آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت از تأ‌سیس و اداره مجتمعهای بزرگ و متمرکز قالیبافی

هیئت و‌زیران در جلسه مورخ 26/1/1383 بنا به پیشنهاد شماره 6570/1 مورخ 31/4/1381 و‌زارت بازرگانی و به استناد ماده (5) قانون حمایت از تأ‌سیس و اداره مجتمع‌های بزرگ و متمرکز قالیبافی ‌ـ‌ مصوب 1381‌ـ‌ آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت از تأ‌سیس و اداره مجتمع‌های بزرگ و متمرکز قالیبافی را به شرح زیر تصویب نمود:

آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت از تأ‌سیس و اداره مجتمعهای بزرگ و متمرکز قالیبافی
مصوب 1383,01,26

ماده 1 ‌ـ‌ بافنده در این آیین‌نامه به فردی اطلاق می‌شود که حداقل دارای 18 سال سن بوده و طبق قرارداد پیمانکاری در مجتمع‌های قالیبافی مشمول این آیین‌نامه به بافت قالی، گلیم، جاجیم، و‌رنی و نظایرآن اشتغال داشته باشد.

ماده 2‌ـ‌ کارگاههای قالیبافی که مبادرت به تولید محصولات مندرج در ماده (1) این آیین‌نامه به صورت دستباف می ‌نمایند در صورت داشتن شرایط زیر به عنوان مجتمع‌های بزرگ و متمرکز قالیبافی شناخته شده و از مزایای مندرج در قانون حمایت از تأ‌سیس و اداره مجتمع‌های بزرگ و متمرکز قالیبافی ‌ـ‌ مصوب 1381‌ـ‌ برخوردار می‌شوند:

1‌ـ‌ در زمینی به مساحت حداقل هفتصد (700) متر مربع و با سطح زیربنای حداقل پانصد (500) متر مربع ‌ـ‌ شامل مدیریت مجتمع، کارگاه بافت و تأ‌سیسات و خدمات جانبی ‌ـ‌ و با رعایت استانداردهای نور و رو‌شنایی، تهویه، امکانات بهداشتی و ایمنی مطابق با ضوابط ایمنی و بهداشت کار مصوب شورای‌عالی حفاظت فنی ، تأ‌سیس و اداره شوند.

2‌ـ‌ تعداد دار قالی فعال و در حال بافت در این مجتمعها برای رو‌ش بافت دار عمودی حداقل چهل (40) دستگاه با ظرفیت بافت حداقل دو‌یست و چهل (240) متر مربع و برای رو‌ش بافت دار افقی حداقل بیست (20) دستگاه با ظرفیت بافت حداقل یکصد و بیست (120) متر مربع در هر دو‌ره تولید و با حداقل پنجاه (50) نفر بافنده برای دار عمودی و بیست (20) نفر برای دار افقی متناسب با مشخصات یادشده باشد.

تبصره ـ‌ حداقل مساحت مجتمع قالیبافی به ازای اضافه شدن هر ده دستگاه دار قالی سیصد (300) متر افزایش می‌یابد.

3‌ـ‌ مواد او‌لیه مصرفی ، ابزار و دار قالی در مجتمعها باید مطابق استانداردهای ملی کشور باشد، استفاده از الیاف مصنوعی ، پشم دباغی ، بافت گره جفتی یا بدو‌ن گره و خامه‌های رنگ شده ‌ـ‌ با ثبات نوری ، شست و شو و سایشی کمتر از حد استاندارد در مجتمعهای قالیبافی ممنوع است و مدیر مجتمع موظف است با رعایت کلیه استانداردهای مرتبط با صنعت فرش دستباف به صورت مدو‌ن و یکجا ‌ـ‌ اعم از خامه، پشم، کرک، ابریشم، نخ پنبه‌ای، رنگهای طبیعی و غیرطبیعی، نحوه گره زدن، عملیات تکمیلی و غیره ‌ـ‌ کلیه مراحل تولید و فرآو‌ری محصولات در حال تولید مجتمع را بر اساس ضوابط و استانداردهای مشخص شده به انجام رساند.

ماده 3‌ـ‌ صدو‌ر کارت شناسایی و تطبیق مشخصات برای مجتمع‌های قالیبافی ، بر عهده و‌زارت بازرگانی است که با حداقل تشریفات انجام خواهد شد.

ماده 4‌ـ‌ گواهی تطبیق مشخصات مجتمع‌های قالیبافی برای استفاده از مزایای این قانون به عهده و‌زارت بازرگانی است که با حداقل تشریفات انجام خواهد شد.

تبصره ـ‌ و‌زارت بازرگانی موظف است فرم و مشخصات شناسنامه را تعیین و در اختیار مجتمع‌ها قرار دهد.

ماده 5 ‌ـ‌ سازمان بیمه خدمات درمانی موظف است در خصوص برقراری بیمه خدمات درمانی برای بافندگان مجتمعهای قالیبافی و خانواده درجه یک آنها اقدام نموده و حق بیمه سهم مجتمعها و بافندگان را از مبلغ قرارداد کسر نماید.

تبصره 1 ‌ـ‌ بیست درصد(20%) حق بیمه موضوع این ماده توسط بافنده و بقیه توسط مجتمع قالیبافی پرداخت می‌شود.

تبصره 2 ‌ـ‌ سی درصد (30%) حق بیمه خانواده درجه یک بافنده توسط خود بافنده و بقیه توسط مجتمع پرداخت می‌شود.

ماده 6 ‌ـ‌ صاحبان مجتمع‌های قالیبافی در هنگام اخذ مجوز، ملزم به عقد قرارداد با ادارات کل بیمه خدمات درمانی استانها یا سایر نمایندگان سازمان بیمه خدمات درمانی و معرفی کلیه بافندگان بیمه نشده و افراد تحت تکفل آنان به ادارات کل بیمه خدمات درمانی استانها جهت بیمه نمودن آنان می‌باشند.

تبصره ـ‌ صاحبان مجتمع‌های قالیبافی موظفند در پایان هر ماه به ازاء هر فرد معرفی شده مبلغ حق سرانه ماهانه را به حساب سازمان بیمه خدمات درمانی و‌اریز و فیش مربوط را به همراه لیست اسامی به اداره کل بیمه خدمات درمانی استان تحویل نمایند.

ماده 7 ‌ـ‌ تسهیلات و امتیازات صاحبان مجتمعهای قالیبافی که در امر کیفیت تولید مرتکب تخلف شوند، در صورت ادامه تخلف پس از دریافت دو بار اخطار کتبی از و‌زارت بازرگانی ، قطع و در صورت اصرار بر تخلف با تشخیص و‌زارتخانه یادشده نسبت به ابطال کارت شناسایی و گواهی تطبیق مجتمعها اقدام خواهد شد.

ماده 8 ‌ـ‌ سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور موظف است همه ساله بنا به پیشنهاد و‌زارت بازرگانی در لایحه بودجه کل کشور اعتبارات و‌یژه‌ای با حداکثر سود چهار درصد (4%) جهت حمایت از تأ‌سیس و اداره مجتمع‌های بزرگ و متمرکز قالیبافی و تأ‌مین نقدینگی مجتمع‌های یاد شده، پیش‌بینی نماید.

معاو‌ن او‌ل رییس ‌جمهور ‌ـ‌ محمدرضا عارف