نظامنامه امتحانات رسمی مصوب 1302

نظامنامه امتحانات رسمی مصوب 1302

در جلسه 31 مورخ 16 برج سرطان 1302 شمسی شورا مواد نظامنامه امتحانات از اول تا ماده یازدهم مطابق شرح ذیل تصویب شد:

نظامنامه امتحانات رسمی)

ماده اول : مواد امتحان موافق دستور پروگرام رسمی تحصیلات رسمی تحصیلات خواهد بود.

ماده دوم : امتحانات بر دو قسم است نهایی و داخلی.
الف: امتحان نهایی عبارت است از امتحانات ختم دوره های تحصیلی که برای دوره ابتدایی و دوره اول و دوم متوسطه به عمل می آید.
ب: مقصود از امتحانات داخلی امتحانی است که در دوره های مذکور برای ارتقاء شاگرد از کلاسی به کلاس به عمل می آید.

ماده سوم : امتحانات علنی است لکن جز ممتحنین کسی حق دخالت در امتحان ندارد.

ماده چهارم : امتحانات نهایی ابتدایی هر سال در ظرف برج جوزا و امتحانات دو دوره متوسطه و امتحانات داخلی اعم از ابتدایی و متوسطه سالی دو بار در جوزا و سنبله به عمل می آید.

ماده پنجم : حدّ اعلای نمره (20) و حداقل نمره قبولی در هر یک از امتحانهای کتبی (5) و در امتحان شفاهی (7) است و متوسط نمره های کتبی لااقل (8) و متوسط کل اقلاً باید (10) باشد.

تبصره 1- اگر در یکی از مواد نمره امتحان کمتر از (5) در کتبی و کمتر از (7) در شفاهی باشد نمره­های نقاشی و رسم و ورزش و مشق خط و سیاق از ترتیب فوق مستثنی است و فقط در نمره متوسط مدخلیت دارد.

ماده ششم : داوطلبانی که از امتحان کتبی رد می شوند به امتحان شفاهی پذیرفته نخواهند شد. (این ماده فقط راجع به امتحانات نهایی است).

ماده هفتم : غیبت از جلسه امتحان هر یک از مواد بدون عذر موجه به منزله داشتن نمره صفر در آن ماده بخصوص است..

ماده هشتم : هیچ شاگردی به امتحان پذیرفته نمی شود مگر اینکه قبلاً حساب خود را با مدرسه تصفیه کرده باشد.

ماده نهم : داوطلبی که در موقع امتحان مرتکب تقلب یا خلاف نظمی شود که مخل امتحان باشد، در آن دوره امتحانیه از حق امتحان محروم خواهد بود و در صورت تکرار مجازات او مضاعف می شود.

ماده دهم : درسه دوره تحصیلی فوق الذکر ارتقاء شاگرد از یک کلاس به کلاس بالاتر پس از امتحان داخلی و رجوع به نمرات سالیانه شاگرد با شور ممتحنین داخلی هر مدرسه خواهد بود.

تبصره مقصود از نمرات سالیانه نمراتی است که معلم باید اقلاً در ظرف هر سه ماه بتمام شاگردان خود بدهد.

ماده یازدهم : امتحانات داخلی مدارس از وظایف معلمین است به این ترتیب که معلمین کلاسهای بالاتر از متعلمین کلاسهای پایین تر با حضور مدیر مدرسه یا مفتش وزارت معارف امتحان می کند.

ماده دوازدهم : متعلمین کلاسهای ابتدایی که از امتحان رد می شوند برای ورود به کلاس بالاتر باید بعد از تعطیل تابستان مجدداً امتحان بدهند.

ماده سیزدهم : در کلاسهای متوسطه شاگردانی که تنها در دو ماده رد شده باشند در صورتی می توانند تنها -ماده رد شده را بعد از تعطیل امتحان بدهند که متوسطه نمره های سایر مواد امتحانیه از ده کمتر نباشد. و الا باید تمام مواد را امتحان بدهند.

ماده چهاردهم : امتحانات بعد از تعطیل باید در ظرف دو هفته اول پس از افتتاح مدارس انجام یابد و متعلمین که بعد از این موعد حاضر شوند از حق تجدید امتحان محرومند و باید در کلاس خود بمانند.

ماده پانزدهم : مدیر مدرسه مکلف است که نتیجه امتحانات را با صورت اسامی و نمره قبول شدگان به اداره معارف راپورت دهد.

ماده شانزدهم: اداره مدرسه اسامی قبول شدگان و اسامی اشخاص را که باید بعد از تعطیل امتحان بدهند پس از ختم امتحانات جوزا به شاگردان اعلان می کند.

امتحانات نهایی)

ماده هفدهم : در موقع ثبت اسامی داوطلبان هویت آنها به وسیله معرف یا سجّل احوال باید مشخص گردد.

ماده هیجدهم : هر ساله پس از ثبت اسامی داوطلبان امتحان لااقل ده روز قبل از شروع به امتحانات رئیس معارف هیئت ممتحنه را انتخاب می­کند که جلسه تشکیل داده بعد از انتخاب رئیس و منشی ترتیب جریان امتحانات و روز شروع و اوقات آن را تعیین و اعلام نمایند و نیز مدت وقتی را که برای هر یک از مواد امتحانات کتبی به داوطلبان داده می شود هیئت ممتحنه قبلاً معین خواهد نمود.

ماده نوزدهم : ممتحنین از اشخاص لایقی که لااقل ده سال سابقه معلمی داشته باشند و یا از کسانی که در مواد معینه مبرز باشند انتخاب می شوند.

تبصره در صورت امکان ممتحنین دوره ابتدایی از متعلمین دوره اول متوسطه و ممتحنین دوره اول و دوم متوسطه از معلمین دوره دوم متوسطه انتخاب می شوند.

ماده بیستم : در تصحیح اوراق امتحان و جلسات امتحان شفاهی باید لااقل سه نفر ممتحن حضور داشته باشند. و به مشورت یکدیگر نمره بدهند.

ماده بیست و یکم : تصرف و تغییر در نمراتی که ممتحنین می دهند اکیداً ممنوع است.

ماده بیست و دوم : پس از ختم امتحانات کتبی و امتحانات شفاهی در هر دو مورد هیئت ممتحنه جلسه رسمی خود را تشکیل داده رد یا قبول امتحان شدگان را تصویب و اعلام می­نماید و قبل از این جلسات نمرات شاگردان را ممتحنین نباید افشا نمایند.

ماده بیست و سوم : بعد از ختم امتحانات هیئت ممتحنه صورتی از اسامی قبول شدگان، محضی به امضای تمام اعضاء بانضمام ورقه های امتحان و صورت نمرات به ادارات معارف تحویل می­کند. و تصدیق نامه ها بر طبق این صورت صادر می شود.

ماده بیست و چهارم : شکایات راجعه به امتحان در صورتی معتبر است که کتبی و با امضاء بوده در حین جریان تا سه روز پس از اعلان نمرات و اصل شده در این صورت هیئت ممتحنه جلسه تشکیل داده با حضور رئیس یا نماینده معارف و یک نفر مفتش در موضوع شکایت رسیدگی به عمل می آورند.

ماده بیست و پنجم : اگر موضوع شکایت یکی از نمرات امتحانیه باشد و شکایت را وارد بدانند آن امتحان به وسیله همان دو نفر ممتحن ولی با حضور سه نفر عضو هیئت ممتحنه تجدید می­شود و در هیچ صورت این تجدید تکرار نمی­گردد.

ماده بیست و ششم : داوطلبان در موقع ثبت اسامی برای امتحان دوره ابتدایی نفری یک تومان و برای دوره اول متوسطه نفری دو تومان و برای دوره دوم متوسطه نفری سه تومان می پردازند و در صورتی که از امتحان رد شوند نصف این مبلغ به آنها مسترد می گردد.

تبصره حق ­الزحمه هیئت ممتحنه هر محل را همه ساله وزارت معارف در بودجه منظور خواهد داشت.