اساسنامه بنگاه تعاون و حرفه آموزی و صنایع زندانیان کشور
مصوب 1363,10,25
ماده 1- بمنظور اداره امور مربوط به مؤسسات صنعتی و کشاورزی و خدماتی در زندانها و دیگر مؤسسات وابسته به آنها، و تشریک مساعی با شورای سرپرستی زندانها و امور تأمینی و تربیتی کشور، بنگاه تعاون و حرفه آموزی و صنایع زندانیان سراسر کشور که در این اساسنامه بنگاه نامیده میشود توسط انجمن حمایت زندانیان مرکز با اهداف زیر تأسیس و اداره میگردد.
1 - بکار انداختن استعدادهای زندانیان و جلوگیری از هدر رفتن نیروی ابتکار و خلاقیت آنها در اثر بیکاری.
2 - آموزش حرفه و فن در سطوح مختلف به زندانیان و همچنین نوجوانان مقیم در کانونهای اصلاح و تربیت بمنظور آماده سازی بعدی آنها (دوره آزادی).
3 - تامین وسائل اعاشه خانواده تحت تکفل زندانیان بیبضاعت از محل درآمد زندانیان و نیز سود بنگاه و شعب آن.
4 - کمک به زندانیان و تأمین رفاه بیشتر ایشان در زندانها.
5 - تأمین خودکفائی تدریجی زندانها و تجهیز آنها از محل سود بنگاه.
6 - تأمین خودکفائی تدریجی انجمن حمایت زندانیان.
ماده 2- بنگاه دارای شخصیت حقوقی است و بطریق بازرگانی اداره میشود.
ماده 3- ارکان بنگاه عبارتند از:
- هیأت مدیره.
- مدیر عامل.
- بازرسان.
ماده 4- اداره امور بنگاه با هیأت مدیره است اعضای هیأت مدیره همان اعضای هیئت مدیره انجمن حمایت زندانیان مرکز خواهد بود. ریاست هیئت مدیره بنگاه نیز با رئیس هیئت مدیره انجمن حمایت زندانیان مرکز است.
ماده 5- اختیارات و وظایف هیأت مدیره بشرح زیر است:
الف - استخدام و عزل و نصب کارکنان بنگاه.
ب - تعیین میزان حقوق و مزایای مدیرعامل و کارکنان.
ج - تعیین پاداش برای اشخاصی که در پیشبرد اهداف بنگاه کمک مؤثر نموده اند.
د - افزایش یا کاهش سرمایه بنگاه.
هـ - تعیین نماینده، وکیل و وکیل در توکیل برای انجام امور حقوقی و مالی و اداری بنگاه.
و - ایجاد شعبه، کارگاه یا نمایندگی در هر یک از زندانیان کشور و یا در خارج از زندانها.
ز - تهیه طرحهای صنعتی، کشاورزی، خدماتی، برای اداره اقتصادی مؤسسات وابسته به بنگاه در عین توجه کامل به مسائل تربیتی و فرهنگی- اجتماعی زندانیان.
ح - تشکیل گروههای کارشناسی - فنی- اقتصادی بمنظور تهیه طرحهای مذکور در بند «ز».
ط - هرگونه امور دیگری که مربوط به اداره بنگاه است.
ماده 6- مدیرعامل بنگاه از طرف هیئت مدیره برای یکسال مالی از بین اعضاء هیئت مدیره یا خارج از آن انتخاب میشود. هیئت مدیره میتواند در صورت لزوم برای مدیرعامل قائم مقام نیز تعیین نماید.
ماده 7- مدیرعامل مسئول اجرای مصوبات هیأت مدیره و حسن جریان اداره امور بنگاه وکارگاهها بروفق مقررات و آئیننامه های مربوط به اشتغال زندانیان و اهداف بنگاه میباشد و میبایست همه ماهه گزارش چگونگی وضع بنگاه و اقدامات انجام یافته در زمینه نیل به اهداف مربوط را به هیئت مدیره تسلیم نماید و هر ماهه نیز ترازنامه محاسباتی بنگاه را به اطلاع هیئت مدیره برساند.
ماده 8- هیئت مدیره میتواند تمام و یا قسمتی از اختیارات خود را صریحا ًبا ذکر مورد به مدیرعامل تفویض نماید.
ماده 9- هیئت مدیره هرگاه تغییر مدیرعامل را ضروری تشخیص دهد میتواند ویرا عزل کند و با رعایت ماده 6 نسبت به انتخاب مدیرعامل جدید اقدام نماید.
ماده 10 - بنگاه دارای دو نفر بازرس است که از طرف شورایعالی قضائی انتخاب میشود هر یک از بازرسان وظیفه دارند منفرداً و نیز به معیت بازرس دیگر اقدامات هیأت مدیره و ترازنامه انجمن را بررسی کنند و گزارش خود را به هیأت مدیره بنگاه و نیز شورایعالی قضائی تسلیم نمایند.
ماده 11- سرمایه بنگاه مرکب از:
الف - سرمایه های انتقالی از بنگاه تعاون و صنایع زندان سابق .
ب - مؤسسات اقتصادی وابسته به انجمن حمایت زندانیان مرکز
ج - کمک دولت
د - کمک های مردمی
هـ - عواید حاصل بموجب مقررات خاص.
و - عواید حاصل از فعالیتهای اقتصادی بنگاه.
ماده 12- قبول اعانه و مساعدت اشخاص نیکوکار و نهادهای خیریه انقلابی و کمکهای مردمی بمنظور افزایش سرمایه و توسعه خدمات بنگاه به پیشنهاد مدیرعامل یا هر یک از اعضای هیأت مدیره و تصویب هیأت مدیره صورت میگیرد.
ماده 13- سال مالی از اول فروردین ماه هر سال آغاز و در آخر اسفند پایان مییابد
ماده 14- مدیرعامل موظف است در نیمه دوم فروردین هر سال ترازنامه سال قبل را تنظیم و برای بررسی و تصویب به هیئت مدیره تسلیم کند و نسخه ای از آن را نیز برای بازرسان ارسال نماید.
ماده 15- هیئت مدیره بیلان مالی و عملکرد سود و زیان سالانه بنگاه را حداکثر ظرف 15 روز پس از وصول ترازنامه بررسی و تصویب یا رد مینماید و با توجه به سوابق، خطمشی اداره بنگاه را در سال آتی تعیین و برای اجراء به مدیرعامل ابلاغ میکند. همچنین هیأت مدیره موظف است گزارش عملکرد بنگاه و ترازنامه و تصمیمات مربوط به سال آتی را ظرف 15روز پس از تصویب به شورایعالی قضائی ارسال دارد.
ماده 16- جلسات هیئت مدیره حداقل باید ماهی یکبار با دعوت قبلی و با حضور اکثریت اعضاء تشکیل شود. اعضاء موظف به شرکت منظم در جلسات میباشند.
مذاکرات و مصوبات هیئت مدیره در هر جلسه در دفتر صورتجلسات ثبت و پس از قرائت در جلسه به امضاء اکثریت حاضر در جلسه خواهد رسید.
ماده 17- بنگاه میتواند با تصویب هیئت مدیره و تائید شورایعالی قضائی در شهرستانهای مقر[مقرر] هر دادگاه (درصورت وجود زندان)، کارگاه، یا شعبه و نمایندگی دائر نماید.
ماده 18- کلیه اسناد مالی و اوراق و اسناد تعهدآور با امضای مدیرعامل و رئیس امورمالی بنگاه و رئیس هیأت مدیره معتبر است. درصورت غیبت ریاست هیئت مدیره اعتبار اسناد و اوراق و چکها با امضای عضو دیگری از هیئت مدیره خواهد بود که قبلاً از طرف هیئت مدیره انتخاب و امضای وی به بانک محال علیه معرفی شده باشد.
ماده 19- مدیرعامل موظف است دعاوی اقامه شده علیه بنگاه را فوراً به اطلاع هیأت مدیره برساند و همزمان برای دفاع از حقوق قانونی بنگاه در مراجع ذیصلاح اقدام لازم قانونی بعمل آورد.
هرگاه بواسطه تعلل مدیرعامل و یا مطلع نساختن به موقع هیأت مدیره و در نتیجة محکومیت زیانی متوجه بنگاه شود مدیرعامل مسئولیت مستقیم خواهد داشت.
ماده 20- از تاریخ ابلاغ این اساسنامه، اساسنامه بنگاه تعاون و صنایع زندانیان لغو میگردد. کلیه کارکنان، اموال منقول وغیرمنقول، حقوق و مطالبات و موجودیهای نقدی و بانکی و اسناد و اوراق مالی و کلیه تأسیسات و متعلقات آن کلاً و جزاً از طریق انجمن حمایت زندانیان مرکز به بنگاه جدید منتقل میشود. همچنین مؤسسات اقتصادی وابسته به انجمن حمایت زندانیان نیز به این بنگاه منتقل میگردد.
ماده 21- مسئول و کارکنان بنگاه سابق تعاون و صنایع زندانیان مکلفند از تاریخ ابلاغ اساسنامه جدید ضمن حفظ وضعیت موجود، به تهیه صورت وضعیتها و صورتمجالس دقیق دارائیها و دفاتر بپردازند و نسبت به تحویل کلیه اموال و اسناد و دفاتر و اوراق و امکانات به انجمن حمایت زندانیان مرکز اقدام نمایند.
ماده 22- آئین نامه و مقررات اجرائی بنگاه توسط هیئت مدیره تهیه و به تصویب شورایعالی قضائی خواهد رسید.
این اساسنامه در 22 ماده در تاریخ 25/10/63 در اجلاسیه 649 شورایعالی قضائی باستناد لایحه قانونی الحاقی بماده یک قانون واگذاری اداره امور زندانها به دادگستری و اصلاحیه های آن بتصویب رسید و از تاریخ ابلاغ لازم الاجراء است.
شورایعالی قضائی – مرتضی مقتدائی