آیین نامه مالی شرکت پالایش و پژوهش خون

هیأت وزیران در جلسه مورخ 15/4/1379 بنا به پیشنهاد مشترک شماره 451 مورخ 11/2/1379 وزارتخانه‌های بهداشت، درمان و آموزش ‌پزشکی و امور اقتصادی و دارایی در اجرای تبصره (2) قانون تأسیس شرکت پالایش و پژوهش خون - مصوب 1375 - آیین نامه مالی ‌شرکت یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:

آیین نامه مالی شرکت پالایش و پژوهش خون
مصوب 1379,04,15

فصل اول : تعاریف و کلیات

ماده 1 ـ بودجه شرکت، برنامه مالی شرکت است که برای یک سال مالی تهیه می‌گردد و حاوی پیش بینی درآمدها و سایر منابع ‌تأمین اعتبار و برآورد هزینه‌ها برای انجام عملیات و فعالیتها و اجرای طرحهایی است که در برنامه کار شرکت پیش بینی شده و نیل به ‌هدفهای شرکت را طی سال مالی و در قالب وظایف مقرر امکان پذیر می‌سازد. بودجه با رعایت طبقه بندیهای متداول برای تنظیم بودجه ‌شرکتهای دولتی تهیه و پس از تصویب توسط مراجع ذی صلاح به مرحله اجرا گذارده می‌شود.

ماده 2 ـ سال مالی شرکت از اول فروردین ماه هر سال شروع و در آخرین روز اسفند ماه همان سال پایان می‌یابد؛ به استثنای سال ‌اول تأسیس که شروع آن از روز تأسیس خواهد بود.

ماده 3 ـ بودجه عبارت است از مبلغی که برای مصرف یا مصارف معینی به منظور نیل به اهداف و اجرای برنامه‌ها در بودجه ‌شرکت به تصویب می‌رسد.

ماده 4 - تشخیص عبارت است از تعیین و انتخاب کالا و خدمات و سایر پرداختهایی که تحصیل یا انجام آنها برای نیل به هدفها و ‌اجرای برنامه‌های شرکت ضروری است.

ماده 5 - تأمین بودجه عبارت است از تخصیص تمام یا قسمتی از بودجه مصوب برای هزینه یا خرج معین.

ماده 6 ـ تعهد عبارت است از الزاماتی بر ذمه شرکت ناشی از :
‌الف - تحویل کالا یا انجام خدمت.
ب - اجرای قراردادهایی که با رعایت قوانین و مقررات منعقد می‌شود.
ج - اجرای احکام صادره از مراجع قانونی و ذی صلاح.
‌د - پیوستن به قراردادهای بین‌المللی و عضویت در سازمانها و جوامع بین‌المللی با رعایت قوانین و مقررات مربوط.

ماده 7 - تسجیل عبارت است از تعیین میزان بدهی قابل پرداخت به موجب اسناد و مدارک مثبته.

ماده 8 - دستور پرداخت اجازه ای است که کتباً به وسیله مدیرعامل یا مقامات مجاز معرفی شده از طرف ایشان برای تأدیه تعهدات ‌و بدهیهای قابل پرداخت از محل بودجه های مربوط عهده ذی حساب در وجه ذی نفع صادر می‌شود.

ماده 9 - تقاضای انتقال وجه سندی است که در آن ذیحساب شرکت درخواست می‌نماید وجه لازم به منظور پرداخت حواله‌های ‌صادره و سایر پرداختهایی که شرکت به موجب مقررات مجاز می‌باشد، از محل حساب تمرکز درآمد شرکت عهده خزانه به حسابهای بانکی ‌مربوط به پرداختهای شرکت منظور شود.

ماده 10 ـ در صورت تغییر در برنامه‌های اجرایی شرکت یا تغییر در منابع برآوردی و پیش بینی شده، تهیه و تنظیم اصلاحیه یا متمم ‌بودجه پس از تأیید هیأت مدیره و تصویب مجمع عمومی با رعایت قوانین و مقررات مربوط امکان پذیر خواهد بود.

ماده 11 ـ هزینه عملیات جاری عبارت از پرداختهایی است که به طور قطعی به ذی نفع در قبال انجام تعهد یا هر عنوان دیگری که ‌در بودجه شرکت منظور شده است با رعایت قوانین و مقررات مربوط صورت می‌گیرد.

ماده 12 ـ پیش پرداخت عبارت است از پرداختی که از محل بودجه های مربوط طبق احکام و قراردادها طبق مقررات پیش از انجام ‌تعهد صورت می‌گیرد.

ماده 13 - علی الحساب عبارت است از پرداختی که به منظور ادای قسمتی از تعهد با رعایت مقررات صورت می‌گیرد.

ماده 14 - سپرده عبارت است از :
‌الف - وجوهی که طبق قوانین و مقررات به منظور تأمین یا جلوگیری از تضییع حقوق شرکت دریافت می‌گردد و استرداد یا ضبط آن ‌تابع شرایط مقرر در قوانین و مقررات و قراردادهای مربوط می‌باشد.
ب - وجوهی که به موجب قرارها یا احکام صادره از طرف مراجع قضایی از اشخاص حقیقی یا حقوقی دریافت می‌گردد و به موجب ‌قرارها و احکام مراجع مذکور کلاً یا بعضاً قابل استرداد می‌باشد.

ماده 15 - تنخواه گردان عبارت است از وجهی که از طرف ذیحساب و با تأیید مدیر عامل یا مقامات مجاز از طرف وی برای انجام ‌برخی از هزینه‌های جزئی در اختیار کارپردازان شرکت قرار می‌گیرد تا به تدریح که هزینه‌های مربوط انجام می‌شود اسناد هزینه تحویل و ‌مجدداً وجه دریافت گردد. حداکثر میزان تنخواه گردان هزینه‌های جزئی سه میلیون ریال می‌باشد.

ماده 16 - عملیات مالی و نگاهداری کلیه رویدادهای مالی و حسابداری شرکت به وسیله واحدی به نام اداره کل امور مالی شرکت و ‌تحت نظر مدیریت اداره کل مذکور طبق مقررات این آیین نامه انجام می‌گردد.

ماده 17 - ذیحساب شرکت مأموری است که به موجب حکم وزارت امور اقتصادی و دارایی از بین مستخدمان رسمی واجد ‌صلاحیت به منظور اعمال نظارت و تأمین هماهنگی لازم در اجرای مقررات مالی و محاسباتی به این سمت منصوب و انجام سایر وظایف ‌مشروحه زیر را به عهده خواهد داشت:
1 - نظارت بر حفظ اسناد و دفاتر مالی .
2 - نظارت بر امور مالی و محاسباتی و نگاهداری و تنظیم حسابها طبق قانون و ضوابط و مقررات مربوط و کسب اطمینان از صحت و ‌سلامت آنها.
3 - نگاهداری و تحویل و تحول وجوه و نقدینه‌ها و سپرده‌ها و اوراق بهادار.
4 - نگاهداری حساب اموال شرکت و نظارت بر اموال مذکور.
5 - انجام سایر وظایفی که به موجب قوانین و مقررات به عهده وی گذارده می‌شود.

تبصره - ذیحساب (‌مدیر کل امور مالی) زیر نظر مدیرعامل شرکت و براساس تشکیلات سازمانی وظایف خود را انجام می‌دهد.

ماده 18 - عامل ذیحساب مأموری است که با پیشنهاد ذیحساب و به موجب حکم مدیرعامل شرکت از بین مستخدمان رسمی ‌واجد شرایط شرکت به این سمت منصوب و انجام قسمتی از وظایف ذیحساب و مسؤولیتهای مالی شرکت یا سایر واحدها و قسمت هایی ‌که به تشخیص ذیحساب لازم باشد، به او محول می‌گردد. کارپردازان واحد تدارکاتی و سایر مأموران واحدهای شرکت که به اقتضای طبع ‌و ماهیت وظایف قانونی مجاز به دریافت تنخواه گردان پرداخت از ذیحسابی می‌باشند از لحاظ مقررات مربوط به واریز تنخواه گردان ‌دریافتی در حکم عامل ذیحساب محسوب می‌شوند.

ماده 19 ـ کلیه عملیات مالی شرکت باید در دفاتر قانونی روزنامه و کل و تحت سرفصلهای مناسب حساب به ثبت برسد. چگونگی ‌تنظیم، جمع آوری و تلخیص اسناد و مدارک و سوابق عملیات مالی و روشهای ثبت حسابها و تعیین سرفصلها طبق مقررات مندرج در این ‌آیین نامه و سایر مقررات مربوط براساس اصول متداول حسابداری و سایر دستورالعملهای صادر شده از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی ‌انجام خواهد گرفت.

ماده 20 ـ کلیه عملیات مالی و حسابداری شرکت در دفاتر شرکت ثبت می‌گردد. عملیات مالی شرکت با صدور سند انجام می‌شود.

ماده 21 ـ برای هر یک از واحدهای مرتبط استانی یک واحد مالی تأسیس می‌شود. این واحدها از نظر روشهای اجرای عملیات مالی ‌زیر نظر مدیر کل امور مالی شرکت انجام وظیفه خواهند نمود.

ماده 22 ـ عملیات مالی واحدهای مرتبط از جمله عملیات خرید، فروش و انجام هزینه و ارایه سایر خدمات بر اساس فرمها، اسناد و ‌مدارک مثبته در دفاتر قانونی (‌روزنامه و کل) به ثبت می‌رسد. چگونگی تنظیم، رسیدگی و تلخیص اسناد و مدارک و نگاهداری سوابق ‌حسابداری و همچنین انتقال اطلاعات و مدارک مستندات به حوزه مرکزی بر اساس دستورالعملهایی که توسط هیأت مدیره تصویب و ابلاغ ‌می‌گردد، صورت خواهد پذیرفت.

ماده 23 - اسناد و مدارک و اطلاعات ارسالی از واحدها و بخشهای مرتبط شرکت پس از ارایه به حوزه مرکزی توسط امور مالی ‌شرکت مورد رسیدگی قرار گرفته و در صورت مطابقت با دستورالعلمها و آیین نامه های شرکت و مقررات و ضوابط براساس اسناد ‌حسابداری صادره پس از تأیید ذیحساب و مدیر کل امور مالی شرکت قابل ثبت در دفاتر قانونی شرکت خواهد بود.

ماده 24 ـ هیأت مدیره شرکت مکلف است بودجه سال بعد را حسب مفاد تبصره های قانونی مربوط و بر اساس اهداف و وظایف ‌شرکت و همچنین رعایت سیاستهای کلی دولت تنظیم و به سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ارسال نماید. بودجه شرکت پس از ‌تصویب مطابق زمان بندی مندرج در بخشنامه‌های بودجه های سنواتی، برای درج در لایحه بودجه کل کشور به سازمان مزبور ارسال ‌می‌گردد.
‌بودجه شرکت بایستی ضمن رعایت مفاد تبصره‌های قانونی مربوط و بخشنامه بودجه سنواتی، حداقل حاوی نکات زیر باشد:
‌الف - پیش بینی درآمدها و برآورد هزینه‌ها بر حسب فعالیت و برنامه‌های مختلف شرکت.
ب - چگونگی اجرای برنامه عملیات در سال قبل و سال جاری و برنامه‌ها و خط مشی سال آتی.
ج - تجزیه و تحلیل منابع درآمدها یا سایر منابع تأمین بودجه و هر نوع اطلاع دیگری که ضروری تشخیص داده شود.

ماده 25 - بودجه سالانه شرکت بر اساس درآمدها و دریافتی از سایر منابع تأمین بودجه با رعایت طبقه بندیهای متداول برای تنظیم ‌بودجه شرکتهای دولتی تهیه و پس از تصویب مراجع ذی ربط به مرحله اجرا گذارده می‌شود.

فصل دوم - دریافتها

ماده 26 - وجوهی که شرکت از محل فروش محصولات تولیدی خود یا سایر فعالیتهای مجاز به عنوان درآمد کسب می‌کند باید به ‌حساب تمرکز وجوه درآمد شرکت که از طرف خزانه نزد بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران افتتاح می‌گردد واریز نماید. وجوه واریز شده ‌به حساب واحدهای تحت پوشش شرکت که بدون حق برداشت خواهد بود در آخر هر هفته به حساب تمرکز وجوه درآمد شرکت نزد بانک ‌مرکزی منتقل می‌شود. استفاده از حسابهای بانکی شرکت با امضای مدیرعامل و یکی از اعضای هیأت مدیره یا مقام مجاز از طرف ایشان ‌و ذیحساب انجام خواهد شد.

ماده 27 - وجوهی که زاید بر میزان مقررات وصول شود اعم از اینکه منشأ این دریافت اضافی اشتباه پرداخت کننده یا واحد ‌وصول‌کننده یا عدم انطباق مبلغ وصولی با مورد باشد یا اینکه تحقق اضافه دریافتی بر اثر رسیدگی شرکت یا واحدهای ذی‌ربط یا مقامات ‌قضایی حاصل شود، استرداد و برگشت آن با مجوز کتبی مدیرعامل یا مقامات مجاز از طرف ایشان از محل درآمدهای جاری شرکت در وجه ‌ذی نفع طبق مقررات مربوط صورت خواهد گرفت.

ماده 28 - وجوهی که به وسیله شرکت به عنوان سپرده، وجه الضمان، وثیقه یا نظایر آن دریافت می‌شود به حساب بانکی ‌دریافت وجوه سپرده شرکت که از طریق خزانه نزد بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران افتتاح می‌شود واریز می‌گردد. وجوه واریز شده به ‌حساب فوق که بدون حق برداشت خواهد بود در آخر هر ماه به حساب مخصوص تمرکز وجوه سپرده در خزانه منتقل می‌گردد. رد این ‌وجوه طبق مقررات مربوط صورت خواهد گرفت.

فصل سوم - هزینه‌ها و سایر پرداخت‌ها

ماده 29 - هزینه‌ها و سایر پرداختهای شرکت به ترتیب پس از طی مراحل تشخیص، تأمین بودجه، تعهد، تسجیل و حواله با اعمال ‌نظارت مالی طبق مقررات به عمل خواهد آمد.

ماده 30 ـ اختیار و مسؤولیت تشخیص، تعهد، تسجیل و حواله به عهده مدیرعامل و مسؤولیت تأمین بودجه و تطبیق پرداخت با ‌قوانین و مقررات به عهده ذیحساب شرکت خواهد بود.

تبصره 1 ـ اختیار و مسؤولیتهای موضوع این ماده حسب مورد مستقیماً و بدون واسطه از طرف مدیرعامل و ذی حساب کلاً یا ‌بعضاً قابل تفویض می‌باشد لیکن در هیچ مورد تفویض اختیار و مسؤولیت، به معنای سلب اختیار و مسؤولیت از تفویض کننده ‌نخواهد بود.

تبصره 2 - در اجرای این ماده تفویض اختیار و مسؤولیتهای مدیرعامل به ذیحساب یا کارکنان تحت نظر وی مجاز نخواهد بود.

ماده 31 ـ شرکت می‌تواند به منظور استفاده از تسهیلات خریدهای متمرکز برای تدارک کالاهای مورد نیاز با اعلام وزارتخانه ذی‌ربط، ‌مؤسسات و شرکتها وجوهی را به حساب یا حسابهای تعیین شده واریز نماید. وجوه واریزی به حساب یا حسابهای فوق به حساب پیش ‌پرداخت منظور و پس از وصول کالاهای مورد نظر یا دریافت صورت حساب از وزارتخانه یا مؤسسه و شرکت دولتی ذی ربط به حساب هزینه ‌قطعی منظور می‌گردد.

ماده 32 ـ در مواردی که لازم است قبل از انجام تعهد وجهی پرداخت شود یا در مواردی که تهیه اسناد مثبته قبل از پرداخت میسر ‌نباشد با مجوز مدیرعامل یا مقامات مجاز از طرف ایشان مبالغ لازم به عنوان پیش پرداخت یا علی‌الحساب در حدود بودجه مصوب با ‌دریافت تضمین‌های لازم تأدیه می‌گردد تا پس از تهیه و تکمیل اسناد و مدارک مثبته به حساب هزینه قطعی منظور و واریز گردد.

ماده 33 ـ کلیه پرداختهای شرکت از طریق صدور چک بانکی انجام می‌شود به استثنای آن قسمت از پرداختهایی که توسط مأمورین ‌مجاز از محل تنخواه گردان انجام می‌شود و ماهیتاً انجام آن به وسیله چک مقدور نیست.

ماده 34 - در متن سند پرداخت اعم از هزینه، خرید دارایی ثابت، پیش پرداخت و علی الحساب باید مشخصات گیرنده چک یا وجه و ‌موضوع هزینه به طور مشروح قید گردد.

فصل چهارم - تنخواه گردان

ماده 35 - تنخواه گردان وجهی است که در صورت نیاز و بنا به درخواست واحدها و اداره تدارکات یا مأمورین خرید با موافقت مدیر عامل و تأیید ذیحساب برای پرداختهای مربوط به خرید و انجام هزینه اختصاص داده می‌شود تا به تدریج که هزینه‌های مربوط انجام ‌می‌شود در قبال اسناد هزینه‌های انجام شده مجدداً معادل آن را دریافت نمایند.

ماده 36 - صلاحیت دارندگان تنخواه گردان توسط ذیحساب شرکت بررسی و به تأیید مدیر عامل خواهد رسید. تنخواه گردان هر ‌سال باید حداکثر تا پایان اسفند ماه همان سال به حساب شرکت در بانک واریز و تسویه شده و موجودی آن صفر گردد یا به جای تسویه ‌بدهی خود اسناد مثبته ارایه نماید.

ماده 37 - از دارندگان تنخواه گردان، انبارداران و کارکنانی که به عنوان وجوه نقد یا اوراق بهادار در اختیار دارند، طبق دستورالعملی ‌که به پیشنهاد مدیرعامل شرکت و تصویب هیأت مدیره می‌رسد، تضمین کافی اخذ خواهد شد.

فصل پنجم - سایر مقررات

ماده 38 - داراییهای ثابت به هنگام خرید یا انتقال به شرکت با بهای تمام شده یا ارزیابی شده در حسابهای داراییهای ثابت ثبت ‌شده و در پایان هر سال بر طبق ضوابط و روشهای متداول و قانونی ذخیره استهلاک محاسبه و در حسابهای شرکت منظور می‌گردد.

ماده 39 ـ چگونگی نگهداری حساب، کنترل و سایر موارد مربوط به داراییهای ثابت براساس دستورالعملی خواهد بود که طبق ضوابط ‌و مقررات مربوط تهیه و به تصویب هیأت مدیره می‌رسد.

ماده 40 - ذیحسابی شرکت مکلف است نسبت به کسر و تسویه به موقع کسور قانونی که وصول آنها را قانون به عهده شرکت ‌گذاشته اقدام نماید.

ماده 41 - حقوقی که بر اثر تخلف از شرایط مندرج در قراردادها برای شرکت ایجاد می‌شود جز در مورد احکام قطعی دادگستری که ‌لازم الاجرا خواهد بود کلاً و بعضاً قابل بخشودن نیست.

ماده 42 ـ مواردی که در این آیین نامه پیش بینی نشده تابع مقررات قانون محاسبات عمومی کشور، اساسنامه شرکت و سایر قوانین ‌و مقررات مورد عمل شرکتهای دولتی خواهد بود.

ماده 43 ـ هرگونه اصلاح در این آیین نامه منوط به تصویب هیأت وزیران خواهد بود.

معاون اول رییس جمهور - ‌حسن حبیبی