کتاب حقوق خانواده (ازدواج، طلاق و فرزندان) به قلم دکتر عبدالحسین شیروی قلمی شده و توسط انتشارات سمت نخستین چاپ از آن در سال 1394 روانه باز علمی کشور شد و در سال 1397، چهارمین چاپ از آن منتشر شد. دکتر عبدالحسین شیروی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با درجه استاد تمام (پایه 30) است که از سال 1369 در پردیس فارابی دانشگاه تهران (پردیس قم سابق و مجتمع آموزش عالی قم اسبق) به تدریس مشغول است. وی فارغ‌التحصیل رشته «حقوق» در مقطع کارشناسی از دانشگاه تهران، «حقوق خصوصی» در مقطع کارشناسی ارشد از دانشگاه تربیت مدرس و «حقوق تجارت بین‌الملل» در مقطع دکتری از دانشگاه آدلاید استرالیاست. از جمله اثار ایشان، حقوق تجارت بین المللی نشر سمت که برای بار هشتم مورد تجدید چاپ قرار گرفته، داوری تجاری بین‌المللی نشر سمت که پنج بار مورد تجدید چاپ قرار گرفته است و آثار متعدد ایشان که ذکرشان در این مقال نمی گنجد.

کتاب پیش­رو که متشکل از سه فصل ( ازدواج، فسخ و طلاق، روابط والدین و فرزندان) می­باشد، نظام حقوق خانواده را مطابق با قانون مدنی مورد بررسی قرار می دهد و با گذری به سایر نظام های حقوقی، مطالعه ای تطبیقی نیز اراده می دهد.

فصل نخست: زن و مرد از طریق نکاح پایگاهی را به نام نهاد خانواده ایجا می کنند که ستون های آن را تشکیل می دهند. در این فصل به مباحث نکاح در هفت گفتار پرداخته می شود که به ترتیب شامل مفهوم، انواع و مشخصات نکاح، مسائل مربوط به خواستگاری و نامزدی، موانع نکاح شامل موانع ناشی از قرابت و ....، شرایط انعقاد نکاح، مهریه زوجه، حقوق و تکالیف زوجین نسبت یکدیگر و در نهایت نفقه زوجه مورد بررسی قرار می گیرد.

فصل دوم: رابطه زناشویی ممکن است بنا به دلایلی زایل و به پایان رسد. فسخ نکاح یکی از طرق انحلال عقد محسوب که در قالب مواردی موردی ساری و جاری است. البته نکاح همچنین ممکن است با بروز برخی از حوادث و وقایع منفسخ گردد که به تشریح در گفتار نخست فصل حاضر مورد بررسی قرار می گیرد. اما رایج ترین راه ممکن به منظور خاتمه دادن به رابطه زوجیت، طلاق است که ممکن است با توافق زوجین، اعم از تقاضای مرد یا زن صورت گیرد. مسائل و موارد انحلال عقد نکاح از طریق طلاق به تفکیک نسبت به زوجین مورد بررسی قرار می گیرد.

فصل سوم: در این فصل، روابط والدین و فرزندان مورد مداقه قرار می گیرد. این فصل به پنج گفتار تقسیم می گردد که شامل نسب، ولایت و تابعیت، مسائل مرتبط با نگهداری، حضانت و تربیت فرزندان، نفقه اقارب اعم از فرزندان و پدر و مادر، موضوعات مرتبط با سرپرستی و فرزند خواندگی و در آخر تغییر جنسیت، تلقیح مصنوعی و تنظیم خانواده را شامل می­شود.

در نتیجه نویسنده با اجماع تمامی مطالب مرتبط با مبحث حقوق خانواده، مطابق با سایر کتب مرتبطه، سعی در تشریح مسائل به روز و تطبیقی با سایر نظام های حقوقی داشته تا بتواند مسائل مرتبط با امور خانواده را مدون تر ارائه دهد.