نظامنامه هیأت تفتیشیه مملکتی و وظیفه مأمورین دولتی

نظامنامه هیأت تفتیشیه مملکتی و وظیفه مأمورین دولتی
مصوب 1308,09,14

ماده اول – بر طبق تصمیم هیأت دولت هیئتی بنام هیأت تفتیشیه مملکتی تشکیل میشود.

ماده دویم – هیأت تفتیشیه تشکیل میشود از نمایندگان وزارتخانها و ادارات مشروحه ذیل که هر یک عده معینه را از میان اشخاص صحیح العمل و مشاغل خدمت خود که حتی الامکان از اعضاء عالی رتبه باشند پیشنهاد کرده و عده لازمه از طرف هیأت دولت از میان انها برای عضویت هیأت تفتیشیه انتخاب میشوند.
وزارت جنگ – اداره نظام وظیفه – اداره امنیه –
وزارت مالیه –
وزارت داخله – اداره سجل احوال و احصائیه – اداره نظمیه –
وزارت عدلیه – اداره ثبت اسناد و املاک.
وزارت پست و تلگراف.
وزارت فوائد عامه –
وزارت معارف
وزارت امور خارجه –

ماده سوم – مدت مأموریت اعضای هیأت تفتیشیه مملکتی سال بسال تجدید شده و بر حسب فرمان همایونی باین سمت معین میشوند و از بابت سمت مزبور حقوقی دریافت نخواهند داشت ولی در مواقع مأموریت بانها خرج سفر و فوق العاده مسافرت تأدیه خواهد شد.

ماده چهارم – موارد مأموریت مفتشین هیأت تفتیشیه مملکتی و تعیین عده مأمورین منوط بامر همایونی و یا تصمیم هیأت دولت است.

ماده پنجم – هیأت تفتیشیه مملکتی در تحت ریاست یکنفر وزیر که از طرف هیأت دولت تعیین میشود اداره شده و دارای یکنفر نایب رئیس و دو نفر منشی از خود اعضاء هیئت تفتیشیه خواهد بود.
همچنین هیأت تفتیشیه برای رسیدگی باسناد و شکایات واصله که به هیئت مزبوره ارجاع میشود دارای کمیسیونی مرکب از یکنفر نماینده از طرف هر یک از وزارتخانها و ادارات مذکوره در ماه – 2 – خواهد بود.
انتخاب اعضای کمیسیون مزبور نیز از طرف هیئت وزراء بعمل خواهد امد.
کمیسیون مزبوره پانزده روز یکمرتبه باید منعقد شود و در مواقع فوق العاده ممکن است جلسات فوق العاده نیز داشته باشد.
کمیسیون مکلف خواهد بود که راپورت راجع باسناد و شکایات مرجوعه را برئیس هیأت تفتیشیه بدهد.

ماده ششم – کلیه رؤسای ادارات دولتی که رؤسای مدارس دولتی نیز جزء انها محسوبند مکلفند که هر پانزده روز یکمرتبه راپورت جامع اوضاع حوزه مأموریت خود را که حاکی از رفتار کلیه مأمورین دولتی نسبت بمردم و رفتار و حالت روحیه مردم و حوادث مهمه حوزه مأموریت خودشان باشد برئیس مافوق خود بدهند.

ماده هفتم – رؤسای مافوق مکلفند که راپورت های واصله از مرئوسین خود را با نظریه خود نسبت بان راپورت ها بضمیمه راپورت پانزده روزه خود برای رؤسای مافوق ارسال دارند و مراحل اداری بهمین ترتیب طی خواهد شد.
و رؤسای مراحل اخرین راپرتهای حوزه مأموریت خود را بضمیمه راپرتهای مرئوسین خود مستقیماً برای وزیر متبوع خواهند فرستاد کلیه مأمورین باید دقت و مراقبت کامل نمایند که راپورت های انها بکلی از اغراض و نظریات شخصی و خصوصی مبرا باشد و الا دهندگان راپورتهای غرض امیز مورد مؤاخذه واقع خواهند شد.

ماده هشتم – وزراء مکلف خواهند بود که راپورتهای واصله را بدقت مطالعه کرده و ان قسمت از مندرجات انرا که راجع باوضاع عمومی است و متضمن شکایتی از مأمورین دولتی نیست خلاصه کرده و برای رسانیدن بعرض مقامات مربوطه حاضر نمایند و ان قسمت از راپورتهای را که متضمن شکایت از سوء رفتار نسبت بمردم و اعمال خلاف قاعده باشد بضمیمه مدارک واصله برای وزیری که ریاست هیأت تفتیشیه مملکتی را دارد بفرستند.

ماده نهم – وزیر مزبور مکلف خواهد بود که راپورت های مذکوره در ماده قبل را رسیدگی کرده و تصمیمات لازمه را نسبت بتعقیب مرتکبین اتخاذ نماید و در مواردی که اجرای تفتیش لازم را لازم بداند مراتب را بهیأت دولت پیشنهاد خواهد کرد تا تصمیمات مقتضیه اتخاذ شود.

ماده دهم – هر یک از مأمورین دولتی مذکور در ماده – 6 – و – 7 – که از اجرای وظیفه اطلاع دادن از اوضاع حوزه مأموریت خود بدون عذر موجه دو مرتبه متوالی یا چهار مرتبه متناوب در عرض سال غفلت نماید از شغل خود منفصل خواهد گردید.

نظامنامه فوق در جلسه 14 اذر ماه 1308 بتصویب هیأت وزراء رسید.