کتاب "حقوق ورزشی" به قلم دکتر حسین آقایی نیا مورد پژوهش و تألیف قرار گرفته است. بنا بر استقبال از این کتاب در زمستان 1397 چاپ شانزدهم از آن توسط انتشارات میزان بهمراه اصلاحات قانون مجازت اسلامی 1392 منتشر شد. آقای دکتر حسین آقایی نیا از اساتید برجسته حقوق جزا و جرم شناسی محسوب می شوند و جدای از اینکه از جمله اعضای هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران محسوب می شوند، در دانشگاه های تربیت مدرس، امام صادق و دانشگاه آزاد اسلامی مشغول به کسوت تدریس بوده اند. ایشان در حال حاضر به دلیل کهولت سن از کسوت معلمی بازنشسته شده اند و صرفاً به مطالعه و پژوهش در حوزه تخصصی خویش مشغول می باشند. از جمله تألیفات ایشان کتب جرایم علیه اشخاص نشر میزان 1384، حقوق کیفری اختصاصی جرایم علیه اشخاص(شخصیت معنوی) نشر میزان 1389 و مقالات و کتب ترجمه ای متعددی می باشد.

کتاب حاضر متشکل از چهار فصل می باشد که حوزه حقوق ورزشی را به صورت کامل پوشش داده است؛

فصل نخست: شناخت حقوق ورزشی و کاربرد قواعد عمومی آن

این فصل با تعریف حقوق ورزشی آغاز می گردد، و اهداف، تاریخچه آن را بیان می کند. حقوق ورزشی در اسلام و حقوق ایران مورد بحث قرار می گیرد. سپس قواعد عمومی حقوق و کاربرد آن در حقوق ورزشی در قالب بیان اوصاف و منابع حقوق ورزشی مورد مداقه قرار می گیرد. مبحث بعدی این فصل اختصاص به جایگاه ورزش در قانون اساسی می باشد و در ادامه مسئولیت های قانونی اعم از مسئولیت مدنی و کیفری، ارکان و تحقق جرم مورد تحلیل قرار می گیرد.

فصل دوم: مسئولیت های حقوقی ناشی از عملیات ورزشی

در این فصل علل جرم انگاری نشدن حوادث ناشی از عملیات ورزشی که شامل تبعیت از قانون اساسی، رضایت ورزشکار مصدوم به شرکت در مسابقان ورزشی، توجه به نقش ورزش در جامعه مورد به مورد تشریح می گردد. سپس ماده 59 قانون مجازات اسلامی در ارتباط با فعالیت های ورزشی و ارتکاب جرایم ناشی از آن مورد بررسی قرار می گیرد.

فصل سوم: مسئولیت های قانونی مدیران در ورزش

در آغاز فصل سوم، وظایف حقوقی مدیران فنی در ورزش بررسی می شود؛ سپس مصادیق وظایف حقوق مدیران فنی  اعم از احراز سلامتی اولیه وظیفه مراقبتی، آموزش متناسب، بازدید و بررسی، بازدید وسایل شخصی ورزشکار، بازدید از وسایل عمومی ورزش، نحوه بازدید، سازماندهی و تجانس در فعالیت های ورزشی، شناخت توانایی ها و اجازه رقایت های متعادل، نظارت بر فعالیت های ورزشی، حضور مستمر در صحنه، کیفیت نظارت هر یک تشریح می گردد. سپس شرایط جوی در تحقق سوانح ورزشی نیز بررسی می شود. کمک به ورزشکاران مصدوم و حدود چنین کمک رسانی در عدم تحقق جرم نیز بررسی می گردد. در ادامه اختیارات مدیران در تنبیه ورزشکاران، کمیت و کیفیت تنبیه نیز مورد مداقه قرار می گیرد. در انتهای این فصل بر مسئولیت حقوقی داوران توجه می شود.

فصل چهارم: مسئولیت های قانونی مدیران در غیر عملیات ورزشی

در بخش نخست این فصل، مسئولیت حقوقی مدیران ورزشگاه ها تشریح می شود. سپس مسئولیت های حقوقی مدیران تیم های اعزامی و جرایم مالی مدیران ورزشی مورد مداقه قرار می گیرد. مسئولیت های حقوقی سازندگان و فروشندگان وسایل ورزشی مبحث دیگر مورد توجه این فصل می باشد. در نهایت اقدامات حقوقی پس از وقوع حادثه با ذکر مصداقی از آن مورد بررسی قرار می گیرد.

در نتیجه نویسنده با عنایت به مطالب فوق الذکر، یک نگاه عام و کلی به حقوق ورزشی داشته و تمامیت این حوزه را مورد مطالعه قرار داده است تا هر خواننده مشتاق یادگیری را نسبت به شناخت این رشته جدید کمک نماید.