پروتکل برای نگهداری به امین اسناد تحویل می گردد و امین اسناد نسخه های تایید شده آن را به طرف ها ارسال می نماید.
از طرف دولت آذربایجان
از طرف دولت فدراسیون روسیه
از طرف دولت جمهوری اسلامی ایران
از طرف دولت قزاقستان
از طرف دولت ترکمنستان