آیین‌نامه اجرایی بند «ج» ماده (193) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران

هیأت وزیران در جلسه مورخ 26 /11 /1379 بنا به پیشنهاد مشترک وزارت مسکن و شهرسازی، سازمان بهزیستی کشور و سازمان مدیریت و برنامه‌ ریزی کشور، موضوع نامه شماره 1575 /319- 6676 /105 مورخ 5 /10 / 1379 سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و به استناد بند «ج» ماده (193) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران - مصوب 1379- آیین ‌نامه اجرایی بند یاد شده را به شرح زیر‌تصویب نمود:

آیین‌ نامه اجرایی بند «ج» ماده (193) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
مصوب 1379,11,26

ماده 1- تمام دستگاه‌ های اجرایی دولتی و سازمان‌ های غیر دولتی و مالکان ساختمانهای با مصرف عمومی مکلفند قسمت های مورد استفاده عمومی ‌اماکن و ساختمانهای (‌خصوصی و دولتی) خود را بر اساس ضوابط مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری، حداکثر ظرف یک‌ سال، برای افراد دارای‌ معلولیت که از صندلی چرخدار استفاده می‌ کنند، مناسب سازی نمایند.

تبصره 1- منظور از اماکن عمومی وزارتخانه‌ ها، مؤسسات و شرکتهای دولتی، فرودگاهها، دانشگاهها، ترمینالها، مراکز تجاری، رستورانها، پارکها و ‌معابر و به طور کلی دیگر مکانهایی است که مورد استفاده عمومی قرار می ‌گیرند.

ماده 2- تمام دستگاه‌ های اجرایی دولتی و سازمان‌ های غیر دولتی مکلفند حداکثر ظرف دو سال، نسبت به مناسب سازی محیط داخلی اماکن‌عمومی خود برای دسترسی معلولان به خدمات مرتبط با آنها اقدام نمایند.

ماده 3- شهرداری‌ ها موظفند ظرف دو سال، نسبت به آماده سازی و مناسب سازی معابر عمومی با اولویت معابر اصلی و نزدیک به تقاطع ‌ها برای ‌تردد معلولان اقدام نمایند.

ماده 4- شهرداری‌ ها موظفند ظرف دو سال، نسبت به تجهیز چراغ‌ های راهنمایی معابر به علایم صوتی و نیز برجسته نمودن سطوح پیاده رو های‌ نزدیک تقاطع‌ ها برای استفاده نابینایان، اقدام نمایند.

ماده 5 - شهرداری‌ ها موظفند در توقفگاه‌ های عمومی، تمهیدات لازم را برای در نظر گرفتن محل‌ های ویژه، برای توقف وسیله نقلیه معلولان پیش‌ بینی و فراهم نمایند.

ماده 6- شرکت مخابرات ایران موظف می ‌باشد حداکثر ظرف یک سال، نسبت به نصب تلفن‌ های قابل دسترسی برای معلولان و ناشنوایان در‌ساختمان ‌ها و اماکن و معابر عمومی اقدام نمایند.

ماده 7- شرکت‌ ها و سازمان‌ های تاکسیرانی و اتوبوسرانی وابسته به شهرداری ‌ها و راه آهن شهری تهران (‌مترو) موظفند ظرف دو سال نسبت به تأمین‌ خدمات ویژه برای افراد دارای معلولیت اقدام نمایند.

ماده 8 - سازمان هواپیمایی کشوری و شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران موظفند تمهیدات لازم را برای استفاده معلولان از جملگی خدمات ‌خود فراهم نمایند.

ماده 9 - دستگاه‌ های اجرایی دولتی و سازمان‌ های غیر دولتی، در تمام ساخت و ساز های اماکن عمومی (‌خصوصی و دولتی) شامل شهر های جدید، ‌معابر عمومی و... که بعد از تصویب این آیین‌ نامه آغاز خواهد شد، موظف به رعایت ضوابط مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در این‌زمینه خواهند بود.

تبصره - شهرداری‌ ها موظفند در ساختمان‌ ها و اماکن عمومی موضوع این ماده، رعایت ضوابط مندرج در این آیین‌ نامه را کنترل نموده و سپس نسبت‌ به صدور گواهی پایان کار اقدام نمایند.

ماده 10 - بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی ایران مکلف است، در طول برنامه سوم، آسایشگاه‌ هایی برای بستری شدن جانبازان زن‌ اختصاص داده و امکان استفاده رایگان از آمبولانس برای جانبازان بالای هفتاد درصد (70%)، قطع نخاع و اعصاب و روان و شیمیایی را از محل منابع‌ داخلی خود تأمین نماید.

ماده 11 - صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران موظف است نسبت به تولید و پخش برنامه ‌های تبلیغی برای ارتقای آگاهی عمومی در زمینه مناسب سازی اماکن عمومی برای افراد معلول اقدام نماید.

ماده 12- اعتبارات لازم برای اجرای مفاد این آیین ‌نامه، از محل اعتبارات مصوب دستگاه‌ های اجرایی ذی‌ ربط تأمین و پرداخت خواهد شد.

ماده 13 - گزارش مربوط به حسن اجرای مفاد آیین ‌نامه در ساختمان‌ ها و اماکن مرتبط با شهرداری‌ ها و مؤسسات عمومی غیر دولتی و اماکن و معابر‌عمومی، توسط وزارت کشور و گزارش مربوط به حسن اجرای مفاد آیین‌ نامه در دستگاه‌ های اجرایی و نهاد های انقلاب اسلامی توسط وزارت مسکن و ‌شهرسازی هر شش ماه یکبار تهیه و به کمیسیون امور اجتماعی هیأت دولت ارایه خواهد شد.

معاون اول رییس جمهور - ‌حسن حبیبی