آیین نامه امتحانات دوره چهارساله متوسطه دبیرستان های تربیت بدنی و علوم ورزشی

آیین نامه امتحانات دوره چهارساله متوسطه دبیرستان های تربیت بدنی و علوم ورزشی
مصوب 1371,03,28

فصل اول – هدف:
در آموزش متوسطه ،امتحان جزیی از ارزشیابی های مستمر آموزش وپرورش است که نیل به هدف های زیر را میسر می سازد .

1-ارزیابی مستمر پیشرفت تحصیلی وتربیتی دانش آموزان

2-آگاه ساختن دانش اموزان از میزان پیشرفت تحصیلی وتربیتی خود ونیز مطلع ساختن اولیاء آنان از وضعیت تحصیلی فرزندانشان

3-پرورش استعدادها و پرورش روحیه تلاش ،ابتکار و رقابت های سالم در دانش آموزان

4-حصول اطمینان از تحقق شرایط لازم به منظور ارتقاء دانش آموزان به پایه تحصیلی بالاتر .

5-به دست آوردن قسمتی از اطلاعات مورد نیاز برای ارزشیابی از کیفیت ومحتوای برنامه های آموزشی ،روش ها و وسایل تدریس وکار مدارس

6-تشخیص استعدادها و علایق دانش آموزان به منظور راهنمایی آنان در فعالیت های آینده وتحصیلات دانشگاهی .

فصل دوم – کلیات

ماده 1- در هر سال تحصیلی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان به صورت مستمر از طریق پرسش های متعدد کتبی ،شفاهی ،عملی بر اساس جدول مواد درسی ارزشیابی می شود .نمره این ارزشیابی ها در هر ماده درسی در سه ثلث به شرح زیر تعیین و به دفتر دبیرستان تحویل می گرددو مسئولان دبیرستان موظفند نتیجه ارزشیابی ها را حداکثر 20 روز پس از خاتمه امتحانات هر ثلث کتبا به اطلاع دانش آموزان واولیاء آنان برسانند .

الف - نمرات ارزشیابی ثلث اول هر پایه تحصیلی (به استثنای سال چهارم) در هر درس توس معلم مربوط بر مبنای پرسش های کتبی ،شفاهی ،عملی که از حدود محتوای برنامه درسی به عمل می آید ،تعیین می شود .میانگین نمره های این پرسش ها به عنوان نمره امتحانی ثلث اول حداکثر 10 روز پس از خاتمه سه ماهه اول سال تحصیلی باید به دفتر دبیرستان تحویل گردد.

ب - امتحانات ثلث دوم کلیه کلاس ها (به استثنای سال چهارم ) طبق برنامه معین و با همکاری مشترک معلمان زیر نظر مدیر دبیرستان از مطالب خوانده شده در همان ثلث (حدود دوم محتوای برنامه درسی ) به عمل آید .

ج - نمره امتحان دانش اموزان در هر درس در ثلث دوم توسط معلم مربوط بر اساس نمره پرسش های تدریجی ضمن ثلث و نمره امتحانی پایان آن ثلث تعیین می گردد.این نمره به وسیله معلم در لیست نمره ها ثبت و امضاء می شود و حداکثر 10 روز بعد از خاتمه امتحانات ثلث ،به دفتر مدرسه تحویل داده می شود .

تبصره – معلمان باید نمرات ثبت شده در دفتر مخصوص خود را در صورت مرخصی طولانی و یا انتقال از طریق مدیر دبیرستان به معلم جدید تحویل نمایند .

د - امتحانات ثلث سوم و نیز امتحانات تجدیدی پایه های اول ،دو م وسوم با همکاری معلمان و کادراداری مدرسه زیر نظر مدیر دبیرستن از تمام محتوای برنامه درسی به عمل می آید و بر اساس این امتحان در هر درس یک نمره به عنوان امتحانی ثلث سوم به هر دانش آموز داده می شود .

تبصره 1- امتحانات ثلث سوم وتجدیدی و هم چنین امتحانات دانش اموزان مشمول ماده 26 این آیین نامه در پایه های اول ،دوم و سوم به صورت هماهنگ با سئوالات واحد وبرنامه ای معین (به صورت همزمان ) که توسط اداره کل آموزش وپرورش استان طرح و تهیه خواهد شد ،برگزار می شود .اما اوراق امتحانی به وسیله معلم مربوط در همان دبیرستان تصحیح می گردد.

تبصره 2- معاونت آموزشی می تواند در هر یک از پایه های تحصیلی سوالات یک یا دو درس را طرح کرده و با اطلاع قبلی به استان ها ارسال دارد .

تبصره 3- چنانچه معلم مربوط ظرف مدت یک هفته پس از انجام هر امتحان ،به هر علتی اوراق امتحانی را تصحیح نکند ،مدیر دبیرستان ضمن گزارش موضوع به اداره متبوع باید به تشخیص خود اوراق امتحانی را جهت تصحیح در اختیار یکی از معلمان واجد شرایط قرار دهد .

تبصره 4- ادارات کل آموزش وپرورش استان ها می توانند طرح سوالات امتحانی هماهنگ را به مناطق یا نواحی تابعه واگذار نمایند،مگر اینکه یک یا چند ماده درسی در منطقه ای کمتر از 4 نفر دبیر وجود داشته باشد ،که در این صورت سئوالات امتحانی آن درس یا دروس باید توسط استان طرح گردد و یا این وظیفه به مناطق دیگر واگذار شود .

ماده 2- نمره های امتحانی ثلث های اول ،دوم وسوم و تجدید ی نمره انضباط حداکثر یک ماه پس از خاتمه امتحانات هر ثبث در دفتر امتحانات پلمپ شده دبیرستان وکارنامه تحصیلی دانش آموزان در ستون های جداگانه و بدون خدشه وقلم خوردگی وبا دقت ثبت می شود .

ماده 3- نام ونام خانوادگی مدیر دبیرستان ومسئول ثبت نمرات در ذیل کارنامه های دانش آموزان و دفتر امتحانات درج وحداکثر یک ماه پس از اعلام نتیجه قطعی هر دانش آموز به امضاء مدیر و مسئول ثبت تمرات می رسد و به مهر دبیرستان مهر شود .

تبصره- نمونه دفتر امتحانات وکارنامه تحصیلی دانش آموزان توس وزارت آموزش وپرورش تهیه و به سازمان تربیت بدنی ابلاغ می شود .

ماده 4- دفتر امتحانات دبیرستان باید حداکثردو ماه پس از پایان سال تحصیلی توسط فردی که از سوی اداره آموزش وپرورش مامور می شود بررسی ،مسدود ،مهر و امضاء شود .

ماده 5- در هر دبیرستان اوراق امتحانات داخلی خرداد وشهریور ماه به مدت یک سال واوراق امتحان نهایی پایه چهارم به مدت سه سال نگهداری وسپس برابر مقررات وکسب مجوز از آموزش وپرورش محل امحاء می گردد ،ولی دفاتر امتحانی و لیست اصلی نمره ها جزو اسناد و مدارک تحصیلی محسوب می شود ولازم است به طور دائم نگهداری شود .در ضمن کارنامه تحصیلی دانش آموزان نیز تا مدتی که برابر مقررات تحویل صاحب آن نشده است باید دفتر دبیرستان حفظ گردد .

ماده 6- کارنامه ودفتر امتحانات باید با جوهر مشکی وبدون قلم خوردگی وخدشه نوشته شود .

ماده 7- مواد درسی هر پایه تحصیلی ونوع امتحان هر درس برابر مصوبات شور ای عالی آموزش وپرورش خواهد بود .

ماده 8- نمره امتحانی هر درس از صفر تا 20 است .

ماده 9 – درهر ثلث به هر دانش آموز بر اساس رفتار ،اخلاق،رعایت موازین اسلامی ورعایت اصول بهداشت ،نظافت شخصی

تبصره 1- نمره انضباط هر دانش آموز در هر ثلث با توجه دقیق به گزارش های رسیده از سوی معلمان توسط مدیر ومعاون ویا معاونین دبیرستان تعیین و در لیست مربوط ثبت و با امضاء مدیر تسلیم دفتر می گردد.

تبصره 2- انضباط تجدیدی ندارد و نمره آن در محاسبه معدل کل منظور می شود .

تبصره 3- برای دانش آموزان که از جهش تحصیلی استفاده می کنند نمره انضباط منظور نمی شود .

ماده 10 – برای دارندگان نقص عضو موثر در امتحانات کتبی،شفاهی وعملی مدیر دبیرستان یا رییس هیئت ممتحنه حوزه اجرا با اطلاع اداره آموزش وپرورش متبوع تسهیلاتی متناسب با نقص عضو فراهم می نماید ودر صورت لزوم از امتحانات دروس عملی که از نظر جسمی قادر به انجام آن نمی باشند،معاف می شوند .در چنین صورتی اگر درس یا دروس مذکور دونوع امتحان داشته باشد (کتبی – عملی یا شفاهی – عملی )برای امتحان غیر عملی نمره 20 منظور می شود واگر امتحان درس صرفاً عملی باشد ،نمره ای منظور نخواهد شد در این حالت صورت جلسه ای با امضاء مدیر ودونفر از معلمان دبیرستان (امتحانات داخلی) یا رییس هیئت ممتحنه حوزه اجرا ودونفر از اعضای آن هیئت(امتحانات نهایی ) تنظیم می شود .تسهیلات انجام شده مستند به این ماده را توضیح می دهند وموضوع باید در ستون ملاحظات دفتر امتحانات وکارنامه تحصیلی این قبیل دانش آموزان درج شود .

تبصره 1- مدیر دبیرستان موظف است دانش آموزان شرکت کننده در امتحانات نهایی مشمول این ماده را کتباً به رییس هسئت ممحنه معرفی نماید .

تبصره 2- چنانچه دانش آموزی در زمان برگزاری امتحانات ویا قبل از آن دچار سانحه ای شود،به نحوی که قادر به نوشتن نباشد می تواند ازمنشی مناسب که از طرف مدیر دبیرستان (در امتحانات داخلی) ورییس حوزه اجرا(در امتحانات نهایی )تعیین می شود ،استفاده نماید .

تبصره 3- در صورتی که نقص عضو دانش آموز در حین تحصیل مانع کسب مهارت در دروس کار عملی وتخصصی باشد ،ادامه تحصیل او در این رشته مجاز نیست ودبیرستان موظف است با توافق دانش آموز در جهت تغییر رشته تحصیلی وی،او را راهنمایی نماید.

ماده 11- افرادی که به علت اقامت در خارج از کشور نتوانسته اند به موقع وارد دبیرستان شوند ومدارک قابل قبولی نیز جهت ارزشیابی در دست ندارند .در صورتی که حداقل دارای گواهینامه پایان تحصیلات دوره راهنمایی تحصیلی ،باشند .باتوجه به شرایط سنی مقرر در آیین نامه اجرایی وسنوات تحصیل در خارج از کشور وبا ارائه آخرین مدرک تحصیلی ایرانی می توانند در امتحانات ورودی کلاس مورد نظر شرکت نموده،در صورت قبولی در کلاس بالاتر ادامه تحصیل دهند .حداکثر مهلت امتحان ورودی برای این قبیل افراد تا 10 اسفند ماه می باشد ودر صورت قبولی وآمادگی می توانند در کلاس بعدی ثبت نام نموده و در امتحانات ثلث دوم شرکت کنند ،در صورتی که این قبیل افراد قبل از امتحانات خرداد یا شهریور ماه مراجعه نمایند باید همراه با سایر دانش اموزان در امتحانات خرداد یا شهریور ماه شرکت جویند .این امتحان به عنوان امتحان ورودی محسوب می شود .

تبصره 1- مشمولین این ماده از طریق اداره کل روابط بین الملل به سازمان تربیت بدنی اعزام می شوند تا جهت امتحان به یکی از دبیرستان هایی از قبل بدین منظور اختصاص یافته معرفی گردند .ثبت نام آنان پس از اعلام نتیجه از طرف دبیرستان مذکور با معرفی سازمان تربیت بدنی در یکی از دبیرستان ها انجام خواهد شد.

تبصره 2- امتحان ورودی طبق مفاد این آیین نامه به صورت یک نوبتی وبدون تجدیدی است شرکت کنندگان در امتحان ورودی به شرطی قبول شناخته می شوند که با رعایت مفاد ماده 18،نمره امتحانی آنان در هیچ یک از دروس کمتر از نصاب قبولی نباشد و در صورت مردودی با تمایل داوطلبان ،دبیرستان می تواند از آنان در پایه پایین تر امتحان به عمل آورد .

تبصره 3- نمرات امتحان ورودی قبول شدگان در ستون شهریور ماه دفتر امتحانات وکارنامه تحصیلی آنان ثبت می گردد .شماره معرفی نامه با اشاره به ماده 11 آیین نامه در ستون ملاحظات درج و پس از امضاء مدیر دبیرستان با مهر دبیرستان مهر می شود .

تبصره 4- امتحان ورودی بر اساس این ماده صرفاٌ به منظور تعیین پایه تحصیلی دانش آموز جهت ورود به دبیرستان و ادامه تحصیل می باشد و ارزش دیگری ندارد .

ماده 12- امتحان تعلیمات دینی دانش آموزان اقلیت های دینی مذکور در قانون اساسی برابر دستورالعمل های خاص وزارت آموزش وپرورش انجام ونمره آن در دفاتر امتحانی و کارنامه آنان قید می شود .این دسته از دانش آموزان در صورت تمایل می توانند به جای شرکت در امتحان تعلیمات دینی خاص دانش آموزان اقلیت ها در امتحانات تعلیمات دینی اسلامی شرکت نمایند .

ماده 13- به قبول شدگان در امتحان نهایی پایه چهارم متوسطه ،گواهینامه طبق فرم مصوب شورای عالی داده می شود .

فصل سوم – شرایط قبولی در امتحانات داخلی

ماده 14- دانش آموزی در امتحانات کلاس های اول ،دوم و سوم قبول شناخته می شود که دارای شرایط زیر باشد :

الف - معدل کل وی کمتر از 10 نباشد .

ب - نمره امتحانی ثلث سوم او در هیج یک از مواد درسی نظری بدون ضریب کمتر از 10 و در دروس عملی کمتر از 12 ودر دروس عملی انتخابی رشته ورزشی مربوط کمتر از 14 نباشد .

ج - نمره سالانه وی در هیچ یک از دروس نظری کمتر از 40 ،در دروس عملی کمتر از 48 ودر دروس عملی انتخابی رشته ورزشی مربوط کمتر از 56 نباشد.

تبصره 1- نمره سالانه دانش آموز در هر درس عبارت است از مجموع نمره های امتحانی ثلث های اول ودوم ودوبرابر امتحانی ثلث سوم همان درس .

تبصره 2- معدل کل دانش آموز عبارت است از مجموع نمرات سالانه همه دروس تقسیم بر چهار برابر تعداد مواد درسی آن پایه .

ماده 15- دانش آموزی که معدل کل وی پس از امتحانات ثلث سوم،کمتر از 10 باشد ،مردود شناخته می شود.

ماده 16- دانش آموزی که معدل کل او پس از امتحانات خرداد حداقل 10 باشد ولی نمره امتحام ثلث سوم یا نمره سالانه وی در درس یا دروسی به نصاب قبولی نرسیده باشد،تجدید ی شناخته می شود و باید در امتحان تجدیدی آن درس یا دروس شرکت کند ودر صورتی قبول شناخته می شود که با رعایت مفاد ماده 18 نمره هیچ یک از دروس وی در امتحانات تجدیدی کمتر از نصاب قبولی نباشد .

ماده 17- امتحانات تجدیدی هر دانش آموز در همان دبیرستانی برگزار می شود که امتحانات خرداد ماه را گذرانیده است ،در صورتی که محل اقامت خانواده دانش آموزی قبل از برگزاری امتحانات تجدیدی تغییر یابد دانش آموز می تواند با اخذ گواهی عکسدار (حاوی مشخصات ومواد تجدیدی ) از دبیرستان مربوط وتایید اداره آموزش وپرورش همان منطقه با در دست داشتن مدارک لازم مبنی بر انتقال به اداره آموزش وپرورش محل سکونت جدید مراجعه وبا معرفی اداره مزبور در امتحان تجدیدی یکی از دبیرستان ها شرکت نماید .نمره های تجدیدی چنین دانش آموزی پس از تایید اداره آموزش وپرورش محل جدید به اداره آموزش وپرورش قبلی جهت ابلاغ به دبیرستانی که قبلاً تحصیل می کرده است ارسال می گردد تا دبیرستان مذکور با توجه به نمره های دیگر وی وبا رعایت سایر مقررات اعلام نتیجه نماید .

ماده 18- پس از برگزاری امتحانات تجدیدی دانش آموزی که با معدل کل 10 و بیش از آن در یک درس ویا با معدل کل 12 و بیش از آن در دو درس نمره بین 7 تا 10 داشته باشد با توجه به مفاد تبصره های ذیل این ماده قبول شناخته می شود .

تبصره 1- دانش آموزان در کلاس های اول ،دوم و سوم فقط یک بار در هر ماده درسی می توانند از مفاد این ماده استفاده نمایند .

تبصره 2 – دانش آموزان نمی توانند در دروس عملی ودروس عملی انتخابی رشته ورزشی مربوط از مفاد این ماده استفاده نمایند .
تذكّر- استفاده از مفاد این ماده در ستون ملاحظات دفتر امتحانات ،کارنامه و در هر نوع گواهی تحصیلی دانش آموز ثبت می شود وموقع اعلام نتیجه مدیر دبیرستان باید استفاده از این ماده ار کتباً به اطلاع دانش آموز وولی او برساند .

ماده 19- نمره دانش آموز در هر درسی که در امتحان آن درس غیبت غیر موجه داشته باشد،صفر محسوب می شود ودر چنین مواردی باید غیبت غیر موجه را در ستون مربوط به نمره آن درس در کارنامه ودفتر امتحانات با کلمه «غایب » مشخص نمود از ثبت نمره صفر خودداری کرد،لکن در محاسبه جمع نمرات و معدل گیری این کلمه «غایب » به منزله صفر خواهد بود .

تبصره- چنانچه دانش آموز مشمول این ماده در ثلث دوم دارای نمرات کلاسی (پرسش های تدریجی ) باشد،نمره وی دراین ثلث با توجه به نمره پرسش های تدریجی توسط معلم مربوط تعیین شود.

ماده 20- دانش اموزی که در یک یا چند یا در همه دروس در امتحان ثلث اول غیبت موجه داشته باشد وفاقد نمره پرسش های تدریجی نیز باشد نمره ثلث دوم وی با به جای نمره درس یا دروسی که غایب بوده منظور می گردد وچنانچه در یک یا چند یا در همه دروس امتحان ثلث دوم غیبت موجه داشته نمره امتحانی ثلث سوم وی به جای نمره امتحانی آن درس یا دروس که در آنها نمره نداشته منظور ونمره ثلث دوم با رعایت مفاد بند«ج» ماده یک تعیین می شود.

ماده 21 – دانش آموزی که به علت غیبت موجه در ثلث های اول ودوم (هردوثلث ) در یک ،یا چند ویا تمام مواد درسی نمره امتحانی نداشته باشد می تواند در امتحانات ثلث سوم شرکت کند و نمره امتحانی ثلث سوم وی به جای نمرات امتحانی درس یا دروسی که در ثلث های اول ودوم در آنها نمره نداشته منظور ونمره ثلث دوم با رعایت مفاد بند
«ج» ماده یک تعیین می شود .

ماده 22- دانش آموزی که به علت غیبت موجه فقط در ثلث سوم در یک ،یا چند ویا تمام مواد درسی نمره امتحانی نداشته باشد باید درس یا دروسی را که در خرداد ماه غایب بوده همراه با مواد تجدیدی در شهریور ماه امتحان دهد .چنانچه با احتساب نمرات ماده یا موادی که غیبت داشته است (با ضریب 2) به جای نمرات خرداد ماه ،معدل کل امو به 10 برسد در آن صورت نمرات تجدیدی او نیز مانند سایر دانش آموزان تجدیدی منظور وبا توجه به مفاد ماده 18 وتبصره های ذیل آن اعلام نتیجه شود .

ماده 23- دانش آموزی که به علن غیبت موجه در ثلث های دوم وسوم در یک ،یا چند ویا تمام مواد درسی نمره امتحانی نداشته باشد ،باید آن درس یا دروس را همراه با تجدیدی در شهریور ماه امتحان دهد،نمرات ماخوذه شهریور ماه بدون ضریب با رعایت مفاد بند «ج» ماده یک برای ثلث دوم وبا ضریب دو برای ثلث سوم منظورمی گردد و با توجه به مفاد ماده 22 اعلام نتیجه می شود .

تبصره 1- برای دانش آموزان مشمول مواد 22 و 23 در خرداد ماه معدل گیری نخواهد شد واین کار به شهریور ماه موکول می شود .

تبصره 2- دانش آموزان مشمول مواد 22 و 23 که با احتساب حداکثر نمره فرضی (20) در شهریور ماه معدل کل سالانه آنان به 10 نمی رسد در خرداد ماه مردود اعلام شوند.

ماده 24- دانش آموزی که به علت غیبت موجه در ثلث های اول ،دوم وسوم در هیچ یک از مواد درسی نمره امتحانی نداشته باشد ،آن سال تحصیلی برای وی وقفه تحصیلی محسوی خواهد شد .

ماده 25- دانش آموزی که بدون عذر موجه در تمام دروس در امتحانات ثلث های دوم وسوم شرکت نکرده باشد ، مردود است وبرای او کارنامه مردودی صادر می شود .

ماده 26- از دانش آموزان کلاس های اول ،دوم وسوم دبیرستان که در امتحان تجدیدی شهریور ماه با عذر موجه شرکت نکرده باشند ،حداکثر تا 15 روز پس از شروع سال تحصیلی جدید بارعایت تبصره های ذیل بند د ماده یک امتحان به عمل می آید ،مدیر دبیرستان موظف است فهرست اسامی ونتیجه امتحان این گونه دانش اموزان را حداکثر 5 روز پس از انجام به اداره آموزش وپرورش مربوط ارسال دارد .

ماده 27- تشخیص غیبت موجه بر اساس دلایل ومدارک ارائه شده از طرف دانش آموز،با مدیر دبیرستان است.

ماده 28- دانش آموزان ساعی وبرجسته کلاس های اول ودوم دبیرستان با رعایت شرایط زیر وبا تقاضای کتبی می توانند در شهریور ماه ،پایه تحصیلی بالاتر را امتحان داده ودر صورت موفقیت به صورت جهشی به پایه بالاتر ارتقاء یابند.

الف - در امتحانات خرداد ماه حداقل معدل کل آنان 18 ودر کلیه دروس حداقل 15 کسب نموده باشد .

ب - در امتحان شهریور ماه (جهشی ) در هیچ یک از مواد درسی نمره کمتر از 14 کسب ننمایند ومعدل شان نیز کمتر از 16 نباشد .

تبصره -نمرات قبول شدگان امتحان جهشی در ستون شهریور ماه دفتر امتحانات وکارنامه تحصیلی ثبت و با ذکر استناد به مفاد 28 آیین نامه مهر و امضاء می شود .

ماده 29- مهلت اعتراض به نمرات امتحانی حداکثر 5 روز پس از اعلام نتیجه امتحانات می باشد .مدیر دبیرستان موظف است اوراق امتحانی معترضان را جهت تجدید نظر در اختیار معلم مربوط ویک نفر دیگر از معلمان همان درس قرار دهد.چنانچه معلم دوم از همان درس در آن دبیرستان نیود از معلمان دبیرستان دیگر دعوت به عمل می آید .نمره ورقه تجدید نظر شده زیر نظر مدیر دبیرستان وبا امضای معلم مربوط ومعلم تجدید نظر کننده تعیین می شود ودر صورت اختلاف نظر ،نظر معلم سوم واجد شرط تعیین کننده ،قطعی و لازم الاجرا است .مدیر دبیرستان موظف است نتیجه این بررسی را حداکثر ظرف مدت 5 روز به دانش آموز اعلام نماید .

فصل چهارم – امتحانات کلاس های چهارم :

ماده 30- در کلاس چهارم در پایان دی ماه از نصف محتوای برنامه درسی از دانش اموزان امتحان کتبی به عمل می آید نصف مجموع نمرات این امتحان ومعدل نمرات پرسش های تدریجی که تا پایان دی ماه به صورت کتبی ،شفاهی ،عملی از دانش آموزان به عمل آمده است ،به عنوان نمره امتحانی نوبت اول دانش آموزان منظور و حداکثر تا پایان نیمه اول بهمن ماه توسط معلم مربوط تحویل دفتر دبیرستان خواهد شد .

ماده 31- امتحان نوبت دوم کلاس چهارم در اردیبهشت ماه طبق برنامه معین وبا همکاری مشترک معلمان وکادر اداری مدرسه زیر نظر مدیر دبیرستان از تمام محتوای برنامه درسی به عمل می آید ونمره امتحانی هر درس در این نوبت نصف مجموع نمره امتحان مزبور ومعدل نمرات پرسش های تدریجی که معلم مربوط در نوبت دوم از دانش آموزان به عمل آورده است ،خواهد بود .این نمرات باید حداکثر یک هفته پس از خاتمه امتحانات نوبت دوم به دفتر دبیرستان تحویل شود.

ماده 32- امتحان پایان سال تحصیلی در کلاس چهارم به عنوان امتحان نهایی سراسری مطابق برنامه اعلام شده وسوالات طرح شده از سوی اداره کل امتحانات زیر نظر اداره کل آموزش وپرورش استان وتوسط هیئت ممتحنه ای که از طرف اداره آموزش وپرورش محل معین می شود ،انجام خواهد شد .

ماده 33- مدیر دبیرستان موظف است لیست مشخصات دانش آموزان پایه چهارم وجمع نمره های نوبت های اول ودوم و نمره های دروس شفاهی وعملی نوبت سوم و معدل انضباط سه نوبت دانش آموز معرفی شده را با تعیین نوع زبان خارجه ای که امتحان خواهد داد حداکثر تا یک هفته قبل از شروع امتحانات نهایی به اداره آموزش وپرورش تحویل نماید.

تبصره 1- در صورتی که دانش آموز فقط در امتحان نوبت اول غیبت موجه داشته باشد تا شروع امتحان نوبت دوم معلم هر درس موظف است از وی مانند امتحانات داخلی امتحان به عمل بیاورد و نمره اخذ شده را برای امتحان نوبت اول وی منظور نماید .

تبصره 2- دانش آموز سال چهارم که در امتحانات نوبت دوم یا هر دو نوبت اول ودوم در یک یا چند ویا تمام دروس به علت غیبت موجه نمره نداشته باشد باید در فرصت مناسب حداکثر 10 روز قبل از امتحانات نهایی خرداد ماه در یک نوبت ،امتحان دروس عقب مانده را بگذراند .نمره های این امتحان برای موادی که نمره نداشته است منظور خواهد شد ،در غیر این صورت نمره آن مواد صفر خواهد بود .

تبصره 3- دانش آموزانی که میانگین معدل نمرات نوبت اول ودوم آنها در سال چهارم کمتر از 10 نباشد به امتحانات نهایی خرداد ماه معرفی می شوند ودر غیر این صورت باید در امتحانات نهایی شهریور ماه شرکت نمایند.

ماده 34- غیبت غیر موجه در جلسات امتحانی نوبت اول و دوم وهمچنین غیبت اعم از موجه وغیر موجه در جلسات امتحان نهایی به منزله داشتن نمره صفر در امتحان آن ماده درسی است .
شرایط قبولی در امتحان نهایی سال چهارم :

ماده 35- پس از برگزاری امتحانات نهایی سال چهارم دانش آموزی قبول شناخته می شود که :

الف - معدل نمره های کتبی امتحان نهایی وی بدون ضریب کمتر از 10 نباشد .

ب - معدل کل او کمتر از 10 نباشد .

ج - نمره امتحان نهایی هیچ از دروس کتبی و شفاهی او کمتر از 7 نباشد .

د - نمره امتحان نهایی او بدون ضریب در هیچ از دروس عملی کمتر از 12 ودر دروس عملی انتخابی رشته ورزشی مربوط کمتر از 14 نباشد .

ماده 36- هر گاه معدل کتبی و مدل کل دانش آموز در امتحانات نهایی خرداد ماه به 10 رسیده باشد اما در بعضی از درس های (کتبی ،شفاهی ) نمره کمتر از 7 ودر دروس عملی نمره کمتر از 12 ودر دروس عملی انتخابی رشته ورزشی مربوط نمره کمتر از 14 داشته باشد باید در امتحانات نهایی شهریور ماه (تجدیدی ) دروس مزبور را امتحان دهد ،ودر صورتی قبول شناخته می شود که نمره هیچ از دروس وی کمتر از نصاب قبولی نباشد .

تبصره- چنانچه دانش آموز مشمول این ماده در امتحانات تجدیدی شهریور ماه شرایط قبولی را احراز نکند صرفاً باید آن موادی را که در شهریور ماه نمره نصاب قبولی کسب نکرده است یک بار دیگر در امتحانات نهایی آذرماه امتحان دهد ودر صورتی قبول شناخته می شود که در هیچ از دروس نمره کمتر از نصاب قبولی نداشته باشد .

ماده 37- هرگاه معدل کتبی ومعدل کل ویا یکی از دو معدل دانش آموزی پس از امتحانات نهایی خرداد ماه به 10 نرسیده باشد باید دروس نظری و عملی و دروس عملی انتخابی «رشته ورزشی مربوط » را که به ترتیب نمره کمتر از 10،12،14 کسب کرده است در شهریور ماه امتحان دهد و در صورتی قبول شناخته می شود که با احتساب نمرات تجدیدی شهریور ماه به جای خرداد کلیه شرایط ماده 35 این آیین نامه را کسب نماید .

تبصره 1- دانش آموز مشمول این ماده چنانچه در امتحانات تجدیدی شهریور ماه فقط شرایط بندهای الف و
ب ماده 35 را اجراز نماید باید دروسی را که نمره کمتر از نصاب قبولی کسب کرده است یک بار دیگر در آذرماه امتحان دهد ودر صورتی قبول شناخته می شود که نمره هیچ یک از دروس وی در امتحانات نهایی آْذرماه کمتر از نصاب قبولی نباشد .

تبصره 2- دانش آموزی که در امتحانات تجدیدی شهریور ماه شرایط بندهای الف وب ماده 35 را کسب ننماید باید دروس نظری (کتبی وشفاهی )را که نمره آنها کمتر از 10 ودروس عملی را که نمره آنها کمتر از 12 و دروس عملی انتخابی رشته ورزشی مربوط را که نمره آنها کمتر از 14 می باشد یک باردیگر در آذرماه امتحان دهد ودر صورتی قبول شناخته می شود که کلیه شرایط ماده 35 این آیین نامه را احراز نماید .

ماده 38 – دانش آموزی که با توجه به تبصره 3 ماده 23 این آیین نامه شرایط معرفی به امتحانات نهایی خرداد را کسب ننماید پس از شرکت در امتحانات نهایی شهریور ماه در صورتی قبول شناخته می شود که کلیه شرایط ماده 35 این آیین نامه را اجراز نماید .

تبصره 1- دانش آموزی که فقط شرایط بندهای الف و ب ماده 35 را احراز نماید باید دروسی را که در آنها نمره کمتر از نصاب قبولی کسب کرده است یک باردیگر در آذرماه امتحان دهد ودر صورتی قبول شناخته می شود که نمره هیچ یک از دروس وی کمتر از نصاب قبولی نباشد .

تبصره 2- دانش آموزی که شرایط بندهای الف و ب ماده 35 را کسب ننماید باید دروس نظری (کتبی – شفاهی ) که در آنها نمره کمتر از 10 و دروس عمل که در آنها کمتر از 12 و دروس عملی انتخابی رشته ورزشی مربوط که در آنها نمره کمتر از 14 بدست آورده است،یک باردیگر در آذرماه امتحان دهد ودر صورتی قبول شناخته می شود که کلیه شرایط ماده مذکور را کسب نماید .

ماده 39- دانش اموزی که معدل کتبی نهایی ومعدل کل او پس از انجام امتحان نهایی خرداد یا شهریور ویا آذرماه به 10 برسد و در یک درس نظری شفاهی یا کتبی،نمره امتحان او کمتر از 7 باشد ویا معدل کتبی نهایی و کل وی حداقل 12 باشد در دو درس نظری شفاهی یا کتبی نمره امتحان او کمتر از 7 باشد قبول شناخته می شود.

تبصره- دروس عملی ودروس انتخابی رشته ورزشی مربوط از شمول این ماده مستثنی است .

ماده 40- هر گاه دانش آموزی در امتحان نهایی خرداد یا تجدیدی شهریور ماه معدل کتبی و کل 15 وبالاتر اخذ نماید ودر بعضی دروس کتبی ،شفاهی نمره کمتر از 7 داشته باشد ونخواهد از مفاد ماده «مفاد» استفاده کند(با تقاضای کتبی ) باید در امتحان شهریور یا آذرماه همان سال دروس مزبور را امتحان دهد،معدل این دانش آموز با احتساب نمره شهریور به جای خرداد ویا نمره آذرماه به جای شهریور تعیین می شود .این قبیل دانش آموزان چنانچه پس از اعمال نمره های آذر و شهریور ماه در معدل کل آنان ،مشمول ماده 3 باشند می توانند از مفاد آن استفاده کنند.

ماده 41- به آن دسته از دانش اموزان سال چهارم متوسطه که در فاصله 45 روز قبل از شروع امتحانات نهایی آذرماه تا پایان امتحانات مذکور یکی از بستگان درجه اول (پدر،مادر،برادروخواهد ،همسر،فرزند )شهید،اسیریا مفقودالاثر یا فوت شده باشد ،اجازه داده می شود در صورت تمایل و با اعلام انصراف از شرکت در امتحانات آذرماه یکسال دیگر پایه چهارم را با رعایت سایر مقررات تکرار نمایند .

فصل پنجم – سایر موارد

ماده 42- با متخلفین در امتحانات داخلی ونهایی طبق آیین نامه تخلفات مصوب شورای عالی آموزش وپرورش رفتار می گردد.

ماده 43- دانش آموزان سال چهارم معترض به نتیجه امتحانات می توانند اعتراض خود را حداکثر یک هفته اعتراضیه های آنها در اختیار رییس هیئت ممتحنه قرار دهد ،اوراق معترضان را توسط معلمان مورد تجدید نظر قرار داده و حداکثر ظرف 10 روز پس از تاریخ دریافت اعتراضیه ،نتیجه رسیدگی کتباً اعلام گردد.

تبصره -نمرات دروس عملی وشفاهی قابل اعتراض وتجدید نظر نمی باشد و نمره اعلام شده قطعی است .

ماده 44- ثبت نام مجدد از دانش آموزان در همان پایه ای که قبول شده اند به هیچ عنوان مجاز نمی باشند.

موضوع :آیین نامه امتحانات دوره چهارساله متوسطه دبیرستان های تربیت بدنی و علوم ورزشی مصوب پنجاه وهفتمین جلسه کمیسیون معین شورای عالی آموزش وپرورش در پانصدوچهل و دومین جلسه شورای عالی آموزش وپرورش مورخ 28 /3 /1371 به تایید رسید .صحیح است به مورد اجرا گذارده شود .

محمدعلی نجفی
وزیر آموزش وپرورش