نظامنامه امتحانات دوره شش ساله ابتدایی

نظامنامه امتحانات با حضور رئیس تعلیمات در جلسه 122 مورخ 10 /7/ 1307 مطرح گردید و در تمام مواد آن که در کمیسیون تصویب شده بود مذاکره و شور لازم به عمل آمده و در مواد مختلف فنیه که سابقاً مورد بحث واقع شده بود جداگانه رأی گرفته شد و نسبت به مجموع هم در خاتمه اخذ رأی شد و به شرح ذیل تصویب گردید:

نظامنامه امتحانات دوره شش ساله ابتدایی
مصوب 1307,07,10

ماده 1 - مواد امتحان موافق دستور رسمی تحصیلات خواهد بود.

ماده 2 امتحان نهایی عبارتست از امتحان ختم دوره تحصیلی ابتدایی و .... امتحانات مزبور (قوه­ای) شامل سه قسمت خواهد بود، کتبی، شفاهی، عملی.

ماده 3 - غیر از ممتحنین احدی حق مداخله در امور امتحانات نخواهد داشت.

ماده 4 - کلیه امتحانات در دو موقع از سال: خرداد و شهریور به عمل می­آید.

تبصره امتحانات شهریور برای داوطلبانی است که به موجب مواد 16 و 17 حق دادن امتحان خواهند داشت.

ماده 5 - مواد امتحانی کتبی دوره ابتدایی، و حداکثر مدتی که برای هر یک از مواد امتحانیه معین می­شود به قرار ذیل است:
دیکته: نیمساعت
انشاء: یکساعت و نیم
حساب و هندسه: دو ساعت
خط (برای ذکور): یک ربع ساعت
خیاطی (برای اناث): یکساعت
مواد امتحانات شفاهی شش ساله ابتدایی عبارتست از:
1- فارسی اگر دستور زبان فارسی هست با دستور و الا بدون دستور.
2- تاریخ ایران.
3- جغرافی.
4- حساب، هندسه، (یک نمره).
5- شرعیات ما با قرآن مجید (یک نمره).
6- امتحان عملی ورزش.

از ماده 6 تا 11 مربوط به امتحانات نهایی متوسطه است.

ماده 12 - حد اعلای نمره مواد 20 و حداقل نمره قبولی در هر یک از امتحانات کتبی 5 و در امتحانات شفاهی 7 – متوسطه نمره­های کتبی 8 و در شفاهی 12 و بنابراین در متوسطه کل معدل 10 خواهد بود.

تبصره - نمره کمتر از حداقل از رسم و خیاطی و ورزش و خط سبب رد شدن شاگرد نخواهد بود و فقط در نمره کل مدخلیت خواهد داشت.

ماده 13 - دفتر ثبت اساسی باید اسامی داوطلبانی را ثبت بکند که مدارس معرفی نموده باشند. داوطلبان مزبور باید تمام کلاسهایی را که در هر دوره تحصیلی موجود است منظماً پیموده باشد.

ماده 14 - هویت داوطلبان امتحانات باید در موقع ثبت اسامی بوسیله معرف یا ورقه احوال مشخص شود و نیز داوطلبان متوسطه باید دو قطعه عکس خود را (محصلین مدارس ذکور) در مرکز به اداره تعلیمات عمومی و در ولایات به ادارات معارف تسلیم نمایند.

ماده 15 - داوطلبان رد شده از امتحانات کتبی برای امتحان شفاهی پذیرفته نخواهند شد.

ماده 16 - اشخاصی که قسمتی از امتحانات خود را در محلی داده­اند نمی­توانند قسمت دیگر را در محل دیگر بدهند.

ماده 17 - غیبت از جلسه امتحان هر یک از مواد بدون غذر موجه به منزله داشتن صفر در آن ماده بخصوص است و تشخیص موجه بودن عذر با هیئت ممتحنه است و در صورتی که عذر موجه داوطلب در مدتی که جلسه منعقد است برطرف نگردید می­تواند امتحانات خود را به اتمام برساند.

تبصره - در ماه شهریور غایبین از جلسات امتحانیه خرداد چنانچه امتحانات کتبی خود را داده و قبول شده باشند و بواسطه عذر موجه از حضور در جلسات امتحانات شفاهی محروم بوده­اند فقط موادی را که غیبت داشته­اند امتحان می­دهند.

ماده 18 - داوطلبی که در موقع امتحان مرتکب تخلف یا خلاف نظمی بشود که مخل امتحان باشد موقتاً تا تشکیل هیئت ممتنه برای رسیدگی به آن قضیه از امتحان آن ماده بخصوص محروم می­گردد. در صورتی که تقلّب یا خلاف نظم داوطلب در جلسه هیئت رئیسه ممتحنین با حضور نماینده اداره تفتیش ثابت گردد داوطلب مزبور در آن دوره از امتحان محروم و الا امتحان ماده مزبوره به عمل خواهد آمد.

ماده 19 - امتحانات نهایی به توسط هیئت ممتحنه انجام می­گیرد هیئت ممتحنه را اداره تعلیمات عمومی در مرکز و ادارات معارف در ایالات و ولایات حتی­الامکان از بین اشخاص ذیل انتخاب خواهد کرد:
1- برای دوره ابتدایی معلمین دوره اول متوسطه مدارس دولتی که لااقل پنج سال سابقه معلمی داشته باشند.

20 - هیئت ممتحنه اولین جلسه خود را برای تعیین هیئت رئیسه در تحت ریاست مسن­ترین افراد خود تشکیل خواهد داد.

تبصره - هیئت رئیسه مرکب است از یک نفر رئیس و در صورت کثریت داوطلب یک نفر نایب ئریس با اکثریت تامّه و الاقل دو نفر منشی که با اکثریت نسبی و با رأی مخفی از بین اعضاء در جلسه اول انتخاب می­شوند.

ماده 21 - ترتیب جریان امتحانات و روز شروع و اوقات آن از طرف هیئت رئیس تعیین و به توسط اداره تعلیمات عمومی در مرکز و به توسط ادارات معارف در ولایات و ایالات اعلام خواهد شد.

ماده 22 - هیئت ممتحنه چند موضوع را برای امتحان کتبی در جلسه همان امتحان مطابق پروگرام تهیه خواهد کرد و یکی از آنها را به حکم قرعه معین خواهد نمود.

ماده 23 - در تصحیح اوراق امتحانات کتبی و جلسات امتحانات شفاهی لااقل دو نفر ممتحن باید حضور داشته باشند که با مشورت یکدیگر نمره داده و ذیل نمره­ها را به خط خوانا امضاء کنند.

ماده 24 - به کلیه اوراق امتحانات کتبی پس از تصحیح باید ثانیاً مراجعه شود.

ماده 25 - تصرف و تغییر در نمره­هایی که ممتحنین می­دهند اکیداً ممنوع است.

ماده 26 - در امتحانات نهایی هیچ معلمی نمی­تواند شاگردان مدرسه را که در آن تدریس می­کنند امتحان نمایند.

ماده 27 - هیئت ممتحنه پس از ختم امتحانات صورتی از کلیه داوطلبان با ذکر نمره­های آنها که به اعضاء هیئت ممتحنه رسیده است به انضمام کلیه اوراق مربوط به امتحانات به اداره تعلیمات عمومی در مرکز و به اداره معارف در ایالات و ولایات تسلیم می­کند.

ماده 28 - هیئت ممتحنه پس از ختم هر یک از امتحانات کتبی و شفاهی جلسه رسمی خود را تشکیل داده و صورت کسانی را که ردّ یا قبول شده­اند و یا باید امتحانات خود را پس از تعطیل تابستان تجدید کنند تصویب و به انضمام نمرات مواد امتحانیه آنها به وسیله اداره تعلیمات در مرکز و اداره معارف در ایالات و ولایات اعلام نماید. و قبل از جلسات مزبوره هیئت ممتحنه از انشاء نمره­های شاگردان ممنوعند.

ماده 29 - شکایات راجعه به امتحانات در صورتی معتبر است که کتبی و با امضاء در حین جریان امتحان تا سه روز پس از اعلام نمره­ها و اصل شود. در این صورت هیئت ممتحنه جلسه تشکیل و با حضور رئیس یا نماینده تعلیمات عمومی و یک نفر مفتش در موضوع شکایت واصله رسیدگی خواهند نمود.

ماده 30 - اگر یکی از نمره­های امتحانی موضوع شکایت باشد و شکایت را وارد بدانند آن امتحان به وسیله همان دو نفر ممتحن ولی با حضور سه نفر از اعضاء هیئت ممتحنه تجدید می­شود ولی آن تجدید در هیچ صورت قابل تکرار نخواهد بود.