تصویب نامه شورای عالی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری (با موضوع تدوین و اجرای نظام جامع آماری، توسعه گردشگری، ساماندهی بیمه اجتماعی قالیبافان و سایر موضوعات گردشگری و فرهنگی مندرج در مصوبه)
شورای عالی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در سومین نشست مورخ 23 /3 /1396 دولت یازدهم که تصمیمات آن به استناد ماده (3) قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مصوب 1382 و با عنایت به تشکیل نه جلسه کارگروه های فنی، تخصصی، در خصوص بندهای 2، 3، 5، 6 و 7 تصویب نامه ذیل، حسب دستور معاون اول محترم رئیس جمهور صورت پذیرفته است، جهت استحضار به حضور ابلاغ می گردد.
تصویب نامه شورای عالی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری |
1 – تدوین و اجرای نظام جامع آماری و حساب های اقماری گردشگری. (TSA) 2 – تدوین طرح توسعه گردشگری جاده ابریشم و تشکیل دبیرخانه دائمی آن در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری. (پیوست شماره 2) 3 – ساماندهی بیمه اجتماعی قالیبافان، بافندگان فرش و شاغلان صنایع دستی شناسه دار. (پیوست شماره 3) 4 – برنامه ریزی برای توسعه شهرهای جهانی صنایع دستی. (پیوست شماره 4) 5 – دستورالعمل اجرایی تجارت اموال فرهنگی – تاریخی و هنری منقول مجاز. (پیوست شماره 5) 6 – دستورالعمل اجرایی اعطای پروانه موزه های خصوصی. (پیوست شماره 6) 7 – ایجاد و راه اندازی شبکه ملی گردشگری در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران. (پیوست شماره 7) |
زهرا احمدی پور
پیوست شماره 1:
عنوان مصوبه شورای عالی:
تدوین و اجرای نظام جامع آماری و حسابهای اقماری گردشگری (TSA)
به منظور تامین اطلاعات و آمار مورد نیاز حوزه گردشگری، مرکز آمار ایران موظف است با محوریت سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری و همکاری نیروی انتظامی، بانک مرکزی و سایر دستگاههای اجرایی مرتبط نسبت به استقرار و اجرای نظام جامع آماری و حسابهای اقماری گردشگری (TSA) تا پایان سال 1397 اقدام نماید. همچنین سازمان برنامه و بودجه موظف است اعتبار مورد نیاز اجرای مصوبه را در بودجه مرکز آمار ایران تامین نماید. |
پیوست شماره 2:
عنوان مصوبه شورای عالی:
تدوین طرح گردشگری جاده ابریشم و تشکیل دبیرخانه دائمی آن در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
مصوبه کارگروه فنی، تخصصی: تهیه و تدوین دستورالعمل تشکیل دبیرخانه دائمی توسعه گردشگری راه ابریشم؛ جهت طرح و تصویب در هیات دولت |
دستورالعمل دبیرخانه دایمی توسه گردشگری راه ابریشم
هیات وزیران در جلسه مورخ ...... بنا به پیشنهاد شورای عالی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، و به منظور سیاستگذاری، مدیریت و هدایت فعالیت های مرتبط با راه ابریشم در ایران در راستای برنامه راه ابریشم سازمان ملل متحد، هدف، سیاست ها و وظایف دبیرخانه دایمی توسعه گردشگری راه ابریشم را به شرح ذیل تصویب کرد.
ماده 1 – تعاریف
دبیرخانه: دبیرخانه دایمی توسعه گردشگری راه ابریشم، مصوب سومین جلسه شورای عالی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مورخ 16 /3 /96 است که در این دستورالعمل به اختصار دبیرخانه نامیده می شود.
شورای عالی: شورای عالی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
سازمان: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری.
راه ابریشم: برنامه راه ابریشم سازمان جهانی گردشگری و یونسکو.
مسیرهای راه ابریشم: شبکه تاریخی راه ابریشم در ایران، که بر اساس پژوهش های معاونت میراث فرهنگی سازمان مشخص خواهد شد.
ماده 2 – هدف:
- احیای هویت تاریخی – فرهنگی و کسب موقعیت شایسته اجتماعی – اقتصادی ایران در راه ابریشم
ماده 3 – سیاست ها:
- ایجاد وحدت رویه و همسویی میان نهادها و دستگاه های اجرایی در خصوص برنامه های مرتبط با راه ابریشم
- برنامه ریزی برای مشارکت و همکاری بین المللی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای عضو در جهت بهره گیری از مزایای اقتصادی – اجتماعی، بازار و برند گردشگری راه ابریشم.
- بسترسازی جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی در راستای توسعه گردشگری راه ابریشم در ایران
- برنامه ریزی برای ایجاد زیرساخت های مورد نیاز در شبکه راه ابریشم برای توسعه پایدار گردشگری کشور، جذب گردشگران خارجی و ارایه خدمات بهینه به گردشگران.
ماده 4 – ساختار دبیرخانه:
با توجه به مصوبه شورای عالی، دبیرخانه به مسوولیت ریاست سازمان و عضویت نمایندگان تام الاختیار وزارتخانه ها و سازمان های ذیل تشکیل می گردد.
- سازمان
- وزارت کشور
- وزارت امور خارجه
- وزارت راه و شهرسازی
- وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
- وزارت امور اقتصادی و دارائی
- وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
- سازمان برنامه و بودجه
- سازمان حفاظت محیط زیست
- سازمان صدا و سیما
- سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی
1 – 4 – نمایندگان تام الاختیار اعضاء برای مدت چهار سال معرفی خواهند شد
2 – 4 – احکام اعضای دبیرخانه از سوی رییس سازمان صادر می گردد.
3 – 4 – مسوولیت دبیری دبیرخانه به عهده معاون گردشگری سازمان می باشد.
4 – 4 – معاونین تخصصی سازمان شامل: گردشگری، میراث فرهنگی، صنایع دستی و نیز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری عضو ثابت دبیرخانه می باشند.
5 – 4 – دبیرخانه در جهت پیشبرد اهداف و سیاست ها، حسب نیاز کارگروه های تخصصی تشکیل خواهد داد.
6 – 4 – عضویت اعضای جدید، اعم از دستگاه های دولتی و سازمان های مردم نهاد مرتبط با راه ابریشم، به پیشنهاد کارگروه های تخصصی و تصویب دبیرخانه خواهد بود.
7 – 4 – دبیرخانه در سازمان مستقر خواهد بود.
ماده 5 – وظایف شورای سیاستگذاری دبیرخانه:
- سیاستگذاری و تعیین خط مشی کلی توسعه گردشگری راه ابریشم
- تعیین چارچوب فعالیت های دبیرخانه در قالب برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت.
- ایجاد هماهنگی بین بخشی برای پیشبرد برنامه های راه ابریشم.
- تدوین اسناد همکاری دو و چندجانبه با کشورهای عضو راه ابریشم در چارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران
- بررسی و تصویب پیشنهادهای کارگروه ها
- بررسی و رسیدگی به ایده ها، طرح ها و پیشنهادهای رسیده به دبیرخانه
- هماهنگی ایجاد زیرساخت های مورد نیاز در مسیرهای راه ابریشم در چارچوب وظایف دستگاه های اجرایی.
- برنامه ریزی و مدیریت انجام مطالعات مورد نیاز؛ ایجاد بانک و پایگاه اطلاعات، بررسی چالش ها و راهکارهای رفع موانع پیشبرد برنامه ها، مطالعات تطبیقی و بهره گیری از تجربیات کشورهای عضو راه ابریشم
- برنامه ریزی جهت اجرای رویدادهای فرهنگی، علمی، همایش، نمایشگاه، کنگره و ...،
- برنامه ریزی برای ایجاد ظرفیت و توانمندسازی جوامع محلی راه ابریشم
- برنامه ریزی برای آموزش و تربیت نیروی انسانی مورد نیاز توسعه پایدار گردشگری راه ابریشم
- پشتیبانی از ایجاد سامانه های آماری مرتبط و مراکز پایش فعالیت ها و برنامه های مشترک بین المللی
- ارایه راهکارهای اجرایی برای تسهیل ورود گردشگران در شبکه راه ابریشم
ماده 6 – بودجه و اعتبارات:
- طرح ها، برنامه ها و پروژه های راه ابریشم پس از تصویب دبیرخانه، جهت تامین اعتبار به شورای عالی ارایه می گردد.
پیوست شماره 3:
عنوان مصوبه شورای عالی:
ساماندهی بیمه اجتماعی قالیبافان، بافندگان فرش و شاغلان صنایع دستی شناسه دار
مصوبه کارگروه فنی، تخصصی: در مجموع دو برنامه در کوتاه مدت و بلندمدت مورد تصویب قرار گرفت. * کوتاه مدت - مقرر گردید ظرف مدت سه ماه، در جهت ساماندهی بیمه شاغلان صنایع دستی، موضوع راستی آزمایی توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و وزارت صنایع و معادن با همکاری سازمان تامین اجتماعی صورت پذیرد. - به استناد نتایج راستی آزمایی، معادل 10 % خارج شدگان از پوشش بیمه ای، شاغلان صنایع دستی واجد شرایط با معرفی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به سازمان تامین اجتماعی، در شمول بیمه قرار گیرند تا به تدریج به سقف تعداد مورد درخواست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری (معادل 30 % واجدین شرایط «قانون بیمه اجتماعی قالیبافان، بافندگان فرش و شاغلان صنایع دستی شناسه دار) نزدیک گردد. * بلندمدت - تعیین تکلیف متقاضیان بیمه پس از تصویب لایحه بیمه همگانی در مجلس شورای اسلامی در قالب تجمیع صندوق های بیمه ای. - استفاده از راهکارهای قانونی برای افزایش اعتبار در ردیف بودجه بیمه اجتماعی قالی بافان و بافندگان فرش و شاغلان صنایع دستی شناسه دار با همکاری سازمان برنامه و بودجه در لایحه بودجه سال آینده (97). |
پیوست شماره 4:
عنوان مصوبه شورای عالی:
برنامه ریزی برای توسعه شهرهای جهانی صنایع دستی.
دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری در اجرای تکالیف قانونی خود، موظف اند نسبت به تامین زیرساختهای «شهرهای جهانی صنایع دستی» با هماهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اقدام و گزارش سالانه خود را به دستگاه ذیربط جهت انعکاس به شورای عالی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اعلام نمایند. |
پیوست شماره 5:
عنوان مصوبه شورای عالی:
دستورالعمل اجرایی تجارت اموال فرهنگی تاریخی و هنری منقول مجاز.
مصوبه کارگروه فنی، تخصصی: انجام اصلاحات لازم در متن دستورالعمل وفق نظر اعضاء کارگروه |
دستورالعمل اجرایی فصل 4 آئین نامه مدیریت ساماندهی، نظارت و حمایت از مالکان و دارندگان اموال فرهنگی – تاریخی منقول مجاز مصوب هیأت وزیران
(تجارت اموال فرهنگی، تاریخی و هنری منقول مجاز)
فصل اول – تعاریف:
ماده 1 – اصطلاحات مندرج در این دستورالعمل؛ در معانی زیر بکار می رود:
الف – سازمان: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور
ب – اشیاء مجاز: آن دسته از اشیاء فرهنگی – تاریخی هستند که حاصل کندوکاو نبوده و به صورت موروثی از نسلی به نسل دیگر منتقل می گردد.
ج – اشیاء غیرمجاز: اشیاء فرهنگی – تاریخی حاصل کندوکاو؛ عناصر حاصل از تجزیه و تفکیک بناهای هنری یا تاریخی و محوطه های باستان شناسی، آثار مسروقه از موزه ها و گالری های داخلی و خارجی در حکم اشیاء غیرمجاز می باشند.
د – اشیای تقلبی یا جعلی: به اشیایی اطلاق می گردد که در دوره معاصر ساخته شده و از حیث نقوش، خطوط، شکل، جنس، اندازه، حجم و وزن شبیه آثار فرهنگی – تاریخی اصیل بوده یا بدون آن که نمونه اصلی وجود داشته باشد، به عنوان اثر فرهنگی – تاریخی اصیل معرفی شود و علامتی از سوی سازنده یا سازمان میراث فرهنگی – صنایع دستی و گردشگری برای تشخیص از اصل بر روی آن حک نشده باشد.
هـ - اشیاء بدلی: به اشیایی گفته می شود که از روی یک اثر فرهنگی، تاریخی و هنری در جنس یا ابعاد یا رنگ متفاوت و به قصد معرفی تجاری ساخته شده است و نام و نشان سازنده در محلی قابل رویت، حک شده باشد.
و – اشیاء تقلبی – تلفیقی: به اشیایی گفته می شود که از تلفیق و ترکیب شی اصل و تقلبی به یکی از شکلهای زیر ساخته شده و اصالت شی مخدوش شده باشد.
1 – شی تلفیقی از دو یا چند جزء اشیای اصیل، مربوط به یک دوره و یا دوره های متفاوت باشد.
2 – بخشی از شی اصل بوده و بخش های دیگر آن با سوء نیت بازسازی شده باشد.
3 – شی اصل بوده، تزئینات و یا الحاقاتی از روی عمد به آن اضافه شده و اصالت شی را مخدوش کرده باشد.
ز – مجموعه دار یا گردآورنده اموال فرهنگی – تاریخی: به شخص حقیقی یا حقوقی گفته می شود که بدون قصد تجارت نسبت به گردآوری و نگهداری اموال فرهنگی، تاریخی و هنری از طریق مجاز اقدام می کند و پروانه مجموعه داری را از سازمان دریافت نموده است.
ح – مجموعه اموال فرهنگی، تاریخی و هنری: به تعدادی از اموال اطلاق می شود که علاوه بر ارزش فرهنگی، تاریخی و هنری هر یک از آنها، اجتماع آنها هویتی مستقل ایجاد و ارزش و هویتی مضاعف داشته و علاوه بر این در یک یا چند موضوع کلی چون جنس، قدمت، کاربرد، محتوا و منطقه جغرافیایی از انسجام و پیوستگی برخوردار می باشند.
ط – پروانه مجموعه داری و دارندگی: مجوزی است که با امضاء مقام مجاز در سازمان طبق ماده 26 آئین نامه برای مجموعه داران و دارندگان اموال منقول فرهنگی – تاریخی صادر می گردد.
ی – پروانه اشتغال به تجارت اموال فرهنگی – تاریخی منقول مجاز: مجوزی است که طبق این دستورالعمل به منظور تجارت اموال فرهنگی، تاریخی و هنری منقول مجاز با امضاء مقام مجاز سازمان برای مدت زمان معین صادر می گردد.
ک – واحد عرضه یا فروشگاهی: به واحد انتفاعی گفته می شود که در محل ثابت یا از طریق تجارت الکترونیکی (برخط)، با اخذ پروانه اشتغال به تجارت اموال فرهنگی، تاریخی و هنری مجاز از سازمان، دایر شده باشد.
ل – نمایشگاه (دائمی/ موقت): شامل نگارخانه، گالری، بنیاد، موسسه فرهنگی – اقتصادی و ... است که برای نمایش و عرضه آثار فرهنگی و هنری مجاز منطبق با ماده 1 آیین نامه اموال فرهنگی، تاریخی و هنری نهادهای عمومی و دولتی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی ایجاد می گردد.
م – موسسه تجارت اموال فرهنگی، تاریخی و هنری منقول مجاز (مرکز حراج یا مزایده): به موسسه ای گفته می شود که به صورت دوره ای یا فصلی؛ اموال فرهنگی، تاریخی و هنری مجاز را از طریق مزایده عمومی در چارچوب این دستورالعمل، به معرض فروش می گذارد.
فصل دوم :
ضوابط و شرایط اموال قابل خرید و فروش
ماده 2 – اشتغال به تجارت اموال فرهنگی – تاریخی حاصل از فعالیت های باستان شناسی، حفاری های غیرمجاز و همچنین اجزاء و قطعات آثار فرهنگی – تاریخی غیرمنقول ممنوع است.
ماده 3 – آثار هنری معاصر و مدرن دارای قدرت کمتر از یکصد سال از شمول این دستورالعمل مستثنی می باشد.
ماده 4 – خرید، فروش و نگهداری اموال فرهنگی – تاریخی متعلق به تمدن ایرانی و غیرایرانی که با رعایت قوانین کشور مبدأ خریداری و با رعایت قوانین و مقررات گمرکی به کشور وارد شده است تابع مقررات این دستورالعمل خواهد بود.
الف – دارندگان این قبیل اموال فرهنگی – تاریخی ظرف مدت یکماه از تاریخ ورود اشیاء به داخل کشور؛ باید موضوع را کتبا به ادارات کل استانی اعلام نموده تا برابر با مقررات سازمان، نسبت به صدور پروانه دارندگی اثر برای آنها اقدام شود.
ب – مالکین و دارندگان اموال فرهنگی – تاریخی که اموال خود را قبل از تصویب این دستورالعمل بصورت قانونی به کشور وارد کرده اند، ظرف شش ماه پس از ابلاغ این دستورالعمل فرصت دارند نسبت به انجام موارد مذکور در بند الف این ماده اقدام نمایند.
ماده 5 – خرید و فروش اموال موضوع این دستورالعمل که در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است با کسب مجوز از سازمان در داخل کشور مجاز و خروج آن از کشور ممنوع می باشد.
ماده 6 – خرید و فروش اموال هنری که ساخته هنرمندان مشهور رشته های مختلف هنری بوده و یا در تاریخ هنر جزء آثار شاخص هنری محسوب می شوند یا نشانگر آغاز یا اوج سبک یا مکتب یا دوره هنری مشخص باشند، با کسب مجوز از سازمان مجاز است و خروج آن از کشور ممنوع می باشد.
ماده 7 – خرید و فروش آن دسته از اموال فرهنگی – تاریخی که به سبب قانونی در تصرف و مالکیت اشخاص است با کسب اجازه خاص از سازمان بلامانع می باشد.
ماده 8 – با توجه به ممنوعیت خرید و فروش اموال منقول فرهنگی – تاریخی توسط مجموعه داران، در شرایط خاص و به تشخیص سازمان چنانچه مجموعه دار قصد فروش بخشی یا تمام اموال خود را داشته باشد مطابق مفاد این دستورالعمل اقدام خواهد نمود.
فصل سوم :
شرایط تاسیس و فعالیت اماکن شاغل به تجارت اموال فرهنگی، تاریخی و هنری منقول مجاز
ماده 8 – اشتغال به تجارت اموال فرهنگی، تاریخی و هنری منقول مجاز توسط اماکن تجاری اموال فرهنگی، تاریخی و هنری تابع مقررات این دستورالعمل و منوط به اخذ مجوز از سازمان می باشند.
ماده 9 – اماکن زیر می توانند به موجب این دستورالعمل؛ تاسیس و در زمینه تجارت اموال فرهنگی، تاریخی و هنری فعالیت نمایند:
الف – واحد عرضه یا فروشگاهی برای فعالیت در زمینه تجارت اموال فرهنگی، تاریخی و هنری.
ب – نمایشگاه دائم و موقت.
ج – موسسه تجارت اموال فرهنگی، تاریخی و هنری.
ماده 10 – هر شخص حقیقی و حقوقی با دارا بودن شرایط زیر می تواند متقاضی دریافت پروانه اشتغال به تجارت اموال فرهنگی، تاریخی و هنری از سازمان باشد.
الف – داشتن تابعیت ایرانی.
ب – اعتقاد به دین مبین اسلام و یا یکی از ادیان رسمی کشور.
ج – التزام به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و سایر قوانین و مقررات میراث فرهنگی.
د – نداشتن سوء پیشینه کیفری موثر.
هـ - نداشتن سوء شهرت.
و – برگه پایان خدمت یا معافیت دائم برای متقاضیان ذکور.
ز – داشتن مکان مناسب به تشخیص سازمان.
ر : دارا بودن اهلیت قانونی
ماده 11 – به اشخاص مشروحه ذیل مجوزهای موضوع این دستورالعمل داده نخواهد شد.
الف – کسانی که بر اساس احکام صادره از محاکم قضایی به محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شده اند.
ب – کسانی که به علت ارتکاب به جرائم علیه میراث فرهنگی در محاکم قضایی محکوم شده اند.
ج – کسانی که به اتهام ارتکاب جرائم علیه میراث فرهنگی تحت تعقیب قضایی هستند، تا صدور قرار منع تعقیب یا حکم برائت آنها از مراجع ذیصلاح قضائی.
ماده 12 – متقاضی پروانه تجارت برای فروشگاه اموال فرهنگی، تاریخی و هنری (واحد عرضه) علاوه بر شرایط عمومی مندرج در ماده 10 و 11 باید دارای مکانی با کاربری تجاری (ملکی یا استیجاری) دارای نور مناسب، فاقد رطوبت و دارای تجهیزات ایمنی و حفاظتی و مساحت مناسب به تشخیص سازمان باشد.
تبصره: در صورت استیجاری بودن اماکن مدت اجاره رسمی بنا می بایست برای دو سال تنظیم شود.
ماده 13 – متقاضی پروانه تجارت برای نمایشگاه اموال فرهنگی، تاریخی و هنری (دائم و موقت) علاوه بر شرایط عمومی مندرج در ماده 10 و 11 باید واجد شرایط زیر نیز باشد.
الف – دارای حداقل پنج سال تجربه مفید و موثر در زمینه فعالیت های فرهنگی و هنری باشد.
ب – نمایشگاه دائم و موقت باید دارای فضاهای نمایشگاهی، اداری و خدماتی مناسب به تشخیص سازمان باشد.
ج – نمایشگاه باید دارای نورپردازی مناسب، فاقد رطوبت و دارای تجهیزات ایمنی (اعلام و اطفاء حریق و تجهیزات حفاظت الکترونیکی) مناسب به تشخیص سازمان باشد.
تبصره 1: در صورت استیجاری بودن اماکن مدت اجاره رسمی بنا می بایست برای دو سال تنظیم شود.
تبصره 2: در اساسنامه تاسیس نمایشگاه صراحتا اشتغال به تجارت اموال فرهنگی، تاریخی و هنری قید شده باشد.
ماده 14 – دارنده پروانه نمایشگاه دائم باید نسبت به معرفی فردی بعنوان مدیر فنی نمایشگاه دائم به سازمان اقدام نماید. مدیر فنی باید دارای تحصیلات دانشگاهی حداقل در مقطع کارشناسی با پنج سال سابقه کار مفید در رشته های مرتبط باشد.
تبصره 1: در صورتیکه متقاضی دریافت مجوز نمایشگاه دارای تجربه مفید و موثر پنج ساله و تحصیلات دانشگاهی مرتبط (حداقل مقطع کارشساسی باشد، شخصاً می تواند مسئولیتهای مدیر فنی را هم به عهده بگیرد. در غیر اینصورت می بایست نسبت به معرفی یک نفر با تحصیلات دانشگاهی مرتبط (حداقل کارشناسی) بعنوان مدیر فنی اقدام نماید.
تبصره 2: در صورتی که مدیر فنی استعفا نماید یا به دلایل مختلف بیش از یک ماه در محل کار خود حاضر نشود، مدیر نمایشگاه موظف است جانشین وی را به سازمان معرفی نماید.
تبصره 3: حداقل نصف اعضاء هیات مدیره و مدیرعامل این گونه نمایشگاهها، باید دارای تحصیلات دانشگاهی حداقل در مقطع کارشناسی با پنج سال سابقه کار مفید در رشته های مرتبط باشند.
ماده 15 – موسسه تجارت اموال فرهنگی، تاریخی و هنری؛ علاوه بر اخذ پروانه اشتغال به تجارت از سازمان، باید در اساسنامه آن صراحتا اشتغال به تجارت اموال فرهنگی، تاریخی و هنری قید شده باشد.
تبصره 1: حداقل نصف اعضا هیات مدیره و مدیرعامل باضافه یک این گونه موسسه باید دارای تحصیلات دانشگاهی حداقل در مقطع کارشناسی با پنج سال سابقه کار مفید در رشته های مرتبط باشند.
ماده 16 – موسسات خرید و فروش اموال فرهنگی، تاریخی و هنری دارای پروانه موظفند اقدامات زیر را انجام دهند:
الف – مشخصات کارشناسی اموال فرهنگی، تاریخی و هنری مورد نظر، و قیمت پایه هر یک از آنها را حداقل سه ماه قبل از برگزاری هر حراج و مزایده کتبا به سازمان اعلام نماید و سازمان نیز موضوع را بررسی و ظرف یکماه نسبت به صدور یا عدم صدور مجوز برگزاری مزایده اقدام خواهد نمود.
تبصره- بعد اخذ مجوز از سازمان، تاریخ و محل برگزاری مزایده و همچنین مشخصات کارشناسی و قیمت پایه هر یک از آثار موضوع مزایده باید به نحو مقتضی اعلام عمومی شود.
ب – تمامی اطلاعات مربوط به اشیای ارائه شده جهت شرکت در مزایده را در یک مجلد با درج تصاویر، اطلاعات تخصصی و قیمت های پایه به دو زبان (فارسی و انگلیسی) حداقل یکماه قبل از تاریخ مزایده، تهیه و منتشر نماید.
ج – سایت اینترنتی مزایده را به منظور ثبت نام متقاضیان راه اندازی نماید.
د – اطلاعات مربوط به اشیای موضوع مزایده را باید تهیه و به منظور ایجاد بانک اطلاعاتی در اختیار سازمان قرار دهد.
هـ - برای هر یک از آثار مورد مزایده، شناسنامه یا فرم مشخصات اثر را در سه نسخه (سازمان/ فروشنده/ موسسه) تهیه نمایند.
و – شناسنامه یا فرم مشخصات اثر باید به امضاء و مهر دارنده پروانه رسیده باشد.
ز – در صورت فروش اثر، فرم نقل و انتقالات را در سه نسخه (سازمان/ خریدار/ موسسه) تکمیل نمایند.
ح – پس از برگزاری مزایده، برای اشیاء خریداری شده شناسنامه مالکیت صادر و در موارد خاص برای اطمینان از عدم خروج اثر از کشور، تعهدات لازم از سوی خریدار اخذ شود.
ط – نمایشگاه (دائم و موقت) و موسسه تجارت اموال فرهنگی – تاریخی موضوع این دستورالعمل موظفند نام و نشانی کامل، شماره های تلفن و نمابر و نوع فعالیت و شماره مجوز صادره از سازمان را در تابلو، سربرگ و مکاتبات خود درج نمایند.
ماده 17 – کلیه مراحل مزایده از جمله کارشناسی، تائید اصالت آثار، تعیین قیمت پایه آنها و نحوه برگزاری مزایده و تعیین برنده آن با حضور و نظارت مستقیم نماینده سازمان انجام خواهد شد.
ماده 18 – چنانچه سازمان بخواهد اموال مورد مزایده را خریداری نماید در شرایط مساوی اولویت با سازمان خواهد بود.
ماده 19 – به منظور تضمین حسن انجام مراحل مزایده؛ موسسه تجارت اموال بر اساس قراردادهای فیمابین؛ تضمین های مالی لازم را به مالکین اموال فرهنگی و تاریخی و هنری که یک یا چند اثر متعلق به آنها به معرض مزایده گذاشته است، قرار خواهند داد.
ماده 20 – اماکن موضوع فصل سوم این دستورالعمل، کلیه معاملات خود را در «دفاتر بازرسی» و «دفاتر ذیربط» که از سوی سازمان تهیه می شود ثبت خواهند کرد اماکن مذکور موظفند این دفاتر را در اختیار ناظران و بازرسان اعزامی از سوی سازمان قرار دهند.
تبصره 1: اماکن موضوع فصل سوم این دستورالعمل عملکرد فعالیت خود را در دوره های 6 ماهه به سازمان اعلام خواهند کرد.
فصل چهارم : مقررات حمایت
ماده 21 – سازمان می تواند به منظور حمایت از ایجاد و فعالیت اماکن موضوع این دستورالعمل، حمایت های فنی، کارشناسی، آموزشی و پژوهشی برای حفاظت آثار فرهنگی، تاریخی و هنری را در حدود مقررات ناظر به موضوع انجام دهد.
فصل پنجم : روند تقاضا، رسیدگی و نظارت
ماده 22 – متقاضی تأسیس اماکن موضوع ماده 9 این دستورالعمل، تقاضای تأسیس و مدارک لازم را به سازمان تسلیم خواهد کرد.
22 – 1 – واحد مسئول دریافت و رسیدگی به تقاضای متقاضیان در استان، ادارات کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان می باشند. ادارات کل استان ها کلیه تقاضاهای دریافتی را پس از بررسی و تکمیل مدارک؛ به سازمان ارسال خواهند کرد.
22 – 2 – سازمان پرونده های متقاضیان را پس از تطبیق مدارک به کارگروه موضوع ماده 24 این دستورالعمل ارجاع خواهد کرد.
ماده 23 – سازمان مکلف است در حدود مفاد این دستورالعمل؛ صلاحیت متقاضیان را حسب مورد از مراجع ذیصلاح استعلام نماید.
ماده 24 – در راستای اجرای این دستورالعمل کارگروه اموال فرهنگی، تاریخی و هنری در سازمان تشکیل می شود:
24 – 1 – تایید صلاحیت های متقاضیان جهت صدور مجوز.
24 – 2 – نظارت بر حسن اجرای خرید و فروش قانونی اموال فرهنگی، تاریخی و هنری مجاز.
24 – 3 – بررسی و پیشنهاد حمایت های فنی و کارشناسی.
24 – 4 – بررسی گزارش های واصله از ناظرین سازمان در خصوص نحوه فعالیت اماکن موضوع این دستورالعمل.
24 – 5 – در صورت احراز تخلف، پیشنهاد تعلیق یا ابطال دایم پروانه اشتغال.
ماده 25 – اعضای کارگروه با پیشنهاد معاونت میراث فرهنگی و با حکم ریاست سازمان به مدت دو سال با ترکیب زیر تعیین و منصوب می شوند:
25 – 1 – مدیرکل موزه ها و اموال فرهنگی – تاریخی بعنوان رئیس کارگروه.
25 – 2 – چهار نفر کارشناس مجرب در حوزه اموال فرهنگی – تاریخی.
25 – 3 – یک نفر کارشناس امور حقوقی از سازمان.
25 – 4 – یک نفر نماینده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.
تبصره 1: ریاست این کارگروه می تواند برحسب موضوع، کارشناسانی را برای جلسات دعوت نماید.
ماده 26 – کارگروه بر فعالیت های اماکن موضوع ماده 9 این دستورالعمل به طرق زیر نظارت خواهد کرد:
الف – دریافت مستندات معاملات اعم از گزارش عملکرد و فرم تکمیل شده مشخصات اموال مورد مزایده از اماکن مذکور.
ب – بازرسی ادواری از اماکن موضوع این دستورالعمل.
ج – تعیین ناظر فنی برای نظارت بر مزایده.
ماده 27 – هر یک از اماکن موضوع فصل سوم این دستورالعمل؛ قبل از انتقال مالکیت یک اثر فرهنگی، تاریخی و هنری مجاز؛ که در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است، مراتب را به سازمان اعلام خواهند کرد.
فصل ششم : مقررات انضباطی
ماده 28 – هرگونه تغییر در نام و نشان، محل فعالیت، نوع و حدود فعالیت منوط به اطلاع رسانی قبلی و اخذ تاییدیه از سازمان خواهد بود.
ماده 29 – در صورت فعالیت مغایر با موضوع مجوز دریافتی، در مرحله اول منجر به صدور اخطار و در مرحله بعد مجوز صادر شده به مدت سه ماه تعلیق و در صورت تکرار لغو خواهد شد.
ماده 30 – چنانچه واحدهای عرضه یا فروشگاهی موضوع این دستورالعمل بیش از 3 ماه و نمایشگاه ها (دائم و موقت) و موسسات بیش از 6 ماه از تاریخ دریافت مجوز تاسیس، شروع به فعالیت ننمایند، مجوز آنها به مدت سه ماه تعلیق و در صورت تکرار لغو می شود.
ماده 31 – ایجاد تعهدات جدید در زمان تعلیق موجب لغو پروانه خواهد شد.
ماده 32 – انتقال مجوز به غیر، صرفا با موافقت سازمان به افراد حقیقی یا حقوقی واجد شرایط بلامانع است.
ماده 33 – در صورت فوت، مهجوریت یا محرومیت اشخاص حقیقی دارنده مجوز و یا اثبات اهلیت در خصوص اشخاص حقوقی، مدیرعامل یا هر یک از اعضای هیات مدیره اماکن موظف هستند ظرف یک ماه مراتب را به مرجع صدور پروانه اعلام نمایند.
ماده 34 – اعتبار پروانه های صادره برای اماکن موضوع فصل سوم این دستورالعمل دو سال خواهد بود و دارنده پروانه موظف است دو ماه قبل از انقضای مدت اعتبار نسبت به تمدید آن اقدام نماید.
ماده 35 – ایجاد نمایندگی و شعبه برای دارندگان مجوز منوط به طی تشریفات مندرج در این دستورالعمل خواهد بود.
ماده 36 – احراز تخلفات زیر علاوه بر ابطال دائم مجوز موجب تعقیب قضایی دارنده مجوز خواهد شد:
الف – خرید و فروش اموال غیرمجاز.
ب – ساخت، خرید و فروش اموال جعلی و تقلبی.
ج – قاچاق اموال فرهنگی، تاریخی و هنری.
د – خرید و فروش اموال فرهنگی تاریخی که به طور غیرقانونی به کشور وارد شده است.
ه – خرید و فروش اموال فرهنگی تاریخی مسروقه
و – عدم اعلام معاملات مربوط به آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی به سازمان.
ماده 37 – در خصوص سایر تخلفات که در ماده 36 به آنها اشاره نشده است حسب تشخیص کارگروه ماده 24 این دستورالعمل اقدام خواهد شد.
ماده 38 – هرگونه خرید و فروش اموال فرهنگی، تاریخی و هنری خارج از اماکن تعریف شده در این دستورالعمل ممنوع می باشد.
ماده 39 – تمامی اماکن موضوع این دستورالعمل موظفند ظرف مدت 6 ماه پس از ابلاغ دستورالعمل، فعالیت خود را با ضوابط مندرج در آن منطبق نمایند.
مجوزها، فرم ها، شناسنامه، لیست مشخصات، دفاتر خرید و فروش و بازرسی موضوع دستورالعمل
مجوزها، فرم ها، شناسنامه، لیست مشخصات، دفاتر خرید و فروش و بازرسی موضوع آیین نامه اجرایی فصل 4 تجارت اموال فرهنگی – تاریخی از آیین نامه مدیریت ساماندهی نظارت و حمایت از مالکان و دارندگان اموال فرهنگی – تاریخی منقول مجاز
فهرست فرم ها:
1 – فرم مجوز ایجاد فروشگاه/ نمایشگاه/ موسسه تجارت اموال فرهنگی، تاریخی و هنری منقول مجاز
2 – فرم مجوز اشتغال به تجارت آثار فرهنگی، تاریخی و هنری منقول مجاز
3 – فرم لیست اشیاء اولیه موجود
4 – فرم مشخصات اثر
5 – فرم شناسنامه آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی
6 – فرم دفترچه ثبتی یا مالکیت اثر
7 و 8 – فرم نمونه (خرید و فروش)
9 – برگ فروش آثار غیرثبتی (فاکتور)
10 – برگ فروش آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی
11 – فرم بازرسی
1 - فرم شماره 1
شماره مجوز .....
تاریخ صدور ......
مدت اعتبار ........
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
اداره کل موزه ها و اموال منقول فرهنگی – تاریخی کشور
پروانه اشتغال به تجارت آثار فرهنگی، تاریخی و هنری منقول مجاز
به استناد آئین نامه اجرائی فصل 4 تجارت اموال فرهنگی، تاریخی و هنری از آئین نامه مدیریت ساماندهی، نظارت و حمایت از مالکان و دارندگان اموال فرهنگی – تاریخی منقول مجاز مصوب شماره 28584 /ت 33542هـ مورخ 10 /5 /1384 هیأت وزیران |
2 - فرم شماره 2: لیست اشیاء اولیه موجود (در اجرای ماده ..... فصل چهارم)
نام نمایشگاه/ فروشگاه/ موسسه | |||||
آدرس: | |||||
ردیف | نام شی ء | مشخصات | محل نگهداری | ارزش ریالی | ملاحظات |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
نام مدیر فنی/ تهیه کننده لیست: تاریخ: امضاء و مهر |
فرم شماره 3: مشخصات اثر
گالری، موسسه و فروشگاه موظفند برای اشیاء موجود خود فرم مشخصات زیر را به منظور نگهداری اطلاعات، جهت صدور فاکتور برای خریدار و نگهداری آن در بایگانی خود در اجرای ماده ..... آیین نامه و ایجاد بانک اطلاعاتی تنظیم نمایند.
فرم مشخصات آثار فرهنگی – تاریخی هنری منقول مجاز | |||||
نمایشگاه /موسسه /فروشگاه ............. | |||||
نام شی ء: | شماره اثر در دفتر بازرسی: | ||||
مشخصات شی ء: | |||||
جنس: | قدمت: | محل ساخت: | سازنده: | ||
مالکیت قبلی /خریداری شده از: | |||||
مشخصات و آدرس مالکیت قبلی: | |||||
تاریخ ورود به فروشگاه: | |||||
اصالت: | کپی: | بدل: | |||
مرمت شده: | مرمت نشده: | نواقص: | |||
سایر ویژگی ها: | |||||
نام و نام خانوادگی کارشناس تنظیم کننده فرم: تاریخ تنظیم فرم: تصویر اثر: - نسخه مخصوص سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری. - نسخه مخصوص بایگانی یا آرشیو موسسه/ نمایشگاه/ فروشگاه |
4 - فرم شماره 4: شناسنامه آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی.
(ماده 18 تصویب نامه شماره 28564/ت 33542هـ مورخ 10 /5 /1384)
ثبت مشخصات آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی | |
مشخصات اثر: نام اثر: قدمت: جنس: ابعاد: شماره ثبت ملی: تاریخ ثبت ملی: الصاق کپی حکم ثبتی الزامی است. توضیحات: | |
مشخصات مالک: نام و نام خانوادگی مالک قبلی: نام و نام خانوادگی مالک فعلی: توضیحات: | |
محل دقیق نگهداری اثر: | |
نام فروشگاه: تاریخ فروش: شماره پروانه فروشگاه: نام و نام خانوادگی فروشنده: آدرس فروشگاه: نام و نام خانوادگی خریدار: کد ملی خریدار: آدرس خریدار: | |
مبلغ مورد معامله: به عدد ............. ریال و به حروف ............. ریال | |
مدیرفنی مهر و امضاء | |
نسخه مخصوص سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری. نسخه مخصوص بایگانی یا آرشیو موسسه/ نمایشگاه/ فروشگاه |
5 - فرم شماره 5: فرم (فروش). (در اجرای ماده .... فصل چهارم)
فهرست (شرح) عملیات دفتر فروشگاه/ نمایشگاه/ موسسه ....... | |||||
آدرس فروشگاه: | |||||
ردیف | تاریخ | نام و نام خانوادگی فروشنده | مشخصات شی ء فروخته شده | مبلغ (ریال) | ملاحظات |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
امضاء و مهر فروشگاه: |
6 - فرم شماره 6: فرم (خرید). (در اجرای ماده ........ فصل چهارم)
فهرست (شرح) عملیات دفتر فروشگاه /نمایشگاه /موسسه ...... | |||||
آدرس فروشگاه: | |||||
ردیف | تاریخ | نام و نام خانوادگی خریدار | مشخصات شیء خریداری شده | مبلغ (ریال) | ملاحظات |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
امضاء و مهر فروشگاه: |
7 - فرم شماره 7: برگ فروش آثار غیرثبتی (فاکتور)
فروشگاه/ موسسه/ نمایشگاه............ | |||
مشخصات فروشنده: نام: نام خانوادگی: | |||
نام فروشگاه و معرفی محل کار: | |||
حوزه میراث فرهنگی استان: | شهرستان: | ||
شماره گواهی یا پروانه مجوز کار: | |||
مشخصات خریدار: | |||
نام: | نام خانوادگی: | شماره ملی: | شماره تلفن: |
آدرس خریدار: | |||
شماره کارت ملی خریدار: | |||
توصیف شیء مورد معامله: | |||
مبلغ فروخته شده به عدد: | (ریال) | ||
به حروف: | (ریال) | ||
نام صادرکننده این برگه: | |||
تاریخ: امضاء: | |||
نسخه مخصوص خریدار. نسخه مخصوص بایگانی فروشگاه/ موسسه/ نمایشگاه این مشخصات روزانه برای هر .............خط خوردگی را حذف و در دفتر روزانه فروشگاه/ موسسه/ نمایشگاه وارد شود. |
8 - فرم شماره 8: برگ فروش آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی.
این فرم به منزله گواهی و فاکتور فروش آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی از طرف حراجی یا موسسه خرید و فروش آثار هنری فرهنگی تاریخی مجاز جهت تحویل به خریدار و سایر مراجع ذیربط:
گواهی/ فاکتور فروش | ||||
فروشنده: گالری/ موسسه ......... | مدیر نمایشگاه/ موسسه/ فروشگاه ........ | |||
نام و نام خانوادگی خریدار: | نام شیء یا اثر: | |||
شماره ثبت ملی: | تاریخ ثبت ملی: | |||
مشخصات اثر: | ||||
مدارک مربوط به اثر: | ||||
قیمت فروخته شده: | ||||
قدمت اثر: | محل ساخت اثر: | |||
وضعیت اثر: سالم O ناقصO | ||||
ویژگی های خاص اثر: امضاء دارد O تاریخ دارد O | ||||
علائم خاص کارگاه تولید اثر: | ||||
هویت اثر: | نام هنرمند: | سبک اثر: | ||
مبلغ دریافت شده از خریدار: ریال | ||||
نام و نام خانوادگی گواهی کننده فاکتور: تاریخ: مهر و امضاء نسخه مخصوص سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نسخه مخصوص خریدار. نسخه مخصوص فروشنده. |
9 - فرم شماره 9: فرم دفتر بازرسی
فروشگاه، نمایشگاه/ موسسه باید دفتری با مشخصات زیر داشته باشند که توسط بازرسین اداره کل موزه ها مورد بازرسی قرار گیرد و به مهر اداره بازرسی ممهور شود. این بازرسی می تواند هفتگی یا ماهانه صورت گیرد.
دفتر بازرسی | ||
اموال فرهنگی تاریخی هنری منقول مجاز | ||
شماره پروانه کسب: | تاریخ صدور: | تاریخ اعتبار: |
در تاریخ ................... فروشگاه ..................................... به مدیریت ............................... مورد بازرسی قرار گرفت. ضوابط ایمنی: در حد قابل قبول Oناقص O از لحاظ نوع اشیاء غیرمجاز: دارد O ندارد O مدارک فروش و نقل و انتقال: ......دارد O ندارد O در صورت لزوم بازرس پیشنهادات و ملاحظات خود را ذیلاً ابلاغ نماید. نام بازرس: شماره حکم: تاریخ حکم: تاریخ بازرسی: امضاء و اثر مهر |
پیوست شماره ۶:
عنوان مصوبه شورای عالی:
دستورالعمل اجرایی اعطای پروانه موزه های خصوصی.
مصوبه کارگروه فنی، تخصصی: انجام اصلاحات لازم در متن دستورالعمل وفق نظر اعضاء کارگروه |
دستورالعمل اجرایی اعطای پروانه موزه های خصوصی
ماده 26 از فصل سوم «آیین نامه مدیریت، ساماندهی، نظارت و حمایت از مالکان و دارندگان اموال فرهنگی تاریخی منقول مجاز (مصوب 5 /5 /1384)»
فصل اول – (تعاریف)
ماده ۱ – اصطلاحات مندرج در این دستورالعمل در معانی زیر بکار می رود:
1 – 1 – سازمان: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور.
1 – 2 – آیین نامه مدیریت: آیین نامه مدیریت، ساماندهی، نظارت و حمایت از مالکان و دارندگان اموال فرهنگی – تاریخی منقول مجاز مصوب 10 /5 /1384 هیأت وزیران.
1 - 3 – آیین نامه اموال: آیین نامه اموال فرهنگی، هنری و تاریخی نهادهای عمومی و دولتی مصوب 7 /12 /1381 هیأت وزیران.
1 – 4 – اداره کل استان: اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان.
1 – 5 – اداره کل موزه ها: اداره کل موزه ها و اموال منقول فرهنگی – تاریخی سازمان.
1 – 6 – مجموعه دار: شخص حقیقی یا حقوقی است که مطابق با ماده 4 آیین نامه مدیریت، بدون قصد تجارت نسبت به گردآوری و نگهداری اموال تاریخی – فرهنگی از طریق مجاز اقدام کند.
1 – 7 – اموال فرهنگی – تاریخی و هنری: به اشیاء تاریخی – فرهنگی و هنری موضوع ماده 1 آیین نامه اموال اطلاق می شود، که ماهیت فرهنگی، تاریخی و هنری بودن آنها به تشخیص مراجع ذیصلاح رسیده باشد.
1 – 8 – پروانه مجموعه داری: سندی است که با امضای مقام مجاز در سازمان بر طبق ماده 20 آیین نامه مدیریت صادر می گردد.
1 – 9 – موزه خصوصی: موزه ای است که توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی بخش خصوصی با اخذ پروانه و تحت نظارت علمی و فنی سازمان ایجاد و اداره می شود.
1 – 10 – پروانه موزه خصوصی: سندی است که با امضای مقام مجاز در سازمان بر طبق ماده 24 آیین نامه مدیریت صادر می گردد.
فصل دوم – شرایط احراز صلاحیت متقاضیان
ماده ۲ – متقاضیان:
2 – 1 – متقاضی، درخواست خود را در فرم درخواست تأسیس موزه (به پیوست)، تکمیل و به همراه مدارک زیر به اداره کل استان ارایه می نماید:
الف – گواهی عدم سوء پیشینه
ب – تصویر کارت ملی
ج – تصویر شناسنامه
د – گواهی پایان خدمت یا معافیت دائم
هـ - ۲ قطعه عکس
و – معرفی حداقل یک نفر کارشناس موزه دار
ز – پروانه مجموعه داری
تبصره: متقاضیان موزه خصوصی که اشیاء تحت اختیار ایشان مشمول ماده 1 آیین نامه اموال می باشند، باید مطابق ماده 20 آیین نامه مدیریت از سازمان، پروانه مجموعه داری/ دارندگی دریافت نمایند.
ماده ۳ – بررسی و تأیید:
3 – 1 – درخواست های واصله ابتدا در اداره کل استان بررسی و پس از احراز صلاحیت مراتب به درخواست کننده اعلام می گردد.
تبصره 1: درخواست های ارسالی به سازمان نیز جهت بررسی و اعلام نظر به ادارات کل استان ذیربط ارسال خواهد شد.
3 – 2 – موضوع درخواست ارایه شده باید منطبق با ماده 3 آیین نامه مدیریت باشد.
3 – 3 – ادارات کل استان در صورت تأیید درخواست راه اندازی موزه خصوصی (فرم تأسیس موزه و طرح توجیهی راه اندازی موزه)، مدارک زیر را جهت بررسی به اداره کل موزه ها ارسال می نمایند.
الف – فرم تکمیل شده درخواست تأسیس موزه
ب – طرح توجیهی راه اندازی موزه طبق شرح خدمات مصوب
ج – مدارک شناسایی فرد حقیقی /حقوقی (کپی شناسنامه، ۲ قطعه عکس، کپی کارت ملی و گواهینامه پایان خدمت)
هـ - گواهی عدم سوء پیشینه
3 – 4 – اداره کل موزه ها، در صورت تأیید مدارک ارسالی در صورت لزوم، کارشناسان خود را جهت بازدید و کارشناسی و اعلام نظر نهایی به استان اعزام می نماید.
3 – 5 – در صورت عدم تأیید درخواست متقاضی، پس از انجام بازدید توسط کارشناسان، مراتب کتباً به درخواست کننده اعلام خواهد شد.
تبصره ۲: در صورت رد درخواست پروانه موزه خصوصی، درخواست کننده می تواند مراتب اعتراض خود را از طریق استان به اداره کل موزه ها اعلام نماید و اداره کل موزه ها موظف است نسبت به بررسی اعتراض اقدام نموده و نتیجه را از طریق اداره کل استان به درخواست کننده اعلام نماید.
تبصره ۳: در صورت رد درخواست، متقاضی می تواند پس از رفع نواقص و احراز شرایط مقرر در این دستورالعمل، درخواست خود را مجدداً به سازمان ارایه نماید.
3 – 6 – در صورت تأیید اداره کل موزه ها، درخواست کننده مکلف است طرح های محتوایی و معماری داخلی موزه را بر اساس شرح خدمات مصوب اداره کل موزه ها تهیه و تکمیل نمایند.
فصل سوم – نحوه فعالیت و مدیریت موزه:
ماده ۴ – تهیه اساسنامه مناسب برای موضوع هر موزه به طور جداگانه در چارچوب تعریف موزه که از موضوع ماده ۳ فصل اول آیین نامه مدیریت خارج نگردد و از نظر علمی و حرفه ای مورد تأیید سازمان قرار گیرد.
4 – 1 - سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری موظف است در ایجاد موزه های تخصصی نسبت به اخذ نظر کارشناسی، دستگاه ههای ذیربط اقدام نماید.
ماده ۵ – ارایه طرح مدیریتی شامل: پیش بینی تمامی امکانات و فضاها و ساختار اداری، ملزومات کمی و کیفی مطابق با استانداردها برای ایجاد و راه اندازی موزه.
ماده ۶ – ارایه گزارش عملکرد به صورت هر شش ماه یکبار و برنامه های پیش بینی شده سال آتی
ماده ۷ – ارایه تقویم نمایشگاهی سالیانه. (نمایشگاه های موضوعی و فصلی)
تبصره - کلیه موارد موضوع ماده 4، 5، 6 و 7 می بایست ابتدا به ادارات کل استان ارسال و پس از تأیید جهت برسی نهایی به اداره کل موزه ها ارایه گردد.
ماده ۸ – شخص حقیقی متقاضی راه اندازی موزه خصوصی خود می تواند به عنوان مدیر یا سرپرست موزه بوده و یا شخص ثالثی را در صورت ارایه مدارک ماده ۲ از فصل دوم دستورالعمل حاضر به عنوان مدیر موزه معرفی نماید.
ماده ۹ – اشخاص حقوقی با در نظر گرفتن شرایط مندرج در ماده ۲ از فصل دوم از دستورالعمل حاضر می توانند یک نفر از اعضای هیأت مدیره یا خارج از آن را به عنوان مدیر موزه انتخاب و مشخصات وی را به سازمان اعلام نمایند.
ماده ۱۰ – نرخ ورودیه موزه های خصوصی با پیشنهاد مدیر موزه و بررسی و تأیید اولیه ادارات کل استان و تأیید نهایی اداره کل موزه ها برحسب اهمیت، موقعیت، محتوا و آثار موجود در موزه تعیین می گردد.
ماده ۱۱ – نظارت و بازرسی:
11 – 1 – ادارات کل استان مکلف هستند در دوره های زمانی مشخص نسبت به بازرسی و بررسی وضع موجود موزه های خصوصی اقدام و نتیجه را به اداره کل موزه ها گزارش نمایند.
11 – 2 – اداره کل موزه ها مکلف است گزارش های ارسالی را بررسی و در صورت لزوم از موزه های خصوصی بازدید نماید.
فصل چهارم – تکالیف سازمان و موزه:
ماده ۱۲ – تکالیف سازمان:
12 – 1 – انجام اقدامات مدیریتی و هماهنگی های لازم، به منظور بهره مندی متقاضیان از ظرفیتهای حمایتی سایر دستگاه های اجرایی و مدیریت شهری شامل: معرفی متقاضیان به دستگاه های اجرایی و مدیریت شهری جهت بهره برداری از زمین، بناهای تاریخی یا غیرتاریخی و امکانات متعلق به این نهادها جهت راه اندازی موزه.
12 – 2 – بر اساس بند "ب" از ماده 4 اساسنامه صندوق احیاء و بهره برداری از بناها و اماکن تاریخی، فرهنگی مصوب 23 /5 /84 هیئت محترم وزیران، سازمان می تواند اماکن و بناهای تاریخی متعلق به خود را که جزء نفایس ملی محسوب نمی شوند، جهت ایجاد موزه خصوصی به مدت معین و در قالب انعقاد قرارداد در اختیار متقاضی قرار دهد.
12 – 3 – اعطای تسهیلات بلاعوض سالانه به موزه های فعال خصوصی از ردیف اعتباری عمرانی موجود در سازمان به منظور تأمین بخشی از هزینه های تجهیز و راه اندازی موزه در قبال اخذ تعهدنامه مبنی بر حسن اجرای طرح، امکان پذیر می باشد.
تبصره 1: میزان اعطای تسهیلات موضوع این بند پس از بازدید کارشناسان ادارات کل استان و تأیید نهایی توسط کارشناسان ستادی از موزه خصوصی و تأیید فعالیت و ارایه گزارش و مستندات لازم مربوط به عملکرد موزه خصوصی تعیین خواهد گردید.
12 – 4 – سازمان، خدمات کارشناسی، فنی و علمی لازم را برای مرمت و حفاظت از آثار متعلق به اشخاص حقیقی و حقوقی ارایه خواهد کرد.
12 – 5 – مبادله اموال فرهنگی، تاریخی و هنری بین مجموعه داران و موزه های خصوصی بدون اشکال است و در موارد خاص مجموعه داران و موزه داران خصوصی می توانند نسبت به فروش بعضی از اموال فرهنگی – تاریخی متعلق به خود را، با کسب اجازه خاص از سازمان به منظور تجهیز و تکمیل مجموعه در اختیار خود اقدام نمایند.
12 – 6 – اقدامات مرمتی و حفاظتی که به نظر سازمان ضروری تشخیص داده شود، در صورت وجود اعتبار، به هزینه دولت انجام خواهد شد.
12 – 7 – سازمان، تمهیدات لازم برای حضور و مشارکت مالکان و متصرفان و مجموعه داران آثار فرهنگی، تاریخی و هنری و موزه های خصوصی در نمایشگاه بین المللی را فراهم خواهد کرد.
تبصره 2: برگزاری نمایشگاه مشترک موزه های خصوصی با سازمان، چگونگی انتفاع طرفین بر اساس قرارداد فی مابین محاسبه و پرداخت خواهد شد.
12 – 8 – سازمان و همچنین موزه های پژوهشی – تخصصی وابسته به سایر دستگاههای دولتی می توانند به منظور تکمیل مجموعه اموال فرهنگی، تاریخی و هنری موزه های خصوصی، به طور موقت و با اخذ تضمین مناسب، اموال فرهنگی، تاریخی و هنری متعلق به خود را به موزه های خصوصی امانت دهند، در اینصورت ضوابط حفاظتی امنیتی و معرفی آثار مذکور به طور کتبی به موزه امانت گیرنده ابلاغ و بر اجرای آن از سوی دستگاه امانت گزار نظارت خواهد شد.
تبصره 3: آثار درجه 1 حفاظتی بالا و نفایس ذکر شده در ماده 7 آیین نامه اموال، مشمول این بند نمی گردد.
12 – 9 – اداره کل موزه ها در صورت اطلاع از سرقت و یا مفقودی اموال موزه داران خصوصی، مراتب را در اسرع وقت به پلیس اینترپل منعکس می نماید.
ماده ۱۳ – تکالیف موزه ها:
13 – 1 – موزه های خصوصی موظف اند در صورت تغییر محتوای موزه، طرح مذکور را جهت بازبینی و تأیید نهایی به سازمان ارایه نماید.
13 – 2 – موزه های خصوصی موظف اند در طول مدت زمان موزه داری، پیش از کسر یا افزایش موجودی اموال مجموعه خود به هر دلیلی، موضوع را در اسرع وقت به صورت کتبی از طریق ادارات کل استان به اداره کل موزه ها اعلام نمایند.
13 – 3 – موزه های خصوصی حق اشتغال به تجارت اموال فرهنگی – تاریخی و هنری مجموعه را ندارند و در پایان هر سال می بایست لیست اموال فرهنگی، تاریخی و هنری خود را به اداره کل موزه ها ارایه نمایند.
13 – 4 – هرگونه اقدام به خارج کردن اموال فرهنگی – تاریخی و هنری از کشور به صورت غیرقانونی ممنوع می باشد.
13 – 5 – به منظور بهره برداری بهتر و اطلاع رسانی کافی در زمینه معرفی اشیاء و ارایه خدمات موزه ای، متقاضیان راه اندازی موزه های خصوصی موظف به استخدام حداقل یک نفر از نیروهای متخصص در رشته های موزه ای می باشد.
13 – 6 – موزه های خصوصی موظف به رعایت و اجرای صحیح و دقیق کلیه بندهای مندرج در طرح های مصوب موزه ای می باشند.
13 – 7 – در صورت راه اندازی موزه خصوصی در بنای تاریخی ثبت شده رعایت ضوابط حفاظتی و امنیتی ابنیه و آثار الزامی می باشد.
13 – 8 – موزه داران خصوصی مکلفند هرگونه کسری اموال ناشی از سرقت و مفقودی را به همراه اسناد و مدارک مربوطه در اسرع وقت به صورت کتبی از طریق ادارات کل استان به اداره کل موزه ها اعلام نمایند.
فصل پنجم – نحوه صدور، مدت اعتبار و شرایط تعلیق و ابطال پروانه
ماده ۱۴ – صدور پروانه:
14 – 1 – پروانه موزه خصوصی پس از تأیید توسط مقام مجاز در سازمان، صادر و جهت تحویل به درخواست کننده به اداره کل استان ارسال می گردد.
14 – 2 – پروانه های صادره با سه مدت اعتبار کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت به صورت پی در پی صادر می گردد.
14 – 2 – 1 – پروانه های کوتاه مدت به هنگام شروع فعالیت موزه، به مدت شش ماه صادر می شود و پس از گذشت مدت مذکور از صدور پروانه اولیه و با تائید کارشناسان ادارات کل استان و سازمان از نحوه عملکرد موزه، پروانه میان مدت سه ساله و سپس پروانه بلندمدت با اعتبار پنج سال صادر می گردد و در صورت تأیید عملکرد موزه از سوی سازمان، مجوز مذکور قابل تمدید می باشد.
۱۴ – ۳ – پروانه موزه های خصوصی حاوی اطلاعات ذیل است:
الف – نام و مشخصات فردی متقاضی
ب – نوع و محتوای موزه
ج – آدرس موزه
د – تاریخ صدور پروانه
هـ - مدت اعتبار
ماده ۱۵ – تمدید پروانه موزه خصوصی:
15 – 1 – مدیر موزه باید یک ماه پیش از پایان مدت اعتبار پروانه، درخواست تمدید را از طریق اداره کل استان، به اداره کل موزه ها اعلام نماید.
15 – 2 – ادارات کل استان مکلف هستند پس از دریافت درخواست تمدید، ضمن بازدید از موزه، گزارشی از وضعیت موجود موزه به اداره کل موزه ها ارسال نمایند.
15 – 3 – اداره کل موزه ها مکلف است گزارش های ارسالی را بررسی و در صورت نیاز به بازدید اقدامات لازم را انجام دهد.
15 – 4 – در صورت تأیید اداره کل استان و اداره کل موزه ها، پروانه میان مدت سه ساله و سپس پروانه بلندمدت با اعتبار حداکثر پنج سال صادر می گردد.
ماده ۱۶ – شرایط ابطال و تعلیق پروانه موزه خصوصی:
16 – 1 – در صورت عدم رعایت مفاد مندرج در آیین نامه مدیریت، تعهدات اخذ شده و ضوابط مقرر در دستورالعمل حاضر از سوی متولیان موزه خصوصی، اداره کل موزه ها نسبت به تعلیق یا لغو مجوز وی اقدام خواهد نمود.
تبصره: احراز عدم پایبندی موزه دار خصوصی به ضوابط مقرر و تعهدات موضوع این دستورالعمل، پس از رویت گزارش عملکرد شش ماهه و بررسی برنامه های سالانه موزه های خصوصی و در صورت لزوم، بازدید کارشناسان سازمان ثابت می شود.
16 – 2 – در صورت عدم رعایت مفاد مندرج در آیین نامه مدیریت و ضوابط مقرر در این دستورالعمل، مراتب طی دو مورد اخطار کتبی به فاصله یک ماه توسط اداره کل موزه ها به موزه اعلام و در صورت عدم پاسخگویی و رفع تخلف از جانب وی، پروانه موزه خصوصی به مدت شش ماه تعلیق می گردد.
16 – 3 – حکم لغو پروانه موزه های خصوصی در صورت عدم رفع تخلف، بلافاصله پس از اتمام زمان تعلیق، قابل اجرا و استرداد کلیه وجوه پرداختی به موزه خصوصی (در اجرای بند 12 – 3) قابل پیگیری می باشد.
16 – 4 – در صورت هرگونه خرید و فروش و تجارت اموال فرهنگی – تاریخی غیرمجاز از سوی موزه های خصوصی، پروانه به صورت دائم ابطال خواهد شد.
این دستورالعمل در ۵ فصل، ۱۶ ماده و ۹ تبصره تهیه و تدوین گردیده است.
پیوست شماره ۷:
عنوان مصوبه شورای عالی:
ایجاد و راه اندازی شبکه ملی گردشگری در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران.
مصوبه کارگروه فنی، تخصصی: - تهیه و تدوین پیش نویس تفاهم نامه فی مابین سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و سازمان صدا و سیما ج.ا.ا - راه اندازی شورای سیاستگذاری مشترک فی مابین دو سازمان - ایجاد شبکه رادیویی گردشگری - ایجاد شبکه اینترنتی (مجازی) درون سازمانی - راه اندازی شبکه تلویزیونی گردشگری (یا جذب اسپانسر به منظور تامین هزینه های مالی آن) |